FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton poziva na oprez oko dostave oružja u Siriju

Autor: sbak
BRUXELLES, 16. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u subotu na oprez oko francusko-britanske inicijative za ukidanje embarga na dostavu oružja sirijskoj oporbi.

Na summitu EU u petak odbačena je inicijativa o ukidanju embarga na oružje sirijskoj oporbi premda će ministri vanjskih poslova zemalja članica o tome raspravljari i idućeg tjedna.

Ashton je rekla da bi EU trebao "pažljivo razmisliti" o argumentu da bi naoružavanje oporbe prisililo predsjednika Bašara al Asada na pregovore. Ona je naglasila da bi o toj ideji trebalo prvo razgovarati i s UN-ovim posrednikom Lakhdarom Brahimijem i čelnikom oporbene Sirijske nacionalne koalicije Moazom al Hatibom, i vidjeti kakav bi učinak imalo ukidanje embarga na njihove napore da počnu pregovore.

"Moramo biti sigurni da ono što bi mogli napraviti ne oteža rad (na pregovorima)", izjavila je Ashton na skupu koji je organizirao Marshallov fond.

Njemačka je predvodila protivnike francusko-britanske inicijative, argumentirajući da bi dostava oružja oporbi mogla ohrabriti Rusiju i Iran, koji podupiru Asada, da povećaju isporuke oružja sirijskoj vladi. Berlin također strahuje da bi oružje moglo doći u ruke radikalnih snaga.

"Da li bi dostavljanje oružja u Siriju povećalo ili smanjilo mogućnost da će i drugi postupiti na isti način? Kakav bi bio Asadov odgovor na takav potez, s obzirom na to kako je dosad reagirao? Da li bi to zaustavilo ili ubrzalo ubijanje", upitala je Ashton.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙