FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u ponedjeljak Božu Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta skupštine Bosne i Hercegovine, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, osobito u kontekstu skorog ulaska RH u punopravno članstvo EU koje donosi nove mogućnosti i za Bosnu i Hercegovinu. Također se razgovaralo i o gospodarskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na reforme u okviru procesa približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. Predsjednik Josipović ponovio je stav Hrvatske o nužnosti nastavka politike proširenja EU-a na sve zemlje jugoistoka Europe, a posebno je istaknuo interes RH da susjedna Bosna i Hercegovina što prije ispuni uvjete za dobivanje statusa kandidata te nastavi europski reformski proces. Hrvatska, ističe se u priopćenju, u tome Bosni i Hercegovini nudi i političku i tehničku pomoć te podršku.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovarao je u ponedjeljak sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivana Mrkićem o stanju bilateralnih odnosa dviju zemalja, s naglaskom na potrebi rješavanja otvorenih pitanja. Pozdravljeni su intenzivni kontakti i dobra suradnja među vladama dviju država, uključujući i današnji dogovor ministara vanjskih poslova o mehanizmu za rješavanje svih otvorenih pitanja, dodaje se u priopćenju. Predsjednik Josipović posebno je istaknuo pitanje nestalih osoba kao pitanje čije bi rješavanje zasigurno pomoglo stvaranju atmosfere povjerenja koja bi onda i otvorila mogućnost za svojevrsnu prekretnicu u odnosima na najvišim razinama. Mrkić je predsjednika izvijesti o tijeku dijaloga s Prištinom, a Josipović je ponovio podršku Hrvatske ulasku svih država regije u Europsku uniju.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je u ponedjeljak s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem o odnosima dviju zemalja i naglasio da je cilj hrvatske politike da dvije zemlje izgrade zajedničku i bolju budućnost u Europskoj uniji, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću. Leko je također izrazio spremnost Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Srbiji i drugim susjednim zemljama na tom putu. "Potrebno je riješiti i otvorena pitanja kao što su nestali, pitanje granice, povratak imovine za što je potrebno povjerenje, strpljivost i mudrost", kazao je Leko. Mrkić je rekao da je srpska vlada u potpunosti okrenuta budućnosti te da je odlučna rješavati otvorena pitanja s Hrvatskom kako budući naraštaji ne bi nosili teret prošlosti. Čestitao je Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, kazavši da i Srbija želi ići istim putem.

BRUXELLES - Šesti krug pregovora između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija završio je u ponedjeljak u Bruxellesu bez dogovora o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova, a nastavak dijaloga predviđen je 20. ožujka. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, pod čijim se pokroviteljstvom odvija dijalog, kratko je nakon sastanka priopćila da je "postignut dobar napredak" te da će "dio posla biti obavljen u razdoblju od danas do 20. ožujka" kada će se održati novi sastanak. Kosovski premijer Hashim Thaci je nakon sastanka rekao da još nije postignut dogovor o ovlastima koje bi imala zajednica srpskih općina na Kosovu te da je postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova. Srbijanski premijer Dačić je ocijenio da postoji načelna suglasnost oko zajednice devet srpskih općina, ali da nema dogovora o ovlasti te zajednice.

RIM - Četiri dana nakon povijesnog odreknuća pape Benedikta XVI. kardinali su mu u ponedjeljak uputili poruku zahvalnosti s prve u nizu kongregacija u Vatikanu kojima pripremaju konklave za izbor njegova nasljednika te su zatražili otvorena objašnjenja o skandalima koji potresaju Rimokatoličku crkvu. Dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano predložio je "da pripremimo poruku papi emeritusu i svi su kardinali to prihvatili", rekao je glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lombardi i dodao da je u "mirnu i konstruktivnu ozračju" održana prva kongregacija. Nizom kongregacija ovaj tjedan kardinali pripremaju konklave kako bi iscrtali profil budućeg pape i kroz međusobno upoznavanje procijenili koji je od njih najbliži tome modelu i prema tome sposoban preuzeti kormilo Rimokatoličke crkve potresane skandalima.

SARAJEVO - Podaci koje je tijekom posljednjeg blagoslova obitelji prikupila Katolička crkva pokazali su kako je u 2012. godini došlo do daljnjeg pada broja katolika na području Bosne i Hercegovine, što je dokaz nastavka negativnih trendova koji mogu imati pogubne posljedice ne samo po BiH nego i po Hrvatsku, izjavio je u ponedjeljak Hini glavni tajnik Biskupke konferencije BiH Ivo Tomašević. Podaci prikupljeni na području najveće, Vrhbosanske nadbiskupije govore kako je ondje u 2012. godini bilo 3.055 vjernika manje nego godinu dana prije, dok ih je u Banjolučkoj biskupiji bilo 500 manje nego 2011. godine. Statistički podaci iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije još se prikupljaju.

SARAJEVO - Pet oporbenih političkih stranaka koje imaju sjedište na području Republike Srpske najavile su u ponedjeljak uspostavu zajedničkog bloka za nastup na općim izborima u Bosni i Hercegovini koji su planirani za listopad 2014. godine, a kao glavni cilj označili su rušenje s vlasti sadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika. Godinu i pol prije izbora novu koaliciju stvorili su Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratska partija (DP), Narodni demokratski savez (NDS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Nova socijalistička partija (NSP). Čelnici ovih stranaka su na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci izjavili kako očekuju da će im se u smjeni Dodika pridružiti i Srpska demokratska stranka (SDS), iako je ona trenutačno na državnoj razini u koaliciji s Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

MOSKVA - Godinu dana nakon što je Vladimir Putin po treći put zasjeo u predsjedničku fotelju, njegova popularnost i dalje je velika, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja koja su proveli Sveruski centar za istraživanje javnog mišljenja (VCIOM) i Levada centar, prenose u ponedjeljak ruski mediji. Veliki broj Rusa, 48 posto, i dalje smatra da nema alternative Putinu, rekao je direktor VCIOM-a Valerij Fjodorov. Putinov rad odobrava 62 posto Rusa, a vjeruje mu 38 posto, navodi Levada. U anketi Levade se navodi da 36 posto ispitanih smatra da je Putin uspio vratiti Rusiji status velike sile, a 48 posto misli da nije pridonio pravednoj raspodjeli bogatstva. Dvadesetosam posto smatra da je uspio povećati plaće i mirovine, a 24 posto da je uspio ugušiti separatizam u Rusiji.

BAGDAD - Najmanje 40 sirijskih vojnika i vladinih službenika ubijeno je u ponedjeljak u napadu neidentificiranih napadača dok su ih iračke vlasti sprovodile do sirijske granice, javlja Reuters i pojašnjava da se radi o sirijskim državljanima koji su prošli tjedan pobjegli u Irak pred napadom pobunjenika. "Incident se dogodio u Akashatu, kada je konvoj sa sirijskim vojnicima i vladinim službenicima bio na putu za granični prijelaz al-Waleed. Napadači su postavili zasjedu i ubili njih 40, a i neke iračke vojnike koji su bili u pratnji konvoja", kazao je irački dužnosnik. Prema njegovim riječima, oko 65 iračkih vojnika i državnih službenika predalo se u petak iračkim vlastima nakon što su sirijski pobunjenici zauzeli sirijsku stranu graničnog prijelaza Yaarabiya.

ISTANBUL - Turska i Grčka su u ponedjeljak u Istanbulu, u prigodi posjeta grčkog premijera Antonisa Samarasa, potpisale 25 ugovora o suradnji u raznim gospodarskim granama i istaknule potrebu rješavanja političkih prijepora putem dijaloga. "Možemo imati različita stajališta, ali ih želimo prevladati putem dijaloga", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan na tiskovnoj konferenciji s grčkim kolegom. Prije obraćanja medijima dvojica premijera su nazočila svečanom potpisivanju 25 ugovora o bilateralnoj suradnji na polju turizma, tehnologije, zdravstva, pomorskog prometa, poljoprivrede, useljavanja i kulture. Od 2002. dvije zemlje u okviru procesa približavanja početog 1999. uspostavljaju "preliminarne kontakte" kako bi ispitale u kojoj se mjeri mogu dogovoriti o spornom zračnom i pomorskom prostoru u Egejskome moru.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙