FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore brinu globalni gospodarski izgledi

Autor: scvi
NEW YORK, 4. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi oslabili su danas jer investitore brinu izgledi globalnog gospodarstva, pa su skloni dobitonosnim prodajama dionica.

Terminski Dow Jones oko 14,00 bio je u minusu 33 boda, tehnološki Nasdaq 4,5 boda, a S&P 500 0,25 boda.

Ulagače je uznemirio današnji pad cijena dionica u Kini za više od 3 posto, nakon podataka koji ukazuju na slabljenje aktivnosti u tamošnjem uslužnom i industrijskom sektoru, što ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Uz to, kineske vlasti razmatraju načine kako bi zauzdale potražnju za stanovima i kućama u gradovima, jer cijene nekretnina rastu prebrzo i potiču inflaciju. Plan koji je izložila kineska vlada u petak navečer mnogo je oštriji nego su investitori očekivali.

„To potiče pitanje rasta u Kini“, izjavio je Peter Cardillo, ekonomist pri investicijskom društvu Rockwell Global Capital.

Uz mogućnost još jednih izbora u Italiji te automatskog smanjenja državne potrošnje u SAD-u za 85 milijardi dolara, sve bi to moglo investitore potaknuti na dobitonosne prodaje, smatra Cardillo.

Istodobno, i na europskim su burzama zbog toga je splasnuo optimizam. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,39 posto, a frankfurtski DAX 0,34 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,19 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙