FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište pod pritiskom loših vijesti iz eurozone

Autor: scvi
NEW YORK, 21. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Uoči objave novih makroekonomskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija, američki terminski indeksi danas su pali, jer je investitore zabrinuo loš podatak iz eurozone.

Terminski Dow Jones oko 12,30 bio je u minusu 42 boda, tehnološki Nasdaq 13,25 bodova, a S&P 500 5,5 bodova.

Raspoloženje investitora na Wall Streetu pod pritiskom je najnovijeg podatka o PMI indeksu industrijske i uslužne aktivnosti u eurozoni, koji je u veljači pao na 47,3 boda, ukazujući na kontrakciju.

Analitičari su procjenjivali da će taj indeks porasti na 49 bodova, nakon što je u siječnju dotaknuo 48,6 bodova.

„Očekivalo se da će se trend poboljšanja gospodarskih aktivnosti u eurozoni nastaviti, no nije, i to je uzrokovalo razočarenje“, izjavio je Ken Wattret, ekonomist BNP Paribasa.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuju podaci o inflaciji u SAD-u u siječnju i o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla.

Također, američko Nacionalno udruženje prodavatelja nekretnina objavit će podatke o prodaji postojećih nekretnina u SAD-u, a Fed Philadelphia redovite mjesečne poslovne procjene.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice kompanija koje će izvijestiti o poslovnim rezultatima za zadnje lanjsko tromjesečje, ponajviše Wal-Marta i Hewlett-Packard.

Na europskim burzama cijene dionica oštro su pale, tako da su trenutno pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX na gubitku između 1,70 i 1,97 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙