FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudari poduprli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u petak, predvođene rudarskim dionicama, temeljem očekivanja da će zabrinutost za ishod talijanskih izbora biti kratkog vijeka, što je potpirilo sklonost ulagača rizičnoj imovini a potporu je pružila i osjetno bolja poslovna klima u Njemačkoj.

Londonski FTSE porastao je 0,83 posto na 6.343 boda, frankfurtski DAX za 1,13 posto na 7.669 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je dobio na vrijednosti 1,68 posto i iznosio je 3.685 bodova.

Većina ulagača očekuje da će koalicija lijevog centra na čelu s Pierom Luigi Bersanijem, koju podržava i premijer u ostavci Mario Monti, pobijediti na izborima u Italiji i nastaviti s reformama radi rješavanja talijanskih ekonomskih problema.

Talijanski indeks FTSE MIB oporavio se od jučerašnjeg gubitka i porastao za 1,4 posto, uz rast cijena dionica proizvođača čeličnih cijevi Tenaris za 4,5 posto.

Povratak na političku scenu Silvija Berlusconija potpirio je sumnju u ishod izbora pao su ulagači počeli zazirati od značajnije izloženosti europskim dionicama prije objave izbornih rezultata.

Većina stratega i investitora očekuje da će pad cijena na tržištu uzokovan brigama vezanim za Italiju biti relativno kratkotrajan i neznatan, te da će tržišta dionica zadržati uzlaznu putanju krajem ožujka i u travnju.

Svi glavni sektori bili su u pozitivnom teritoriju a isticao se rudarski sektor, koji je u prosjeku ojačao 1,7 posto.

Tržišta su poduprli i podaci objavljeni u petak koji su pokazali poboljšanje njemačke poslovne klime.

"Glavni trend je još uvijek netaknut. Nakon jučerašnjeg bolnog dana europske dionice uspjele su preokrenuti trend i lijepo rastu“, rekla je Anita Paluch iz tvrtke Gekko Markets.

„Ulagači su skloni riziku i pohitali su u kupovinu povoljnih dionica poput onih u rudarskom sektoru", dodaje.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,68 posto, na 11.385 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙