FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD, Rusija i nadzorno tijelo o kemijskom oružju u Siriji

Autor: rtom
ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Rusija i Sjedinjene Države različito su prihvatile informaciju o navodnom korištenju kemijskog oružja u Siriji, koju stručnjaci nisu mogli potvrditi iz neovisnog izvora, prenose agencije u utorak uz vijesti da je u kemijskom napadu navodno ubijeno 25 osoba na sjeveru Sirije.

Sirijska vlada i pobunjenici međusobno su se optužili za napade smrtonosnim kemijskim oružjem blizu grada Alepa na sjeveru Sirije u utorak što će, bude li ta vijest potvrđena, biti prvo korištenje kemijskog oružja u dvogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji s dosad 70.000 žrtava.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nije mogla potvrditi vijest iz Sirije.

"Ne znamo ništa više od vas u ovome trenutku", rekao je Ahmet Uzumcu, čelnik OPCW-a na seminaru u Beču i dodao "Naravno vidjeli smo ta izvješća i budno pratimo stanje", rekao je.

Sjedinjene Države reagirale su na vijest iz Sirije, prenosi agencija AFP iz Washingtona.

"Nemamo niakakva dokaza koje bi potkrijepile optužbe da je sirijska oporba uporabila kemijsko oružje", citira AFP Jaya Carneya, glasnogovornika američkog predsjednika Baracka Obame.

U reakciji na vijest iz Sirije Rusija je optužila ustanike.

"Ozbiljno smo zabrinuti činjenicom uporabe oružja za masovno uništenje koje je palo u ruke ustanika, što dodatno pogoršava stanje u Siriji i razinu sukoba u zemlji podiže na novu razinu", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je upozorila režim predsjednika Bašara al-Asada neka ne poseže za kemijskim oružjem, a u prosincu je izjavila da je Asadova vlada poduzela mjere kako bi kemijsko oružje držala na sigurnom.

Moskva je kao vjerna saveznica al-Asada štitila vetom pokušaj Vijeća sigurnosti UN-a da izglasuje rezoluciju kojom bi se osudio Asadov režim. K tomu Moskva redovito ističe da Asadov odlazak s vlasti ne smije biti preduvjet za političko rješenje sukoba.

Nakon ruske izjave, predstavnik Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima rekao je u New Yorku kako sirijske optužbe treba "potpuno provjeriti".

"Vidjeli smo izvješća, treba ih potpuno provjeriti", rekao je britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant i dodao će vijest, ako se pokaže točnom "zahtijevati ozbiljan odgovor međunarodne zajednice".

Sirijski ministar informiranja objavio je ranije u utorak da su ustanici ispalili raketu s kemijskom bojevom glavom koja je ubila 16, a ranila 86 osoba.

Državna televizija kasnije je objavila da je broj mrtvih narastao na 25.

Obama, koji se opirao pozivima iz međunarodne zajednice za vojnom intervencijom u krvavom sukobu u Siriji, upozorio je Asada da bi korištenje kemijskog oružja bilo "crvena crta", podsjeća Reuters. Dodaje da u tom kontekstu nije bilo govora o tome da bi ustanici mogli posjedovati takvu vrstu oružja.

(Hina) xrt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙