FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CARACAS

Stotine tisuća ožalošćenih Venezuelanaca pratile su u srijedu lijes predsjednika Huga Chaveza tijekom dirljive procesije u Caracasu gdje je postavljen odar radi odavanja posljednje počasti pokojnom predsjedniku prije pogreba u petak. U pratnji crvenih beretki počasne predsjedničke garde, procesija prebacivanja lijesa s tijelom karizmatičnog čelnika, koji je umro u 58. godini od posljedica raka nakon 14 godina na čelu te naftom bogate zemlje, trajala je sedam sati ulicama glavnog grada. Lijes je bio otvoren na odru tijekom noći u vojnoj akademiji gdje su mu se došle pokloniti brojne istaknute ličnosti, među kojima i potpredsjednik Nicolas Maduro, politički nasljednik kojeg je odredio Chavez, kao i predsjednici Argentine, Urugvaja i Bolivije. Tijekom cijele procesije pod jarkim suncem, konvoj je okruživala masa ljudi od nekoliko stotina tisuća ljudi, većinom odjevenih u crvenu "chavističku" boju. Mnogi od njih su plakali, dok je masa izvikivala parole podrške preminulom predsjedniku, poput "Mi smo Chavez" i "Naš zapovjednik živi vječno".

LJUBLJANA

Susret slovenskog premijera u odlasku Janeza Janše, čija vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove, i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, na kojemu bi moglo doći do dogovora o Ljubljanskoj banci, može se očekivati u roku nekoliko dana, najvjerojatnije u ponedjeljak, piše u četvrtak ljubljansko "Delo". Odbor za vanjske poslove slovenskog parlamenta u srijedu popodne je iza zatvorenih vrata raspravljao o tijeku pregovora s Hrvatskom o pitanju Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Janša i mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek koji su prisustvovali sastanku nisu davali izjave, dok je Karl Erjavec izrazio optimizam da će do dogovora o Ljubljanskoj banci doći uskoro i to na osnovi onoga što je prije mjesec dana kao tadašnji slovenski pregovarač postigao s hrvatskom ministricoma vanjskih poslova i europskih integracija Vesnom Pusić prilikom zadnjem sastanka na Otočcu ob Krki. Ljubljansko "Delo" koje se poziva na neslužbene izvore nakon jučerašnjeg sastanka vanjskopolitičkog odbora navodi da je dogovor o Ljubljanskoj banci blizu, te da će se idućih dana sastati slovenski i hrvatski premijer koji bi dogovor mogli i potpisati.

WASHINGTON

Republikanski senator Rand Paul popeo se za govornicu u američkom Senatu i govorom od gotovo 13 sati pokušao blokirati Senat da potvrdi Johna Brennana za novog direktora CIA-e, prenose agencije. Paul je na taj način prosvjedovao zbog netransparentnosti administracije predsjednika Baracka Obame u vezi tajnog programa ciljanih ubojstva besplotnim letjelicama i njihove moguće uporabe na američkom teritoriju. On se javio za riječ u srijedu oko podneva i poslije dugo vremena iskoristio "filibuster" - opstrukciju parlamentarne rasprave beskrajnim govorom. Rekao je da se protivi imenovanju Brennana na čelni položaj CIA-e te da će govoriti sve dok bude imao snage. Za govornicom je bio i nakon ponoći po američkom vremenu. Paul je istaknuo da ga zabrinjavaju ovlasti koje omogućuju predsjedniku SAD-a da bespilotne letjelice usmjeri i protiv američkih državljana. Istaknuo je da niti jedan političar ne može imati pravo samostalno donijeti odluku o nečijoj krivici, kao ni odluku da se nekoga ubije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙