FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: unatoč rekordu Dow Jonesa, dionice nisu skupe

Autor: neba
NEW YORK, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se Dow Jones indeks kreće na najvišim razinama u povijesti, a analitičari smatraju da bi, unatoč tome, cijene mogle dodatno porasti jer dionice nisu precijenjene u odnosu na druge vrste investicija.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 14.514 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.560 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.249 bodova.

Sve do prošloga petka, kada je blago pao, Dow Jones rastao je 10 dana zaredom, što nije zabilježeno još od studenoga 1996. godine. Pritom je taj indeks sedam dana uzastopno dosezao rekordnu razinu.

S&P 500 indeks primaknuo se, pak, na samo pet bodova od najviše razine u povijesti, zabilježene 2007. godine.

Rekordne razine indeksa navode ulagače na oprez, no straha od veće korekcije cijena na niže nema, kažu analitičari, koji tvrde da su dionice i dalje jeftine u odnosu na druge investicije.

„Na rekordnim smo razinama, no dionice morate gledati u ispravom kontekstu. A u kontekstu mogućih budućih zarada kompanija i valuacije, dionice uopće nisu skupe“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Prema procjenama za idućih 12 mjeseci, odnos cijene i zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa iznosi 13,5, što je oko 9 posto manje u odnosu na P/E odnos od 14,8 iz listopada 2007. godine, kada je S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu.

U prethodnom tromjesečju, prosječan dividendni prinos kompanija iz S&P 500 indeksa iznosio je 2,19 posto, dok je u posljednjem kvartalu 2007. godine bio 1,89 posto. Od 500 kompanija iz S&P indeksa, njih 403 isplaćuje dividendu, što nije zabilježeno još od 1998. godine.

S druge strane, 10-godišnje američke državne obveznice donose prinos od 2 posto, što znači da je dividendni prinos veći i bez uključivanja potencijalnog rasta cijena dionica.

„Općenito gledajući, ovo je konstruktivno tržište koje potiču isplate dividendi i zarade kompanija. No, morate biti selektivni pri investiranju“, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Uspon tržišta potiču naznake ubrzanja rasta američkog gospodarstva i izuzetno labava monetarna politika Feda.

Ovoga će tjedna čelnici američke središnje banke održati redovnu sjednicu.

„Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici usmjerenoj na tiskanje svježeg, jeftinog novca koji će i dalje podržavati tržište kapitala“, kaže Carey.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙