FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Bivši slovenski pregovarač za pitanje Ljubljanske banke France Arhar izjavio je u četvrtak da pozdravlja postizanje memoranduma o Ljubljanskoj banci i dogovor o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji. Komentirajući parafirani sporazum koji će u ponedjeljak potpisati premijeri Zoran Milanović i Janez Janša, Arhar je za Slovensku televiziju rekao kako on ispunjava ciljeve koje je Slovenija u vezi s tim imala, a da će i Hrvatska od sporazuma profitirati jer će sa 1. srpnja ući u Europsku uniju. Pristankom na sporazum o Ljubljanskoj banci Hrvatska će imati koristi od pravodobnog ulaska u EU, a da je na "taj vlak zakasnila", odnosno da ne postane članicom EU-a sa 1. srpnja ove godine kako je planirano, to bi imalo vrlo negativne konotacije za Hrvatsku, ali i Europsku uniju, ocijenio je Arhar. Formulaciju iz sporazuma da će se tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj zaustaviti dok se ne postigne cjelovito rješenje koje će se tražiti u Sporazumu o sukcesiji slijednica bivše Jugoslavije, Arhar je pozdravio, rekavši da su njome ispunjeni ciljevi koje je Slovenija postavila jer je "reafirmirana" vrijednost sukcesijskog sporazuma sljednica bivše SFRJ iz 2001.

CARACAS - Posmrtni ostatci venezuelskog predsjednika Huga Chaveza čiji će se državni ispraćaj održati u petak, bit će izloženi "barem sedam dana dulje", rekao je u četvrtak privremeni predsjednik Nicolas Maduro. Nakon državnog ispraćaja njegovi će posmrtni ostatci biti izloženi javnosti u jednoj vojarni u Caracasu, dodao je Maduro za televiziju "kako bi ga svi mogli vidjeti". Tijelo pokojnog predsjednika Chaveza će se "balzamirati", dodao je Maduro. "Tijelo predsjednika Chaveza balzamirat će se kao što je učinjeno s Ho Ši Minom i Lenjinom", dodao je Maduro.

BEČ/KLAGENFURT - Austrijska Hypo Alpe Adria Bank podnijela je državnom odvjetništvu u Klagenfurtu prijavu protiv bivših članova svoje uprave Guentera Striedingera, Josefa Kirchera i Wolfganga Kulterera zbog sumnje u pronevjeru vezanu za poslove u Hrvatskoj, objavljeno je u četvrtak. Prijava, koja se osim na trojicu bivših članova uprave odnosi i na sedam bivših zaposlenika banke i Hypo Leasinga, podnesena je zbog sumnje da su omogućili "neopravdanu dodjelu kredita" bez provjere kreditne sposobnosti, objavio je austrijski list "Kurier" u izdanju od petka. Prijava se u prvom redu odnosi na financiranje kupovine dvaju kruzera u Hrvatskoj. Banka je navela da je iznos štete 35,84 milijuna eura. Tome valja pribrojiti oko 74 milijuna eura kamata. Prijavljeni su za "Kurier" izjavili kako se ne osjećaju krivima.

BUDIMPEŠTA - Više desetaka prosvjednika ušlo je u četvrtak u dvorište zgrade u kojoj je sjedište mađarske konzervativne stranke na vlasti Fidesza, ali nisu uspjeli ući u samu zgradu, prosvjedujući protiv skorih izmjena novog mađarskog ustava. Mađarski parlament treba se 11. ožujka očitovati o više izmjena temeljnog zakona koji je 1. siječnja 2012. zamijenio stari ustav, koji je konzervativni premijer Viktor Orban nazvao ostatkom komunističkih vremena. Novi ustav zahvaća različita područja, od pravosuđa i pravnog položaja religija do medija te stavlja naglasak na kršćanske vrijednosti. Prihvaćen je zahvaljujući dvotrećinskoj većini kojom raspolaže Fidesz u parlamentu. Konzervativna vlada koju kontrolira Fidesz, stranka Viktora Orbana, ocijenila je da su izmjene novog ustava, mijenjanog četiri puta u zadnje dvije godine, uglavnom tehničke naravi. No oporba ističe da se nastavlja napad na demokratske strukture koji je Orbanova vlada počela čim je 2010. došla na vlast.

NEW YORK - Zet Osame bin Ladena, Sulejman Abu Ghaith, jedan od najtraženijih dužnosnika Al-Kaide s američkog popisa terorista, u četvrtak je optužen za urotu čiji je cilj bio ubiti američke državljane i u petak će izaći pred sud u New Yorku, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. Abu Ghaith se pojavio uz bin Ladena i drugog čovjeka Al-Kaide, Aymana al-Zawahirija, na video zapisu dan nakon atentata 11. rujna 2001. te upozorio SAD u ime Al-Kaide da se protiv njih formira velika vojska te pozvao na borbu "protiv Židova, kršćana i Amerikanaca", podsjeća se u priopćenju ministarstva. U njemu se ne navodi pod kojim je uvjetima uhvaćen Abu Ghaith niti gdje. Po turskom listu Hurriyet, uhićen je krajem siječnja u Ankari te deportiran u Jordan gdje su brigu o njemu preuzeli agenti CIA-e te ga prebacili u SAD. Optužnica objavljena u četvrtak kaže da je Abu Ghaith bio umiješan "u pripremu i provedbu terorističkog čina protiv SAD-a, njegovih građana, stanovnika i njihove imovine".

ŽENEVA - Kina i Rusija sve više kupuju moćnu tehnologiju za nadzor kako bi presretale komunikacije i pokušale uspostaviti kontrolu nad internetom, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik. Alec Ross, viši savjetnik za inovacije američkog državnog tajnika, rekao je da će novi 'igrači' poput Tajlanda i Ukrajine odrediti budući izgled interneta tako što će odlučiti hoće li se otvoriti globalno ili se okrenuti zatvorenijim nacionalnim "intranetima". Njegovi komentari dodatno potvrđuju da ne postoji dogovor o načinu regulacije interneta pošto je lani propao pokušaj da se utvrdi globalna politika upravljanja internetom. "Mnoge srednjoistočne zemlje, Rusija, Kina a vjerojatno i druge, zauzimaju sve agresivniji pristup u želji da kontroliraju internet", rekao je Ross na tiskovnoj konferenciji. "U svijetu u kojemu su zemlje poput Rusije, Kine i drugih u potpuno drukčijem položaju nego SAD i imaju potpuno drukčiju predodžbu o tome kako upravljati internetom, mislim da je veoma teško pronaći rješenje za neka od tih pitanja".

KAIRO - Egipatsko izborno povjerenstvo otkazalo je raspored prema kojem je glasovanje za donji dom parlamenta trebalo početi sljedećeg mjeseca, izvijestili su u četvrtak državni mediji, nakon presude suda koja je cijeli izborni proces bacila u nered. Egipat je sada u izbornoj neizvjesnosti bez datuma izbora u vrijeme kada to ima teške posljedice po gospodarstvo jer vrijednost egipatske funte pada, smanjuju se i devizne rezerve, a proračunski manjak raste do nezamislivih visina. Politilčka kriza se produbila u srijedu kada je administrativni sud ukinuo ukaz predsjednika Mohameda Mursija o raspisivanju izbora. Isto tako je vratio izborni zakon, predmet sukoba između oporbe i Mursijevih vladajućih islamista, na ocjenu ustavnom sudu.

BRUXELLES - Europska unija razmotrit će uvođenje sankcija libanonskoj islamističkoj skupini Hezbollah, ali još uvijek nema dovoljno dokaza za njezine aktivnosti u Europi da bi se donijela ta odluka, priopćila je u četvrtak Europska komisija. Bugarska je prošli mjesec navela Hezbollah kao skupinu umiješanu u prošlogodišnji bombaški napad u Burgasu u kojem je poginulo pet Izraelaca, vršeći pritisak na EU da nešto poduzme. Izrael je također krenuo s lobiranjem u Bruxellesu i Parizu, pozivajući europske vlade da se ugledaju na SAD i stave šijitski Hezbollah na listu "terorističkih organizacija" i uvedu financijske sankcije. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je kazao da se istraga u Bugarskoj privodi kraju, pozvavši u pomoć libanonsku vladu.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙