FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Assad obećao da će očistiti Siriju nakon bombaškog napada

Autor: vrad
DAMASK, 22. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad osudio je napad bombaša samoubojice u kojem je ubijen sunitski vjerski čelnik sklon režimu i još 48 osoba u Damasku, obećavši da će "očistiti" zemlju od ekstremista.

"Izražavam sućut sirijskom narodu zbog mučeništva šeika Mohhamada Saida al-Boutija, velikana Sirije i islamskog svijeta", rekao je Assad u priopćenju koje su službena glasila objavila u noći na petak.

"Prisežem sirijskom narodu da tvoja krv, krv tvog unuka i svih mučenika domovine nije uzaludna jer ćemo biti vjerni tvojim idejama boreći se protiv njihova natražnjaštva i nevjere sve dok ne očistimo zemlju od njih", istaknuo je Assad u svojoj poruci.

Vođa sirijske oporbe Ahmed Moaz al-Khatib osudio je napad rekavši kako sumnja da iza njega stoji režim. Napad na džamiju al-Iman u četvrti Mazrai, gdje je šeik Bouti obično držao vjersku pouku ponedjeljkom i četvrtkom, dogodio se u četvrtak navečer.

Režim je pak za napad optužio "teroriste", kako inače naziva pobunjenike kojima u borbi s vojskom pomažu džihadisti koji su preuzeli odgovornost za mnoge bombaške napade od početka sukoba prije dvije godine, napose za napade u Damasku.

Šeik Bouti, pripadnik velikog kurdskog plemena, rođen 1929., bio je poznat jer je petkom propovijedao na službenoj televiziji.

S njim je u džamiji poginulo 48 osoba, među kojima i njegov unuk. Bombaš samoubojica je aktivirao eksploziv među vjernicima u džamiji. Osamdeset četiri osobe su pritom ranjene, po zadnjem izvješću ministarstva zdravstva.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je o 46 mrtvih.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali po načinu kako je izveden podsjeća na ekstremističku mrežu al Qaedu.

"Ovo je zločin u svakom pogledu koji u cijelosti odbacujemo", rekao je Ahmed Moaz al-Khatib, također vjerski čelnik. "Naša vjera i naše vrijednosti ne dopuštaju nam da razlike u mišljenju rješavamo ubijanjem".

Iran, glavni saveznik sirijskog režima u regiji, osudio je napad u Damasku, upozorivši kako je riječ o "uroti Sjedinjenih Država, cionističkog režima i njihovih regionalnih agenata koji pomažu sirijskim terorističkim skupinama i naoružavaju ih radi poticanja vjerskih podjela".

U petak su se nastavile borbe režima i pobunjenika u Siriji gdje rat traje već dvije godine, dok je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio početak istrage o navodnoj uporabi kemijskog oružja u zemlji nakon međusobnih optužaba zaraćenih strana.

U četvrtak je u sukobima poginulo 236 ljudi, po podatcima SOHR-a, a više od 70.000 otkako je sredinom ožujka 2011. počela pobuna koja se zbog represije režima postupno militalizirala.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙