FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule pod pritiskom sumornih gospodarskih progozi

Autor: mkuz
LONDON, 19. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema 117 dolara budući da se fokus ponovo preusmjerio na sumorno gospodarsko stanje u Europi i ublažavanje geopolitičkih napetosti.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 117,33 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 41 cent nižoj cijeni, od 95,45 dolara.

Prvih šest tjedana ove godine cijene nafte snažno su porasle, dosegnuvši vrhunac prije nešto više od tjedan dana da bi u međuvremenu nastupila konsolidacija jer su ulagači odlučili ponovo procijeniti izglede za svjetski gospodarski rast i za eventualne poremećaje u opskrbi.

Prognoze o usporavanju rasta francuskog BDP-a u 2013. i predstojeći parlamentarni izbori u Italiji pojačali su nesigurnost u vezi s izgledima za rast eurozone, prigušujući sklonost ulagača rizičnijoj imovini kao što je to nafta.

Zabrinutost zbog mogućih prijetnji opskrbi s Bliskog istoka i sjeverne Afrike čini se da se je smanjila, snizujući i premiju rizika koja je u jednom trenutku dodala 10 do 20 dolara na cijenu barela.

U ponedjeljak američko tržište bilo je zatvoreno zbog blagdana.

"Cijena nafte trenutno je dosegnula plafon od 118 dolara po barelu, što bi moglo potaknuti kratkoročno orijentirane aktere na tržištu na dobitonosne prodaje", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"S obzirom na značajnu geopolitičku premiju rizika koja je trenutno uračunata u cijene, smatramo da je pad cijena logičan, osim ako napetosti na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi značajno ne eskaliraju", rekao je Marc Ground iz Standard Banka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 114,18 dolara, što znači da se zadržala na istoj razini kao i prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙