FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: ujednačeni rast i ponude i potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo rast kako ukupno prijavljene potražnje tako i ponude. Kako je njihov rast bio prilično ujednačen, po 30-tak posto, i dalje se ponuda zadržala iznad razine prijavljenih potreba korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 209,58 milijuna kuna ili za oko 31,5 posto više no u srijedu.

Istodobno se na strani ponude našlo 249,58 milijuna kuna, ili za oko 31,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 54,39 milijuna kuna, plasirano putem ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 2,64 posto. Također je plasirano i 12,68 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 1 posto te milijun kuna pozajmica na rok duži od 3 mjeseca po cijeni od 3,85 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od svega 1,5 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa snažno porasla 0,44 na čak 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 69,58 milijuna kuna, a pritom je 40 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvjeta kreditiranja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa snažno ja porasla, zbog pretežitog udijela ročnih plasmana ali i skupljeg prekonočnog zaduživanja, sa 0,45 na 2,38 posto.

„Danas su sudionici u trgovanju na Tržištu novca Zagreb prijavili višu potražnju za kratkoročnim pozajmicama u odnosu na prethodni dan. Ponuda kratkoročnih sredstava je također porasla, ali zbog neslaganja uvjeta pozajmljivanja dio ponude je ostao neplasiran, a potražnja nije u cijelosti podmirena. Trgovalo se pozajmicama uz različite rokove dospijeća, ali se većina ostvarenog prometa odnosi na prekonoćne pozajmice.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙