FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: obje strane za međunarodnu istragu o "kemijskom" napadu

Autor: vkla
BEJRUT, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Obje strane u sirijskom sukobu su u srijedu zatražile međunarodnu istragu o napadu u kojem je, kako se međusobno optužuju, korišteno kemijsko oružje, javljaju agencije.

U raketnom napadu u utorak na grad Kan al-Asal, nedaleko od Alepa, u kojem je poginulo 26 ljudi, do izražaja je došao propagandni rat između režima Bašara al-Asada i pobunjenika, koji jedni druge optužuju za korištenje raketa s kemijskim punjenjem.

SAD je objavio da ne raspolaže dokazima o kemijskom oružju korištenom u jučerašnjem napadu, dok je Rusija za korištenje kemijskog punjenja u raketnim projektilima optužila sirijske ustanike.

Velika Britanija, koja se uz Francusku zauzima za ukidanje embarga na oružje sirijskoj oporbi, priopćila je da taj napad ide na ruku njihovu zahtjevu da bi Europska unija trebala ublažiti embargo na oružje ustaničkoj strani.

"Francuski predsjednik je zabrinut, i ja sam zabrinut, zbog toga što ne bismo smjeli biti unaprijed mjesecima ograničeni kada ne znamo točno što bi se u Siriji moglo dogoditi, uključujući ove vrlo zabrinjavajuće vijesti o korištenju kemijskog oružja", kazao je premijer David Cameron.

Sadašnji embargo na oružje dio je sankcija nametnutih Siriji koji istječe 1. lipnja, ali dvije zemlje traže da se to pitanje ranije ponovno razmotri.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙