FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

TORINO - Europa prolazi teško razdoblje i upravo bi iz tog razloga trebao prevladati europski duh nad nacionalnim, odnosno nacionalizmom, rekao je u subotu predsjednik hrvatske Vlade i čelnik SDP-a Zoran Milanović obraćajući se sudionicima konferencije "Renesansa za Europu: Mir, prosperitet i napredak" u Torinu, koja je okupila sam vrh europske ljevice. "Nedostaje taj europski duh koji ljevica ima jer Europa znači zajedništvo i zajedničke interese" - ustvrdio je Milanović. To je, smatra on, najviše došlo do izražaja u Bruxellesu kada se raspravljalo o proračunu a kada su čelnici država, kako je kazao "više razmišljali o interesima svojih država, kako se ne bi osramotili pred svojom državom, jer svi žele izaći kao pobjednici". Sudionicima skupa video porukom obratio se i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je poručio kako Europa želi "Italiju i Francusku zajedno u Europi kako bi kreirali ispravnu europsku politiku na dobrobit svih država".

RIJAD - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao bi se na vlasti održati još dvije godine, unatoč očekivanjima SAD-a da će brzo pasti, izjavio je u subotu irački premijer Nuri al-Maliki. Maliki, šijitski musliman, blizak je glavnom Asadovom savezniku Iranu, no dosad se trudio ne pokazati sklonosti niti sirijskom čelniku ni većinski sunitskoj oporbi. U intervjuu za list Asharq al-Awsat, Maliki je izjavio da su mu američki predsjednik Barack Obama, potpredsjednik Joe Biden i bivša državna tajnica Hillary Clinton rekli kako će Asad pasti "u roku dva mjeseca". Nije, međutim, napomenuo kada je s njima razgovarao. Maliki je ustvrdio da Asad neće pasti "čak ni nakon dvije godine".

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić istaknuo je da Srbiji za rješavanje problema Kosova treba potpora Rusije, Kine i drugih velikih zemalja i da je ta potpora utemeljena na vrijednostima međunarodnog prava i istine, priopćio je u subotu u Beogradu vladin ured za suradnju s medijima. Predsednik srbijanske vlade je, kako se navodi u priopćenju, u New Yorku u razgovoru sa šefom misije Ruske Federacije u Ujedinjenim narodima (UN) Vitalijem Čurkinom zahvalio na potpori koju Moskva pruža Beogradu i istaknuo da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN zato što pitanje statusa Kosova nije riješeno. "Ruska Federacija principijelno i konstruktivno podupire Srbiju u cilju pronalaženja pravednog rešenja i osiguranja trajnog mira u regionu, a prije svega opstanka Srba", rekao je Dačić i istaknuo da Srbija ne mijenja svoje stajalište u pogledu članstva Kosova u UN.

NEW YORK - Najmanje dvije osobe izgubile su život u snježnim olujama koje drugi dan zaredom ometaju uobičajeni život stanovnika sjeveroistočnog dijela SAD-a, zbog čega je javni prijevoz paraliziran a, bez električne energije ostalo je najmanje pola milijuna stanovnika. Visoki nanosi snijega i gusta magla u zračnim lukama, snijegom prekriveni Times Square današnja su slika ovog dijela Amerike, a u državama New York i Connecticut u subotu je palo prosječno oko 46 cm snijega. Oko 60 cm bi ga, predviđaju prognostičari, moglo napadati u Massachusettsu. Gusti snijeg u ovom dijelu SAD-a, u kojemu živi oko 40 milijuna stanovnika, počeo je padati u petak poslijepodne. Meteorolozi su najavili da će u subotu poslijepodne prestati. U nekim sjeveroistočnim dijelovima zemlje pušu vjetrovi koji na mahove dosežu brzinu od 119km/h.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙