FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija želi sudjelovati u istrazi o kemijskom napadu u Siriji

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 25. ožujka 2013. (Hina) - Rusija želi da se njezini i kineski stručnjaci pridruže skupini koja će istražiti navodno korištenje kemijskog oružja tijekom sukoba između pobunjenika i vladinih snaga u Siriji, rekao je u ponedjeljak visoki ruski dužnosnik, a prenose ruski mediji.

"Objektivnost istrage korištenja kemijskog oružja u Siriji 19. ožujka mogla bi zajamčiti uravnotežena skupina međunarodnih stručnjaka", napisao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov na svom profilu na Twitteru. "U nju bi trebali ući predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući kemijske stručnjake iz Rusije i Kine."

Prošloga tjedna sirijska vlada i pobunjenici međusobno su se optuživali za korištenje kemijskog oružja u sirijskogj pokrajini Alepu. Ujedinjeni narodi su obećali da će istražiti ta izvješća.

Sirijski državni mediji objavili su da je najmanje 25 ljudi poginulo, a 100 je teško ranjeno u napadu na Alepo. Pobunjeničke snage su demantirale da su koristile kemijsko oružje.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon u četvrtak je najavio da će na zahtjev sirijske vlade Ujedinjeni narodi pokrenuti istragu navoda da je u Siriji uporabljeno kemijsko oružje. Sirija je dan ranije od Bana zatražila da istraži navodni napad "terorističkih skupina" kemijskim oružjima blizu grada Alepa.

Ahmed Moaz al-Hatib vodit će sirijsko izaslanstvo na arapskom summitu u utorak u Kataru unatoč tome što je podnio ostavku na dužnost šefa sirijske oporbe.

Al-Hatib je dao u nedjelju ostavku na čelnu funkciju u Nacionalnoj koaliciji, koju više desetaka zemalja i međunarodnih organizacija priznaju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, "kako bih mogao slobodno djelovati, što ne mogu u sklopu službene organizacije", napisao je on na svom Facebook profilu.

Napadi i sukobi u Siriji i dalje traju. U ponedjeljak je u središtu Damaska, sirijske prijestolnice, jedan civil ubijen, a šest osoba ranjeno u napadu granatama, javili su lokalni mediji.

(Hina) xkga yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙