FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MILANO - Posjetitelji velikog trgovačkog centra Serravalle Outlet, smještenog nekoliko kilometara od autoceste A7 blizu Milana evakuirano je u nedjelju nakon upozorenja o postavljenim bombama, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa. U trenutku dojave u trgovačkom se centru nalazilo oko 15.000 kupaca i zaposlenika. Policija je evakuaciju provela mirno, ne izazivajući paniku. Nepoznata muška osoba telefonom je upozorila upravu trgovačkog centra o navodnom napadu. "Podmetnuli smo bombe u vaš 'shopping' centar", prenijeli su talijanski mediji njegovu prijetnju. Na mjesto događaja stigli su vatrogasci, vozila hitne pomoći i pripadnici specijalne policije koji pretražuju trgovački centar nastojeći utvrditi je li riječ o lažnoj dojavi.

BUKUREŠT - Nekoliko tisuća Mađara, pripadnika regionalne zajednice nastanjene u istočnim dijelovima Rumunjske prosvjedovalo je u nedjelju u gradu Targu Muresu, tražeći autonomiju Sikulske zemlje. Većina pripadnika mađarske zajednice Sikula živi u Sikulskoj zemlji, što je povijesni naziv za područje županija Covasna i Harghita te dijela županije Mures u jugoistočnoj Transilvaniji. Prosvjednici su se okupili pred spomenikom sikulskim mučenicima podignutom u znak sjećanja na revolucionare ubijene 1854., a potom su nastavili mirne prosvjede središtem Targu Muresa, poprišta silovitih međuetničkih sukoba u ožujku 1990. u kojima je smrtno stradalo pet osoba. Ističući mađarske trobojnice i sikulske zastave stigli su do gradske vjećnice gdje je izaslanstvo Sikula mjesnim vlastima predalo peticiju. "Sikulska zemlja treba postati autonomna. Zahtijevamo da to bude zakonski regulirano", rekao je pred prosvjednicima predsjednik Sikulskog nacionalnog vijeća Izsak Balazs, glavni organizator prosvjeda. Planom rumunjske vlade predviđaju se promjene teritorijalnog ustroja zemlje po kojima bi sadašnje 42 županije zamijenilo osam regija, što bi, tvrde dužnosnici Sikulskog nacionalnog vijeća izmijenilo etnički sastav područja u kojima su Mađari danas u većini. Grupi Sikula pripada 40 posto od 1,4 milijuna transilvanijskih Mađara, što je oko 670.000 ljudi.

KINSHASA - Helikopter UN-ove misije u DR Kongu srušio se u brdovitom području u blizini grada Bukavua, glavnoga grada pokrajine Južni Kivu, izvijestili su u nedjelju navečer službeni izvori u Kinshasi. Pukovnik Prosper Basse za France presse je rekao da su svi članovi posade helikoptera poginuli u nesreći, ne navodeći njihov broj. Olupinu srušene letjelice opazila je posada drugog helikoptera. Potraga za nestalim helikopterom počela je u subotu navečer, no prekinuta je nekoliko puta zbog loših vremenskih uvjeta, pa je ponovno nastavljena u nedjelju ujutro, rekao je pukovnik Basse. Radio Okapi, koji radi pod okriljem UN-a, izvijestio je da se helikopter vraćao iz misije u Shabundi, zapadno od Bukavua. Neimenovani izvor je za rusku novinsku agencije RIA Novosti u nedjelju izvijestio kako se vjeruje da su se u helikopteru nalazila četiri ruska državljana te da je riječ o transportnom helikopteru tipa Mi-8 koji je pripadao ruskoj zrakoplovnoj tvrtki UTair, čiji su zaposlenici radili u DR Kongu na temelju ugovora s Ujedinjenim narodima. Prema ruskom izvoru, letjelica se srušila u brdovitom području na visini od 2.700 metara, oko 20 km jugozapadno od Bukavua.

BERLIN - Amerikanci obučavaju sirijske protuvladine borce u Jordanu, objavio je u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel, pozivajući se izjave sudionika i organizatora te obuke. Spiegel navodi da nije jasno rade li Amerikanci za privatne tvrtke ili su iz vojske, ali dodaje da neki nose vojne odore. Obuka je usmjerena na uporabu protutenkovskog oružja. Oko 200 muškaraca već je primilo takvu obuku u protekla tri mjeseca, a postoje planovi da obuku prođe ukupno 1.200 pripadnika "Slobodne sirijske vojske" u dva kampa na jugu i istoku Jordana. Britanski Guardian također je izvijestio da američki instruktori pomažu sirijskim ustanicima u Jordanu. Britanski i francuski instruktori također sudjeluju u obuci, a SAD predvodi te napore, izvijestio je Guardian u subotu, pozivajući se na jordanske sigurnosne izvore. Jordanske obavještajne službe uključene su u program, čiji je cilj formirati desetak postrojbi s ukupno oko 10.000 boraca, izvijestio je Spiegel. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane odbio je komentirati izvješće Spiegela. Francusko ministarstvo vanjskih poslova i britanska ministarstva obrane i vanjskih poslova također nisu imala komentara.

WASHINGTON - Trodnevni posjet američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu i Palestinskim teritorijima počet će 20. ožujka, izvijestio je u nedjelju kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Obama bi u srijedu 20. ožujka trebao sletjeti u zračnu luku Ben Gurion, a potom se u Jeruzalemu sastati s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom te večerati s premijerom Benjaminom Netanyahuom. Sutradan je predviđen Obamin posjet Muzeju Izraela u Jeruzalemu, a potom nastavak njegova putovanja u Ramalah na Zapadnoj obali gdje će razgovarati s dužnosnicima Palestinske samouprave. Kasnije u četvrtak američki će predsjednik ponovno posjetiti Jeruzalem. Ondje će u Međunarodnom konferencijskom centru održati govor, a potom će ga na večeri u predsjedničkoj palači ugostiti predsjednik Peres. U petak će Obama prisustvovati ceremoniji na brdu Herzl gdje će na grob bivšega premijera Yitzhaka Rabina položiti vijenac, a nakon toga je predviđen njegov posjeti muzeju holokausta Yad Vashemu. Turneju će nastaviti posjetom Jordanu. To je prvi Obamin posjet Izraelu i Palestinskim teritorijima u njegovu drugom mandatu.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙