FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi upućuju na oprezno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 27. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas stagniraju, uoči objave novih makroekonomskih pokazatelja te još jednog nastupa predsjednika Feda u Kongresu.

Terminski Dow Jones oko 12,30 bio je u plusu 6 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u minusu 2,75 bodova, a S&P 500 0,5 boda.

Od novih pokazatelja, danas će biti objavljen podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji te o prodaji kuća u SAD-u.

Ipak, najviše se iščekuje nastup predsjednika Feda Bena Bernakea pred kongresnim odborom za financijske usluge u sklopu njegova redovitog polugodišnjeg svjedočenja o gospodarskoj i monetarnoj politici.

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnog dana, kada su pale po najvećoj dnevnoj stopi u posljednja tri mjeseca, jer je ulagače ohrabrio Bernanke, čvrsto braneći pred Kongresom program središnje banke za kupnju obveznica.

Danas će i predsjednik Feda u Dallasu Richard Fisher govoriti o izgledima gospodarske i monetarne politike u SAD-u.

Investitori su na oprezu i jer se plaše da bi podijeljenost talijanskog parlamenta nakon izbora mogla otežati provedbu reformi i tako produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Uz to, još je preostalo samo dva dana do početka ožujka, kada će automatski biti srezana američka državna potrošnja ako političari ne postignu dogovor o proračunu.

„Moguće je da će u posljednji tren biti postignut dogovor, kao i oko izbjegavanja fiskalne litice prije dva mjeseca, no ne vjerujem da će sve ići glatko“, kaže Chris Beauchamp, analitičar pri investicijskom društvu IG.

Na europskim burzama, pak, zahvaljujući predsjedniku Feda Benu Bernankeu koji je čvrsto stao u obranu poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke u utorak, cijene dionica danas su blago ojačale, nadoknadivši dio jučerašnjih oštrih gubitaka.

Trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u plusu između 0,16 i 0,52 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙