FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

RIM

Talijanska koalicija lijevog centra osvojit će većinu u donjem domu parlamenta, ali u gornjem domu ostaje neriješeno, pokazuju podaci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Nakon 99,9 posto obrađenih glasačkih mjesta, koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija u donjem domu vodi za oko 125 tisuća glasova, odnosno s 29,55 posto glasova prema 29,18 posto koliko je dobila desna koalicija Silvija Berlusconija. Unatoč tako maloj razlici, prema talijanskom izbornom zakonu lijeva će koalicija imati 340 od 630 mjesta u donjem domu, prenose agencije. No, na izborima za Senat situacija drukčija. Prema prvim službenim podacima, ljevica je osvojila 97 mjesta s 31,63 posto glasova, nasuprot 110 koliko je osvojila desnica, premda je imala 30,71 posto glasova.

ALMATY

Predstavnici zemalja skupine 5+1 i Irana počeli su u utorak pregovore u Almatyju, u Kazahstanu, u pokušaju prevladavanja razlika i završetka krize s iranskim nuklearnim programom. Prema izvoru iz skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka), velike sile trebale bi predložiti ublažavanje sankcija Iranu, istodobno zahtijevajući od Teherana da prekine s obogaćivanjem urana na 20 posto i zatvaranje postrojenja za obogaćivanje Fordo. Na ovim se razgovorima, prvima nakon osam mjeseci, ne očekuje veliki napredak, no diplomati se nadaju da će biti postignut dogovor o nastavku razgovora i koracima za ublažavanje napetosti.

BEJRUT

Jedan pripadnik snaga UN-a zaduženih za nadzor primirja između Izraela i Sirije na Golanskoj visoravni (UNDOF) smatra se nestalim, objavio je UN. "Možemo potvrditi da se jednog našeg pripadnika smatra nestalim i u vezi smo s različitim stranama kako bismo vidjeli što se s njim moglo dogoditi", izjavio je u ponedjeljak navečer pomoćnik glasnogovornika UN-a Eduardo del Buey. UN je prosvjedovao u nekoliko navrata protiv širenja sirijskog sukoba na to područje gdje se nalazi 1100 njegovih vojnika i osoblja iz Austrije, Hrvatske, Indije, Japana i Filipina. Del Buey nije naveo nacionalnost osobe koja je nestala niti radi li se o pripadniku snaga za održavanje mira ili civilnoj osobi.

TEL AVIV

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze eksplodirala je u utorak ujutro blizu Ashkelona na jugu Izraela pri čemu nitko nije ranjen, objavila je policija ističući da se radilo o prvom raketnom napadu iz Gaze od operacije izraelske vojske krajem prošle godine u Gazi. "Raketa je pala rano ujutro blizu Ashkelona i izazvala manju štetu na cesti pri čemu nije bilo ranjenih", istaknuo je Micky Rosenfeld, glasnogovornik policije. "Radi se o prvom napadu tog tipa od završetka operacije 'Stup obrane' 21. studenoga", naglasio je on. Tijekom te operacije više od tisuću raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze prema izraelskom teritoriju. Izrael i Hamas zaključili su uz posredovanje Egipta prekid vatre koji je stupio na snagu 21. studenoga po završetku izraelske osmodnevne vojne operacije.

KAIRO

Balon na vrući zrak srušio se u utorak nedaleko od egipatskog grada Luksora pri čemu je poginulo 19 turista, rekao je Ahmed Aboud, glasnogovornik tvrtke koja upravlja letovima turističkih balona u regiji, prenose agencije. Aboud je rekao da su pilot balona i jedan turist preživjeli nesreću, koja se dogodila kad je na 300 metara visine eksplodirao plin koji se koristi za zagrijavanje zraka. Glasnogovornik je rekao da su poginuli turisti bili iz više zemalja, ali zasad nije mogao potvrditi njihovu nacionalnost, prenosi Reuters. "Bilo je 20 putnika u balonu. Dogodila se eksplozija i 19 je putnika poginulo. Jedan turist i pilot su preživjeli", rekao je Aboud. Jedan je sigurnosni izvor za agenciju AFP rekao da su među žrtvama britanski, japanski, francuski i hongkonški turisti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙