FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici u glavnom gradu Srednjoafričke Republike, Francuska poslala vojnike

Autor: slek
PARIZ/BANGUI, 23. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Pobunjenici u Srednjoafričkoj Republici sukobili su se u subotu s vladinim snagama u glavnom gradu Banguiju, a Francuska je poslala vojnike kako bi osigurali zračnu luku u Banguiju.

Pobunjenička koalicija Seleka nastavila je neprijateljstva ovoga tjedna u mineralima bogatoj bivšoj francskoj koloniji obećavajući da će zbaciti s vlasti predsjednika Francoisa Bozizea kojega optužuju da je prekršio siječanjski mirovni sporazum da će uključiti pobunjeničke borce u vojsku.

"Jedna satnija je poslana da osigura zračnu luku. Zračna luka je sada sigurna", rekao je diplomatski izvor. "Za sada ne postoji izravna prijetnja našim građanima".

Drugi diplomatski izvor je rekao kako je Pariz zatražio hitan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti kako bi se razgovaralo o rješenju krize u ovoj zemlju u srcu Afrike.

Reutersov izvještač u sjevernim predgrađima glavnog grada na obali rijeke Ubangi rekao je kako su pobunjenici potisnuli vladine snage i preuzeli nadzor nad četvrti oko Bozizeove privatne rezidencije. Dužnosnici su rekli da je Bozize u predsjedničkoj palači u središtu grada.

Viši dužnosnik regionalnih mirovnih snaga, koji je zatražio da ne bude imenovan, potvrdio je da pobunjenici potiskuju vladine snage u Banguiju te da su srušili vladin vojni helikopter.

"Pobunjenici bi večeras mogli zauzeti Bangui", rekao je.

Seleka, krovna skupina pobunjenika, probila se u glavni grad krajem prošle godine nakon što je optužila Bozizea da nije poštovao mirovni sporazum da će dati njezinim borcima novac i posao u zamjenu za polaganje oružja.

Ovo nasilje je posljednje u nizu upada, sukoba i državnih udara koji muče ovu zemlju bez izlaza na more u središtu Afrike otkako je stekla nezavisnost od Francuske 1960.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙