FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednjoafrička Republika: 350 francuskih vojnika poslano za pojačanje

Autor: vrad
PARIZ, 24. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Oko 350 francuskih vojnika je ovog vikenda poslano iz Librevillea u Bangui kao pojačanje, kako bi jamčili zaštitu francuskih i drugih stranih državljana u Srednjoafričkoj Republici, javlja u nedjelju agencija France presse pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Prva sastavnica s dvjestotinjak ljudi stigla je već u subotu a u nedjelju im se pridružilo još 150 vojnika, čime se broj francuskih vojnika u toj afričkoj zemlji popeo na gotovo 600, dodaje isti izvor. U Srednjoafričkoj Republici već je bilo stacionirano 250 francuskih vojnika.

Francuska u Gabonu ima vojnu bazu, odakle redovito šalje snage u slučaju izbijanja krize u regiji. Tako je u prosincu, u vrijeme prve pobunjeničke ofenzive, poslala pojačanje u Bangui.

Potvrdivši u nedjelju da je predsjednik Srednjoafričke Republike Francois Bozize napustio Bangui koji su zauzeli pobunjenici, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ponovo je pozvao francuske državljane u prijestolnici da budu "oprezni" i da "ostanu kod kuće".

Osim francuskih i stranih državljana, francuski vojnici osiguravaju i zračnu luku u Banguiju, rekao je jedan diplomatski izvor. "Zasad ne razmišljamo o evakuaciji" oko 1.200 francuskih državljana koji žive u Banguiju, dodao je taj izvor.

Prijestolnica Srednjoafričke Republike osvojena je nakon munjevite ofenzive koju su pobunjenici iz koalicije Seleka pokrenuli kako bi svrgnuli s vlasti predsjednika Bozizea kojeg optužuju da ne poštuje mirovne ugovore potpisane početkom godine. Bozize je nestao nakon zauzimanja predsjedničke palače u nedjelju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙