FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor će u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o provedbi Plana razminiravanja u 2011. U izvješću se navodi da je početkom 2011. u Hrvatskoj bilo nešto više od 815 četvornih kilometara minski sumnjivog područja i oko sedam četvornih kilometara područja isključivo zagađenog neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Te je godine za razminiranje izdvojeno gotovo 250 milijuna kuna, uglavnom iz državnog proračuna (62,4 posto). Investitori su u razminiranju sudjelovali s 31,3 posto, a razminirana je površina od 27,7 tisuća četvornih metara.

ZAGREB

HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić poručila je da je Zagrebu potrebna promjena vlasti, da njegovi građani zaslužuju bolji i uređeniji grad te da će na lokalnim izborima 19. svibnja pobijediti HDZ a ona nakon drugog izbornog kruga postati gradonačelnicom. Mađerić je sinoć na obilježavaju 23. obljetnice HDZ-ovog zagrebačkog područnog odbora Donji grad, najavila rješavanje gorućih gradskih problema, posebice onih prometnih te izgradnju dječjih vrtića, škola i domova umirovljenika kao i posebnu skrb za branitelje i umirovljenike kako bi imali dostojanstven život. Također je najavila pomoć u rješavanju problema socijalno ugroženima, nezaposlenima, majkama i mladim obiteljima. Zagrebu je potrebna rekonstrukcija Holdinga kojeg je SDP s gradonačelnikom Milanom Bandićem, za kojeg je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović tvrdio da je najbolje što ima u Zagrebu, doveo na rub propasti uhljebljivanjem kadrova po stranačkoj liniji, bez javnih natječaja, a u gradskom proračunu su napravili crnu rupu bez dna, istaknula je Mađerić.

SLAVONSKI BROD

Nakon dva tjedna iz istražnoga zatvora pušten je 49-godišnji osnovnoškolski profesor iz Slavonskoga Broda osumnjičen za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te iskorištavanja djece za pornografiju. Zatvor mu je bio određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a kako je sudac istrage Mirko Svirčević u međuvremenu u nazočnosti psihologa ispitao djecu od kojih su potekle priče o sumnjivom ponašanju profesora, prestali su i uvjeti za njegovo zadržavanje i on je pušten u utorak 12. ožujka. Kriminalističko istraživanje o ovom događaju još traje a po završetku bit će donesena odluka o podizanju optužnice ili odbacivanju kaznenih prijava za ta dva kaznena djela. Profesor je krajem veljače priveden i ispitan pošto je policija primila dojavu roditelja o sumnjivom ponašanju prema nekolicini djece u dobi od 11 do 13 godina. U istrazi su mu oduzeli su računalo i drugi materijal. Na prijedlog mjerodavnoga državnog odvjetništva sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

ZAGREB

Na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje bivšem zapovjedniku Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane Mladenu Naletiliću Tuti zbog otmice Roberta Nosića u policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Riječ je o zločinima zbog kojih je Naletilić na hrvatskoj granici uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima na području Mostara i Jablanice 1993. i 1994. Nakon izdržane dvije trećine kazne Naletilić je sredinom veljače ove godine pušten na slobodu.

ZAGREB

Novinar, urednik i voditelj sa zagrebačkog Radija 101 Toni Marošević, poznat kao jedna od prvih javnih osoba na ovim prostorima koja se u 80-tim godinama prošloga stoljeća deklarirala kao homoseksualac, preminuo je u Zagrebu u 68. godini. Kako se doznaje iz Policijske uprave Zagrebačke, Marošević je nađen mrtav u svojoj kući. Ekipa policije pozvana je na očevid i, prema postojećim saznanjima, nije riječ o sumnjivoj smrti. Toni Marošević (1945.) poznat je po tome što je među prvima na prostorima bivše Jugoslavije u 80-tim godinama prošloga stoljeća javno rekao da je homoseksualne orijentacije, te je izravno progoravarao o homoseksualnosti. Bio je voditelj i urednik emisije "Frigidna utičnica", prve domaće radio emisije koja se 1984. bavila homoseksualnim iskustvima na tadašnjem Omladinskom radiju 101, u kojoj je odgovarao na pitanja slušatelja vezana uz gay tematiku. Iako je trajala samo četiri tjedna, emisija je ostala zapamćena po tada skandaloznim gay-temama. Veliki poliglot, Marošević je na radiju 101 dugi niz godina uređivao program vijesti na stranim jezicima. Posljednjih godina radio je reportaže iz europskih gradova za svoj matični radio, a posljednji mu je angažman bio u nedavno ugašenom dnevniku 21. stoljeće, gdje je pisao rubriku o Zagrebu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙