FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Predsjednik vlade Zoran Milanović izjavio je danas da motivacijska kampanja HDZ-a, uoči izbora za Europski parlament, već daje svoje prve "rezultate koji se mjere hemoglobinom", komentirajući tako sukob između maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka. "Djeca praktički, napala su ih djeca koja su jučer u Dnevniku HTV-a nazvana 'janjevci'. 'Janjevci su napali bogoslove', to je riječnik kojim se služi HTV! Ne malodobne osobe hrvatske nacionalnosti, nego 'janjevci'! Pa što se čudimo onda da se takve stvari događaju", rekao je Milanović. Dva dana prije toga, nastavio je Milanović, osoba s liste HDZ-a za Europski parlament, eurofob koji nas uči kako bi Hrvatska trebala izgledati i tko je gost u Hrvatskoj, pred očima hrvatske publike i voditeljice na televiziji, optužila je saborskog zastupnika i kolegu Vojislava Stanimirovića da je četnik i da je osobno ljude slao na Ovčaru i nikom ništa. Ozbiljne se stvari događaju u Hrvatskoj, rekao je premijer dodavši kako "ponovno vidimo da stranke desnice u svojoj nesposobnosti za bilo što drugo artikuliraju i šire čistu, destiliranu mržnju prema onima koji su 'gosti' i prema onima koji nisu građani". Premijer Milanović također se obrušio na novinare zbog, kako je rekao, rečenica koje se režu u medijima. "Nije dovoljno da ja kažem i pustim snimak da nisam govorio o građanskom ratu što svaka osoba koja čuje može shvatiti, nego to postaje tema za reakcije ljudi u crnim košuljama", ustvrdio je premijer komentirajući svoju prekjučerašnju izjavu u kojoj je spomenuo građanski rat, na Glavnom odboru SDP-a. Je li netko razmišljao o šteti koju mi trpimo kad se naše rečenice u medijima režu, zapitao je premijer.

ZAGREB

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je danas da bi premijer Zoran Milanović morao paziti što govori kad je u pitanju Domovinski rat. Na upit novinara da komentira premijerove današnje izjave da stranke desnice šire čistu destiliranu mržnju, Hrg je odgovorio: "Mi nismo stranka desnice, mi smo centar", ali i dodao kako misli da je to premijer "sam iziritirao". "Mislim da je to sam iziritirao. Ako već govori kao premijer, morao bi paziti što govori. Hrvatska je bila u obrambenom ratu, na nas je izvršena ružna agresija", kazao je Hrg i ocijenio da je spominjanje građanskog rata štetno za sve i da iritira ljude. "Premijer bi morao paziti da ne iritira svoje građane, jer te izjave mogu biti jako opasne za Hrvatsku. Nama se takvi gafovi neće događati", rekao je Hrg novinarima u DIP-u.

ZAGREB

HSS i HSLS predali su danas svoju listu kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu u Državno izborno povjerenstvo (DIP) na kojoj su, osim stranačkih članova, dvije nezavisne kandidatkinje te su poručili da će njihova lista zastupati interese hrvatskog čovjeka u EU i da neće raditi gafove oko slučajnih država niti građanskih ratova. "Naša lista će sigurno zastupati interese hrvatskog čovjeka u EU i nećemo raditi gafove oko slučajnih država niti građanskih ratova", kazao je predsjednik HSS-a Branko Hrg nakon što je zajedno s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom predao listu u DIP. Prvoga na listi, Miroslava Rožića, predsjednik HSS-a Branko Hrg predstavio je kao čovjeka koji dobro razumije opću političku situaciju u Hrvatskoj. Kazao je da su kandidate birali po stručnim i stranačkim kriterijima. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je na pitanje kako komentira što nema puno kandidatura, kao što se to najavljivalo, to ocijenio dobrim. "Dobro je što se ne dešava kao na ostalim izborima, da postoji 50 lista koje ne mogu prijeći prag i koje ne mogu ostvariti dobar rezultat", kazao je. U DIP su do sada liste predali Hrvatska radnička stranka i Autohtona - Hrvatska stranka prava.

OSIJEK

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku jutros je počeo drugi Proinvest - predstavljanje ključnih mjera Vlade za poticanje i restrukturiranje gospodarstva, na kojem sudjeluju četiri ministra i brojni stručnjaci s raznih područja. Skup je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je govorio o temi "Investicije - ključ gospodarskog rasta i oporavka" naglasivši da upravo Slavonija i Baranja imaju velike razvojne mogućnosti. Država će uložiti znatna sredstva, no prije toga treba iskoristiti sredstva Europske unije. Pri tome će Vlada, rekao je Grčić, osigurati dio sredstava, odnosno sedam milijuna kuna za pripremu EU projekata. Najvažnijim je ocijenio investicije u privatnom sektoru, istaknuvši kako radi poticanja privatnih investicija Vladine radne skupine za investicije i EU fondove svakodnevno identificiraju probleme i traže rješenja, kao i mjere za otklanjanje prepreka pri realizaciji investicija. Današnja prezentacija, na kojoj uz Grčića sudjeluju ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, drugo je predstavljanje Vladinih mjera, nakon što je prvo nedavno održano u Splitu. Prezentacije su namijenjene upoznavanju poduzetnika i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave prilagodbama zakona i otklanjaju prepreka za što jednostavniju i efikasniju provedbu investicijskog projekta.

ZAGREB

Estradne zvijezde Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson danas nisu došli na suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u gdje su trebali biti ispitani kao svjedoci Sanaderove obrane u slučaju Fimi medija. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je na početku rasprave da se Mate Mišo Kovač na sudu nije pojavio zbog bolesti, dok je Marko Perković Thompson u Splitu te da se ne može vratiti do srijede. "Supruga gospodina Kovača javila nam je da je bolestan, a gospodin Thompson je u Splitu. Nije podigao poziv na vrijeme, a kada smo stupili u kontakt s njim rekao je da ne može doći do srijede", kazao je Prodanović. Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da su oba su pjevača, prema Sanaderovoj ideji, dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se ranijih godina provlačils u medijima, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela. Iako je na posljednjoj raspravi bilo najavljeno da će svjedočiti i HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić ni ona nije došla na suđenje u kojemu se Sanadera, HDZ i ostale optuženike tereti za nezakonito izvlačenje novaca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje tzv. HDZ-ovog crnog fonda HDZ-a.

ZAGREB

Bivši predsjednik uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da ga bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nikada nije tražio da surađuje s marketinškom agencijom preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačen novac za HDZ-ov crni fond. Crnjak je kazao da je optuženog bivšeg premijera upoznao u njegovu kabinetu kada ga je u nazočnosti ministra Božidara Kalmete obavijestio da će ga vlada imenovati predsjednikom uprave HAC-a. "Čestitao mi je, a susret nije dugo trajao. Nakon toga smo se susretali na otvaranju autocesta, no nikada me nije tražio da surađujem s Fimi medijom", posvjedočio je Crnjak. Kazao je da se s marketinškom agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici prvi put susreo 2006. na otvorenju autoceste Županja – Lipovac. Ta je tvrtka, dodao je, s HAC-om imala ugovore za marketinške poslove i njenim radom nije bio zadovoljan. No, pismo u kojem je izrazio nezadovoljstvo suradnjom nisu željeli supotpisati ostala dvojica članova uprave pa ga je sam poslao vlasnici agencije Nevenki Jurak i resornom ministarstvu. Crnjak je kazao da je uprava HAC-a i inače bila nejedinstvena te je funkcionirala vrlo čudno, te da je četiri puta podnosio ostavku.

PAKRAC

U Poduzetničkoj zoni Pakrac počela je gradnja novog poduzetničkog inkubatora vrijednog milijun eura koja se financira iz europskih fondova. Radovi će biti završeni u srpnju ove godine. "I gradnja novog inkubatora financira se sredstvima europskih fondova, točnije IPA 3C namijenjenog za poslovnu infrastrukturu, a riječ je o objektu s visokim tehnološkim karakteristikama", rekla je Hini Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac, u čijem sastavu se već nalazi jedan inkubator. Već sada poduzetnici Pakraca i drugih sredina pokazuju zanimanje za novi inkubator u kojem bi se trebalo zaposliti novih stotinu radnika. Iako će natječaj za zakup tek biti raspisan, već su stigla tri pisma namjere od poduzetnika. Zbog toga u Poduzetničkom centru Pakrac vjeruju da će, kao i kod prvog inkubatora u kojem je smješteno devet poduzetnika, sav radni prostor do završetka gradnje biti zakupljen. U Poduzetničkoj zoni Pakrac, gdje je smješten Poduzetnički centar i prvi inkubator, danas radi oko 500 radnika, a Pakrac je jedini grad u Hrvatskoj koji je do sada za izgradnju poslovne infrastrukture koristio sredstva sva tri pretpristupna fonda (CARDS, PHARE i IPA).

(Hina) xj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙