FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 23. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HAGATNA

Proglasivši rat smeđim zmijama na Guamu, pacifičkom američkom teritoriju, dužnosnici za zaštitu životinjskog svijeta planiraju ovoga proljeća "bombardirati" otok mrtvim miševima napunjenima lijekovima protiv bolova koji su otrovni za zmije. Te su zmije, koje nemaju prirodnog neprijatelja na Guamu, iskorijenile brojne ptičje vrste na otoku, a dužnosnici strahuju da bi se jednoga dana mogle proširiti i na druge otoke u Tihom oceanu. "Nema drugog mjesta na svijetu koji ima problem zmija kao Guam", rekao je biolog William Pitt. Projekt borbe protiv zmija trebao bi početi u ožujku ili travnju kada će se tek okoćeni mrtvi miševi, kojima će u usta biti stavljeni lijekovi protiv bolova, bacati iz helikoptera na područja džungle gdje ima najviše zmija. Smeđa zmija nije autohtona vrsta na Guamu već je na taj otok stigla na brodovima američkih marinaca tijekom Drugog svjetskog rata.

LOS ANGELES

Pop pjevač Jermaine Jackson službeno je promijenio ime u Jermaine Jacksun, zbog "umjetničkih" razloga, potvrdio je u petak sud u Los Angelesu. Stariji brat slavnog Michaela Jacksona i član skupine Jackson 5, Jermaine je zahtjev za promjenom imena predao u studenome 2012., a promjena je sada postala i službena, rekla je glasnogovornica suda. Jermaine Jacksun (58) trenutno se nalazi na turneji po Europi s trojicom braće, Jackiejem, Marlonom i Titom. "Ako Prince ili P Diddy mogu promijeniti ime, zašto to ne bi napravio i Jermaine?", zapitao se Jacksunov odvjetnik kad je u studenome podnio zahtjev. Jermaineu to nije prva promjena imena - kad se 1989. preobratio na islam neslužbeno se prozvao Mohammad Abdul Aziz.

ZAGREB

Sudeći po nagradama osvojenim u sezoni uoči dodjele Oscara, film Bena Afflecka "Argo" ima najviše izgleda za pobjedu u kategoriji najboljeg filma, dok bi najboljim glavnim glumcem ove godine mogao biti proglašen Daniel Day-Lewis za naslovnu ulogu u filmu "Lincoln". Affleckov film o spašavanju američkih talaca u Iranu 1979. osvojio je Zlatni globus za najbolji film, a u istoj kategoriji pobijedio je i na dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Na dodjelama cehovskih udruga, najboljim su ga proglasili producenti, redatelji i glumci, koji čine najveću skupinu glasača Američke akademije te filmski kritičari. Osim za najbolji film "Argo" je nominiran za mušku sporednu ulogu, adaptirani scenarij, montažu, originalnu glazbu, zvuk i montažu zvuka.

MOSKVA

Francuska filmska zvijezda Gerard Depardieu, koji je dobio rusko državljanstvo početkom siječnja, izjavio je u petak da bi želio pokrenuti snimanje televizijske serije temeljene na ruskoj književnosti, javljaju ruski mediji. "Razgovarao sam s (ruskim ministrom kulture Vladimirom) Medinskim o mogućnosti zajedničkog rada u Rusiji. Mi bismo željeli napraviti televizijsku seriju temeljenu na ruskoj književnosti u kojoj bi bili angažirani glumci iz raznih zemalja i prikazivati ih diljem svijeta", rekao je Depardieu novinarima u Boljšoj teatru u Moskvi. Početkom siječnja ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin dao je francuskom glumcu (64) rusko državljanstvo, nakon polemika s francuskim premijerom Jean-Marc Ayraultom koji je kritizirao glumčevu odluku da zbog povećanja poreza iz Francuske ode živjeti u Belgiju.

ATENA

Sve manje Grka odlučuje se za velika i bogata tradicionalna vjenčanja u vrijeme duboke gospodarske krize u njihovoj zemlji budući da jedva spajaju kraj s krajem. Grčka Pravoslavna crkva ima utjecajnu ulogu u društvu, a crkvena vjenčanja su dio tradicije i gotovo su nezaobilazna u Grčkoj. Budući da recesija traje već godinama, nezaposlenost raste, a siromaštvo se širi, vjenčanje u crkvi postalo je luksuz koji si mnogi parovi više ne mogu priuštiti. Broj grčkih parova koji su imali crkveno vječanje pao je na 28.000 u 2011. dok je prije krize, 2008. godine, brak pred Bogom sklopilo 40.000 ljudi, pokazuju podaci ureda za statistiku. Grcima su postali preskupi i sprovodi pa su vlasti u Ateni smanjile troškove pokopa na gradskim grobljima.

NEW YORK

Većina žena ima netočne predodžbe o sigurnosti i učinkovitosti intrauterinih uložaka kao kontraceptiva koji su u spriječavanju neželjene trudnoće uspješniji od kontracepcijskih pilula, pokazalo je američko istraživanje. Prema radu objavljenom u časopisu Contraception američki stručnjaci utvrdili su i da je dijelu žena nepoznato da ti ulošci ne povećavaju rizik od spolno prenosivih bolesti. "Nije jasno imaju li žene previše optimistično viđenje djelovanja kontracepcijskih pilula ili previše pesimističan pogled na intrauterini uložak", kaže voditeljica istraživanja Lisa Callegari sa sveučilišta Washington. Koji god bio razlog tih pogrešnih informacija one dovode do nekorištenja jedne od najsigurnijih i najučinkovitijih metoda kontrole rađanja, kaže Jeffrey Peipert s washingtonskog sveučilišta.

MOSKVA

Francuski glumac Gerard Depardieu, koji je odnedavno nositelj ruskog državljanstva, bit će prijavljen u Ulici demokracije u Saransku u ruskoj republici Mordoviji, objavila je agencija Ria Novosti. "Gerard Depardieu će biti prijavljen na određenoj adresi u Rusiji, kao što nalaže zakon", naveo je izvor iz mordovijskih vlasti. Isti izvor je kazao za agenciju Ria Novosti da će se francuski glumac prijaviti na adresi svog dugogodišnjeg prijatelja, direktora ruske Zaklade filmskih arhiva Nikolaja Borodaševa, koji je iz te regije. Ria Novosti navodi da se radi o Ulici demokracije u Saransku, 650 kilometara istočno od Moskve.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙