FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta

LOS ANGELES - Talačka drama "Argo" osvojila je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu na dodjeli najprestižnijih filmskih nagrada na svijetu, ostavivši iza sebe glavnog suparnika "Lincolna". Triler, utemeljen na stvarnim događajima, govori o CIA-inoj operaciji spašavanja petoro američkih talaca iz Irana nakon islamske revolucije 1979., pok krinkom snimanja lažnog holivudskog filma. Osim najboljeg filma, "Argo" je zlatke kipiće osvojio u još nekoliko kategorija, iako je redatelju Benu Afflecku izmaknula ona za najbolju režiju. Tog je Oskara osvojio redatelj tajvanskog podrijetla Ang Lee za film "Pijev život", adaptaciju fantastične avanture Yann Martel o indijskom dječaku koji preživljava brodolom i ostane u čamcu za spašavanje s bengalskim tigrom. Pobjednik u kategoriji najbolje glavne muške uloge Daniel Day-Lewis ušao je u povijest postavši prvu glumac koji je tri puta osvojio Oskara u toj kategoriji. Tu je prestižnu nagradu američke filmske akademije zaslužio zbog iznimne uloge američkog predsjednika Abrahama Lincolna u istoimenom filmu Stevena Spielberga. Najboljom glumicom proglašena je Jennifer Lawrence za ulogu u filmu "U dobru i u zlu", pobijedivši žestoku konkurenciju Jessice Chastain i 86-godišnje francuske glumice Emmanuelle Riva u jednoj od najneizvjesnijih kategorija ovogodišnje dodjele.

WASHINGTON - Bilo kojeg dana u tjednu, 18 posto Amerikanaca i 11 posto Amerikanki pije više od preporučene dnevne doze alkohola, pokazala je studija kojom je utvrđeno i da se 8 posto muškaraca i 3 posto žena u Sjedinjenim Državama mogu smatrati "teškim alkoholičarima". Ipak, većina Amerikanaca drži se preporuke od najviše dva pića za muškarce i jednog za žene, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. "Većina odraslih zapravo uopće ne pije niti jednog dana u tjednu", rekla je autorica studije i nutricionistkinja Patricia Guenther. Guenther je s kolegama analizirala podatke o zdravlju i prehrambenim navikama 5.400 Amerikanaca starijih od 21 godinu koje su, među ostlaim, pitali i koliko su alkohola popili dan prije ankete. Znanstvenici su utvrdili da 64 posto muškaraca i 79 posto žena nije uopće pilo, a 18 posto muškaraca i 10 posto žena pilo je u preporučenim granicama.

BROCKTON - Desetogodišnji dječak u Massachusettsu dobio je strogu lekciju od policije nakon što je nazvao 911, broj za hitne slučajeve u SAD-u, jer ga je majka poslala na spavanje. Dana Davisa iz Brocktona uzrujalo je što mora ići u krevet u 8 sati navečer, što je inače uobičajeno vrijeme kada ide na spavanje, jer iduće jutro nije imao školu, rekla je njegova majka Shamayne Rosario (34) za New York Daily News. Kada je dječak zaprijetio da će nazvati policiju, njegova majka mu je rekla da to slobodno učini i on je stvarno nazvao, ali je odmah poklopio slušalicu. Međutim, dispečer je uzvratio poziv kako bi provjerio je li sve u redu. Rosario mu je objasnila situaciju, ali je u skladu s pravilima policijska ophodnja ipak poslana kako bi se uvjerila da ona ne laže. Policija ga neće prijaviti, ali ga je zato majka kaznila pa neće moći izlaziti dva tjedna.

LJUBLJANA - Slovenska i austrijska pošta izdat će u ožujku zajedničku poštansku marku kojom obilježavaju djelovanje najstarijeg podzemnog poštanskog ureda koji se nalazio u Postojnskoj jami, objavila je Pošta Slovenije. Marka "Postojnska jama - Adelsberger Grotte" od 0,64 eura podsjeća na poštanski ured koji je austrijska pošta otvorila 1899. godine u poznatoj kraškoj špilji, kako bi posjetitelji razglednicom i žigom rodbini i prijateljima mogli posvjedočiti gdje su bili. Podzemna pošta radila je sve do 1927. godine. Prema podacima iz austrijskih arhiva, prvih godina djelovanja podzemni poštanski ured u ljetnoj sezoni dnevno je znao prodati i desetak tisuća razglednica, a posjet je bio najveći u dane crkvenih blagdana. Ova je godina proglašena i 800. obljetnicom posjećivanja Postojnske jame, prema natpisu "AD 1213" što su ga istraživači špilje otkrili i zabilježili još početkom 19. stoljeća.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙