FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno trgovanje, moguće smanjivanje potrošnje SAD-a

Autor: scvi
NEW YORK, 1. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili, ukazujući na pad cijena dionica na Wall Streetu na početku mjeseca, jer investitori očekuju da će do kraja dana stupiti na snagu automatsko smanjivanje državne potrošnje u SAD-u za 85 milijardi dolara.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je u minusu 33 bod, tehnološki Nasdaq 9 bodova, a S&P 500 5,5 boda.

U mjesecu veljači S&P 500 i Dow Jones indeks ojačali su više od 1 posto, ostvarivši dobitke četvrti mjesec zaredom, te su nadomak najviših razina u zadnjih pet godina. Kako ističu analitičari, svaka korekcija cijena dionica kratkoga je vijeka, jer investitori tada ulaze na tržište u potrazi za povoljnim ulagačkim prilikama.

Tržište na sadašnjim razinama podupiru solidne korporativne zarade i popustljiva monetarna politika Feda.

U takvom okruženju, mnogi investitori zasad ne obraćaju previše pozornosti na opasnost da američka proračunska potrošnja automatski bude srezana za 85 milijardi dolara.

Ekonomisti, međutim, procjenjuju da bi to moglo rezultirati usporavanjem ovogodišnjem procijenjenog gospodarskog rata SAD-a za 0,5 postotnih bodova.

Automatsko smanjivanje potrošnje stupit će na snagu danas u pomoć, ne uspiju li političari u SAD-u u zadnji trend postići dogovor o limitu zaduživanja, a što većina analitičara smatra malo vjerojatnim.

Međunarodni monetarni fond već je upozorio da će u tome slučaju smanjiti procjenu rasta SAD-a, ali i globalnog gospodarstva.

U kratkome roku na udaru prodaja ponajviše bi se mogle naći dionice kompanija čije je poslovanje ovisno o gospodarskom ciklusu, poput banaka i proizvođača sirovina.

Istodobno, i na europskim su burzama, nakon dva dana snažnog rasta, indeksi u minusu, jer je splasnuo optimizam ulagača u vezi globalnog gospodarstva.

Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX na gubitku između 0,76 i 1,43 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙