FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 114 dolara zahvaljujući poboljšanoj klimi u Njemačkoj

Autor: mkuz
LONDON, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 114 dolara budući da je ulagače ohrabrilo osjetno poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,26 dolara, na 114,79 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela neznatno ojačala na 92,94 dolara, nakon jučerašnje najniže razine u zadnjih šest tjedana.

Njemački indeks poslovnog povjerenja zabilježio je u veljači najveći skok u više od dvije godine, objavio je muenchenski institut Ifo, ukazujući na čvrst oporavak najvećeg europskog gospodarstva nakon sumornog kraja 2012.

Cijene je u četvrtak pritisnula zabrinutost da bi američka središnja banka Fed mogla ukinuti svoj program kupnje obveznica prije no što se očekivalo, te da bi Saudijska Arabija mogla povećati proizvodnju nafte.

Fed preispituje monetarnu politiku iako ekonomski pokazatelji i dalje ukazuju tek na mlaki oporavak, što govori u prilog nastavku programa stimulativnih mjera. Američka središnja banka kupovala je imovinu kako bi povećala likvidnost, što je potaknulo potražnju za rizičnijom imovinom kao što je to nafta.

Naftna je tržišta danas poduprla i pojačana napetost između Zapada i Irana uoči nastavka razgovora o iranskom nuklearnom programu u sljedećem tjednu. Analitičari ne očekuju veliki napredak. UN-ov regulator IAEA objavio je da je Iran počeo s instaliranjem sofisticiranih centrifuga u glavnom postrojenju za obogaćivanje urana.

Iran bi se mogao suočiti s novim sankcijama jer američki zakonodavci rade na donošenju zakona kako bi Europskoj središnjoj banci onemogućili suradnju s iranskom vladom.

"Još smo uvijek unutar jučerašnjeg cjenovnog raspona. Nema šanse za dugotrajniji rast cijena, osim ako ne doživimo veliki geopolitički šok", smatra Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,27 dolara, što znači da je bila 2,01 dolar niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙