FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Srđan Baković, Andrej Matijašević
ZAGREB, 5. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

OTTAWA - Kanadski kardinal Marc Ouellet kojeg smatraju izglednim nasljednikom Benedikta XVI. rekao je u ponedjeljak da mora biti spreman na sve, ocijenivši ipak da stanovit broj drugih kardinala ima više izgleda od njega da bude izabran. "Položaj koji trenutačno zauzimam u Crkvi je glavni razlog zbog kojeg moje ime kola", rekao je za radio Kanadu mons. Ouellet. No "ne mogu a da ne razmišljam o mogućnosti", dodao je, odgovarajući na upit o mogućnosti da naslijedi papu u miru. Što se tiče novog pape, on svakako mora biti "mlađi" ali prije svega mora znati komunicirati s novim medijima čija "eksplozija" ima velik utjecaj na mlade. "Doista moramo naći načina da budemo prisutni u novim medijima, da ih shvatimo i da se izrazimo putem njih (...). To je veliko polje rada za Crkvu i za papu", zaključio je, izrazivši žaljenje što još nije imao vremena za sudjelovanje na društvenim mrežama.

ANKARA - Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je medije za potkopavanje tek pokrenutog kurdskog mirovnog procesa i pozvao novinare da se samocenzuriraju ako vole svoj narod, čime je izazvao negodovanje novinara. Erdogan je tijekom vikenda osudio članak u dnevnom listu Milliyet u kojem je prenesen sastanak između kurdskog gerilskog vođe Abdullaha Ocalana i kurdskih političara. Ocalan, čelnik zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) od listopada vodi mirovne pregovore iz zatvora, a prošli se mjesec sastao s izaslanstvom kurdskih političara oko spomenutih pregovora. Čelnik turskog Udruženja naprednih novinara Ahmet Abakay je uzvratio da "novine i TV postaje nisu korporacije vezane uz vladu". "Novinari također nisu javni službenici ili dužnosnici premijera. U zemljama s demokracijom, premijeri se ne mogu miješati u slobodu izražavanja i medija, kao i u pravo ljudi na pristup informacijama", poručio je Abakay.

KUALA LUMPUR - Malezijske snage napale su u utorak grupu naoružanih Filipinaca koja je izazvala val nasilja na otoku Borneu gdje je poslijednjih dana poginulo najmanje 27 osoba, potvrdila je malezijska vlada. Akcija usmjerena na područje koje je zauzelo oko 180 Filipinaca, od kojih su desetine naoružane, počela je u 7 sati po lokalnom vremenu, dan nakon što je vlada u područje istočne države Sabah poslala sedam vojnih bataljuna kao ispomoć policiji. Malezijski mediji prenijeli su izjave lokalnih stanovnika koji tvrde da su čuli eksplozije i vidjeli nekoliko borbenih zrakoplova kako kruže nad obalnim područjem u blizini grada Lahad Datu. Kada su malezijske sigurnosne snage u petak pokušale postaviti kordon oko naoružane skupine dvojica policajca su poginula, zajedno s 12 militanata. To je izazvalo val nasilja tijekom vikenda u kojemu je poginulo još šest policajaca i sedam pobunjenika. "Nakon prvog napada ustvrdio sam da se uljezi moraju predati i da će, ukoliko to odbiju učiniti, vlasti ove države poduzeti akcije", navodi se u izjavi malezijskog premijera Najiba Razaka koju prenosi agencija Reuters. Dodao je da vlada mora "poduzeti prave mjere u cilju očuvanja ponosa i suvereniteta svoje zemlje".

HAVANA - Kolumbijska gerila skupina FARC u ponedjeljak je kolumbijskom parlamentarnom izaslanstvu izrazila sumnje u vezi s nekim zakonima koje parlament donosi o pitanjima o kojima se raspravlja o okviru mirovnog procesa na Kubi u kojemu upravo sudjeluju gerila i vlada. "Imamo ozbiljne sumnje o zakonskim instrumentima koji su doneseni (u parlamentu) i koji nisu nužno u službi dijaloga s FARC-om", rekao je novinarima jedan od izaslanika gerile na pregovorima u Havani, Andres Paris. Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) žele da parlament u svom radu "povede računa o ishodu pregovora i da parlament ne bude zapreka ugovorima koji bi se mogli zaključiti u Havani", istaknuo je. Parlamentarno izaslanstvo koje predvodi predsjednik senata Roy Barreras a u njega još ulaze dva senatora i tri zastupnika, u ponedjeljak nije htjelo ništa komentirati u Havani, rekavši da će se očitovati u utorak u Bogoti.

PEKING - Kina je objavila da će pojačati fiskalnu potrošnju u 2013. u pokušaju da dostigne gospodarski rast od 7,5 posto godišnje, izjavio je u utorak kineski premijer na odlasku Wen Jiabao u govoru pripremljenom za otvorenje godišnjeg parlamentarnog zasjedanja, prenosi Reuters. Wen je kazao da Kina u ovoj godini planira deficit od 1,2 trilijuna yuana (192,8 milijarde dolara), ili oko dva posto bruto domaćeg proizvoda. To je osjetno više od prošlogodišnjeg deficita od 850 milijardi juana koji je iznosio 1,6 posto BDP-a. Povećana potrošnja i odobrenje 150 milijardi dolara za ključne infrastrukturne projekte u drugoj polovici 2012. pomoglo je usporavanju rasta koji je sa 7,8 posto prošle godine pao na 7,5 posto što je bio najniži rast u posljednjih nekoliko godina.

(Hina) xsb/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙