FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Prsten zajednički na izborima u RS-u s kolicijom Prvi mart

Autor: sbak
MOSTAR, 16. ožujka 2013. (Hina) - Udruženje bosanskih Hrvata Prsten koje je registrirano i djeluje u Hrvatskoj postiglo je sporazum o suradnji na predstojećim općim izborima na području Republike Srpske s koalicijom "Prvi mart" koja okuplja više bošnjačkih stradalničkih i prognaničkih udruženja u BiH, priopćeno je u subotu iz koalicije 'Prvi mart'.

Predsjednik Prstena Ivan Lovrinović je u dopisu naveo kako je ova udruga posebno zainteresirana za područje Republike Srpske gdje je povratak izbjeglica i prognanika najteži.

"Predstojeći parlamentarni izbori su prilika za zajednički nastup naših udruga na području Republike Srpske, jer smatramo da tako možemo postići bolje rezultate", istaknuo je Lovrinović u dopisu kojega objavljuje koalicija Prvi mart.

Dodao je da je zajednički nastup na izborima motiviran trajnom proširenju mira, povjerenja, ekonomskog napretka i boljeg suživota među narodima Bosne i Hercegovine.

"Podržavamo načela koalicije o jednakopravnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini, pravu povratka svih izbjeglica i prognanika na svoja ognjišta, teritorijalnu cjelovitost BiH, slobodu svakoga pojedinca i euroatlantske integracije", napisao je u pismu upućenom koaliciji "Prvi mart" predsjednik Prstena.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten okuplja veliki broj gospodarstvenika i uglednika koji žive i djeluju u Hrvatskoj a glavni cilj im je pomoći povratak i opstanak Hrvata u BiH, te podruprijeti obrazovanje mladih.

Građanska koalicija "Prvi mart“ okuplja više od 30 bošnjačkih udruženja povratnika u Republiku Srpsku. Zahvaljujući inicijativi ove koalicije u Srebrenici, gdje je tijekom posljednjeg rata počinjen najteži zločin nakon II. Svjetskog rata na tlu Europe, se za prošlogodišnje lokalne izbore prijavio i glasovao veliki broj Bošnjaka te je za načelnika izabran njihov zajednički kandidat Ćamil Duraković.

Koalicija 'Prvi mart' najavila je da će sličnu akciju s registracijom birača na prijeratnim adresama s kojih su prognani provesti i za opće izbore zakazane 2014. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je oštrije zakonske mjere kako osobe koje se namjeravaju prijaviti na području ovoga entiteta radi glasovanja na izborima u dužem vremenskom roku se neće moći odjaviti prebivalište s te adrese.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙