FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrička unija suspendirala Srednjoafričku Republiku

Autor: kgab
ADIS ABEBA, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Afrička unija je suspendirala Srednjoafričku Republiku nakon što su na vlast u toj zemlji došli pobunjenici i nametnula je zabranu putovanja te zamrznula imovinu pobunjeničkim čelnicima, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Afričke unije.

"Vijeće (za mir i sigurnost) odlučilo je suspendirati s trenutačnim učinkom Srednjoafričku Republiku iz svih aktivnosti Afričke unije", rekao je novinarima u Adis Abebi povjerenik Afričke unije za mir i sigurnost Ramtane Lamamra.

Pobunjenici u Srednjoafričkoj Republici preuzeli su u nedjelju ujutro nadzor nad glavnim gradom Banguijem, a predsjednik države Francois Bozize pobjegao je u susjedni Kamerun.

Prijestolnica Srednjoafričke Republike osvojena je nakon munjevite ofenzive koju su pobunjenici iz koalicije Seleka pokrenuli kako bi svrgnuli s vlasti predsjednika Bozizea kojeg optužuju da ne poštuje mirovne ugovore potpisane početkom godine. Bozize je nestao nakon zauzimanja predsjedničke palače u nedjelju.

Dolazak pobunjenika na vlast već su osudili Afrička unija i Ujedinjeni narodi.

SAD, Francuska i Čad pozvali su čelnika koalicije Seleka, Michela Djotodia, da poštuje sporazum o podjeli vlasti iz siječnja koji je potpisan u Librevilleu, prijestolnici Gabona.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙