FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar turizma Darko Lorencin na današnjem, prvom susretu, s medijima istaknuo je da Ministarstvo nastavlja započetim aktivnostima poput izmjena turističkih zakona, privatizacije turističkih tvrtki u državnom vlasništvu, provedbe smjernica iz nove strategije turizma, dok ovu turističku godinu ocjenjuje izazovnom te očekuje sličan broj turista kao lani uz blagi porast prihoda do 3 posto. Kazavši da uspješna turistička 2013. ovisi i o uspješnoj pripremi, Lorencin je istaknuo da je za ovu sezonu u Hrvatskoj sve spremno, što su mu potvrdili i predstavnici 18 državnih institucija i udruga na jutrošnjem sastanku oko koordinacije i pripreme sezone. Najavljujući privatizaciju državnih turističkih tvrtki te 'turistifikaciju' neperspektivne vojne imovine kao jedan od većih ciljeva rada Ministarstva, Lorencin je kazao da bi do kraja travnja AUDIO trebao objaviti natječaj za kompleks Kupari te da je to jako bitno jer će to biti prvi projekt stavljanja državne imovine u funkciju turizma. To je i dio aktivnosti na stvaranja povoljnog investicijskog okruženja za turizam, što kao i općenito povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, ostaje jedan od važnijih ciljeva rada Ministarstva i drugih turističkih institucija.

ZAGREB - Sindikati podržavaju preporuke predsjednika Republike Ive Josipovića za olakšanje dužničke krize građana, no smatraju da bi Predsjednik trebao sazvati sjednicu Vlade na kojoj bi zatražio realizaciju predloženih mjera. Sindikalni čelnici danas su jednodušno pozdravili subotnji skup u Uredu predsjednika na kojem je predstavljeno 20 prijedloga koji bi trebali pomoći građanima opterećenima dugovima, pogotovo najsiromašnijem sloju stanovništva. U Hrvatskoj je trenutno između 20 i 25 posto stanovništva ispod granice siromaštva, s primanjima ispod 2.200 kuna mjesečno za pojedinca, odnosno manje od 4.400 kuna mjesečno za tročlanu obitelj. Istodobno, gotovo 250.000 građana je u blokadi, ponajviše zbog troškova za režije. Drago nam je da se pitanje siromaštva u Hrvatskoj pokrenulo na toj razini, ističu sindikalci, jer glas Predsjednika Republike ima javnu težinu. No, nisu zadovoljni što se Josipović ogradio kako se ne radi o sukobu s Vladom jer smatraju da Vlada snosi veliki dio odgovornosti za teško stanje u zemlji, budući da nije donijela kvalitetne gospodarske i socijalne mjere. Na sastanku Josipovića s predsjednicima pet sindikalnih središnjica, koji je zakazan u srijedu na Pantovčaku, na dnevnom redu bit će socijalni dijalog i odluka Vlade o smanjenju bruto plaća zaposlenima u javnim i državnim službama za tri posto.

ZAGREB - Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj u stečaju predstavila je danas isporuku četiri dizelske lokomotive koje je obnovila u suradnji s američkom kompanijom National Railway Equipment (NREC) za Državne željeznice Maroka, a u toj prigodi optimizam u pogledu budućnosti Gredelja istaknuli su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i stečajni upravitelj te tvrtke Petar Hrkač. Prve četiri lokomotive za naručitelja iz Maroka isporučene su u veljači, do sredine srpnja Gredelj će isporučiti još 20 lokomotiva, a dodatnih deset planira do kraja listopada ove godine. Gredelj je obnovu lokomotiva za marokanske željeznice naplatio 400 tisuća eura po lokomotivi. Ministar Hajdaš Dončić istaknuo je da Gredelj od nekadašnjih 1.600, zapošljava više od tisuću radnika, a traži i nove, većinu prihoda ostvaruje u izvozu te nastavlja suradnju s NREC-om koji pak pregovara s Gredeljevim vjerovnicima o mogućnosti preuzimanja Gredelja čime bi ta tvrtka postala svjetski igrač. Dobro je što se ovih dana demantiraju tvrdnje da Gredelj neće sudjelovati u nabavci novih vozila za HŽ, rekao je Hajdaš Dončić te dodao da je HŽ Putnički prijevoz završio prvu procjenu pristiglih ponuda na natječaj za izradu 32 vlaka i da je najizglednije da posao dobiju Končar i Gredelj.

ZAGREB - Usprkos činjenici da je voda iz javnih vodoopskrbnih sustava visoke kakvoće, da je ulaganjima u razvoj i održavanje poboljšana sigurnost stanovništva te da su udvostručene površine koje se navodnjavaju, i dalje su nužna velika ulaganja u razvojne vodnogospodarske projekte te u redovita održavanja postojećih sustava, istaknuo je danas generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić na svečanosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda. Tako će se i ove godine kroz 'rebalansirani' Plan upravljanja vodama u vodno gospodarstvo uložiti ukupno 2,4 milijarde kuna od čega u sustave zaštite od poplava 814 milijuna kuna, a u sustave vodoopskrbe i odvodnje 1,59 milijardi kuna. Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visokom petom mjestu u Europi, a na 42. mjestu u svijetu. Obnovljive zalihe podzemnih voda u Hrvatskoj procjenjuju se na oko devet milijardi prostornih metara godišnje, a koristi se oko 4,5 posto zaliha, odnosno oko 400 milijuna prostornih metara godišnje. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je gotovo 2,4 milijarde kuna projekata odrađeno u 2012. godini i u tom su se dijelu Hrvatske vode pokazale kao perjanica investicija i gospodarstva te ukazale na put kako će se raditi u idućem razdoblju, posebice kada nam na raspolaganju budu sredstava iz EU fondova.

ZAGREB - Vlada pitanje boljeg prometnog povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelovima Hrvatske želi riješiti u suradnji s EU-om i to će učiniti u sljedeće tri i pol godine, pri čemu nije isključena gradnja pelješkog mosta, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Vlada je s Europskom komisijom dogovorila izradu studije povezivanja hrvatskog, to jest europskog teritorija koja će biti gotova u srpnju i uključivat će nekoliko rješenja, a jedno od njih svakako je i izgradnja novog mosta. Za to je pripremljena redefinirana studija koja je 30 posto jeftinija od starog rješenja, rekao je Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara o sudbini pelješkog mosta tijekom posjeta TŽV-u Gredelj. Konačna odluka bit će donesena nakon izrade studije, koja će biti gotova u srpnju, a nama je vrlo važno da povezivanje financira EU, rekao je Hajdaš Dončić.

ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici na kraju rujna prošle godine svojim dobavljačima dugovali 136,3 milijarde kuna, dok su istodobno od svojih kupaca potraživali 140 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). Iz Fine pritom napominju kako su obveze poduzetnika prema njihovim dobavljačima rasle sporije nego potraživanja koja poduzetnici imaju prema svojim kupcima. Tako su obveze koje su hrvatski poduzetnici imali prema svojim dobavljačima u prvih devet mjeseci 2012. godine povećane u odnosu na isto razdoblje godine prije za 3,2 posto, dok su istodobno njihova potraživanja od kupaca porasla za 5,2 posto. Poduzetnici su na kraju rujna prošle godine svojim dobavljačima dugovali 136,3 milijarde kuna, što je za 3,7 milijardi kuna manje od ukupnog iznosa njihovih potraživanja od kupaca, koja su na kraju rujna bila na razini od 140 milijardi kuna.

VARAŽDIN - Tvornica obuće Ivančica d.d. iz Ivanca provela je dokapitalizaciju tvrtke specijalizirane za proizvodnju dječje obuće Bambi d.o.o iz varaždina i time stekla upravljačka prava i postala većinski vlasnik te tvrtke, objavljeno je danas iz Ivančice. U priopćenju se navodi kako su ta dva vodeća hrvatska proizvođača obuće za djecu, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odlučila udružiti svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u izradi dječje obuće te sinergijom stvorila "snažna strateška pozicija na tržištu, osigurao širi i kvalitetniji raspon proizvoda s dugoročnim ciljem stvaranja najboljeg maloprodajnog lanca dječje obuće i odjeće u Hrvatskoj i regiji". U idućih nekoliko mjeseci, najavljuju iz Ivančice, izvršiti će se pripajanje glavnih poslovnih procesa i ljudskih resursa Bambija u Ivančicu, što uključuje i integraciju svih distributivnih kanala oba društva i njihov jedinstveni nastup na tržištu prodaje i nabave. Pritom će poslovnim procesima i razvojnim strategijama u budućnosti upravljati Ivančica.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks jutros porastao, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica Dalekovoda i Luke Rijeka, ali i optimizmu na svjetskim tržištima nakon dogovora o pomoći Cipru. Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,6 posto, na 2.016 bodova, dok je Crobex10 stagnirao oko 1.110 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, što je okio 4 milijuna više nego u petak u to doba. Promet od milijun kuna do podneva je ostvaren samo dionicama Dalekovoda, pri čemu im je cijena skočila 23 posto, na 68,89 kuna, čime je nastavljen njezin snažan uzlet. Dalekovod je danas izvijestio da je dao suglasnost na izmijenjeni Plan financijskog restrukturiranja koji je predan od strane vjerovnika u Financijsku agenciju. Dionica Luke Rijeka jutros je, pak, poskupila oko 7 posto, na 138,97 kuna, nastavljajući uspon od petka. Među većim je dobitnicama, s rastom cijene od 3,3 posto, danas i dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko 700 tisuća kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu od petka, kune je oslabila za 0,07 posto prema euru i švicarskom franku. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,592669 kuna, a srednji tečaj franka 6,214839 kuna. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,41 posto, a prema britanskoj funti za 0,32 posto. Srednji tečaj dolara snižen je na 5,839167 kuna i funte na 8,884471 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙