FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Amerikanka Amanda Knox, koja je u medijski izuzetno praćenom slučaju 2011. oslobođena optužbe za ubojstvo svoje britanske sustanarke u Italiji, dat će svoj prvi televizijski intervju istovremeno s izlaskom svoje knjige koja izaziva veliko zanimanje u Europi i Sjedinjenim Državama, objavio je ponedjeljak kanal ABC. Ekskluzivni intervju mlade žene (26) će biti emitiran u utorak 30. travnja navečer u emisiji World News with Diane Sawyer, prema priopćenju ABC-a. Istog dana će izdavačka kuća HarperCollins objaviti njezinu priču "Waiting to be heard". Talijanski žalbeni sud u listopadu 2011. ukinuo je presudu američkoj studentici Amandi Knox i njezinom bivšem dečku Raffeleu Sollecitu za ubojstvo britanske studentice i cimerice Meredith Kercher u Perugi 2007. i oslobodio ih nakon što su četiri godine proveli u zatvoru za djelo koje su uvijek poricali.

LJUBLJANA

Zaključan sef u vlasništvu Jure Jankovića, mlađeg sina ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, prodan je u ponedjeljak na dražbi u Ljubljani za 970 eura, javila je privatna televizijska postaja POP-TV. Golemi sef kupio je poduzetnik kojemu je Jankovićev mlađi sin ostao dužan veliki iznos novaca, na dražbi predmeta zaplijenjenih prije dva mjeseca. Riječ je o sudskoj ovrsi inventara nađenog u kući koju je svome sinu i njegovoj obitelji kupio ljubljanski gradonačelnik i nesuđeni predsjednik slovenske vlade Zoran Janković. Početna cijena za sef bila je samo 150 eura, a nije poznato što se u njemu nalazi jer je zaključan, a bivši vlasnik odbija novome kazati šifru za njegovo otvaranje.

NEW YORK

Ako ste stariji od 40 godina i planirate sjesti na motocikl, budite oprezni - s godinama rastu izgledi za teže ozljede na motoru, upozorava New York Times koji prenosi američko istraživanje po kojem se vjerojatnost teških ozljeda kod starijih vozača utrostručuje u odnosu na mlađe motoriste. Udio starijih vozača motora na cestama brzo raste i njihovo sudjelovanje u prometnim nesrećama sve je veći razlog za zabrinutost, upozoravaju znanstvenici sa sveučilišta Brown koji su utvrdili da je broj ozlijeđenih u nesrećema među onima starijima od 65 skočio 145 posto u razdoblju od 2000. do 2006. godine.

LONDON

Američki znanstvenici otkrili su način na koji cink pomaže imunosnom sustavu da se bori protiv infekcije, odnosno spriječava da se imunosni sustav otme kontroli što se događa kad se razvije sepsa, prenosi BBC. Znanstvenici kažu da bi otkriće moglo objasniti i zašto uzimanje nadomjestaka cinka na početku prehlade može ublažiti težinu simptoma. Iako je istraživanje osvijetlilo važnost cinka za imunosni sustav, još nije potpuno jasno kako zapravo pomaže u borbi protiv infekcije. Nakon ranijih istraživanja na miševima znanstvenici sa sveučilišta u Ohiu pokazali su da manjak cinka može voditi u teške upale. Daljnjim istraživanjima na ljudskim stanicama i životinjama otkrili su da protein poznat kao NF-kB 'uvlači' cink u imunosne stanice koje odgovaraju najbrže na infekcije.

RIM

Talijanski redatelj Nanni Moretti predvidio je još u travnju 2011. godine u svom filmu "Habemus Papam" mogućnost da neki Papa napusti vodstvo Katoličke crkve uslijed sumnji u vlastitu snagu, objavila je talijanska novinska agencija ANSA u ponedjeljak nakon što je papa Benedikt XVI. objavio da se povlači s papinskog položaja. U filmu Nannija Morettija kardinal koji je izabran za Papu pada u duboku krizu, ne uspijeva prihvatiti breme svog položaja, bježi iz Vatikana a kardinali angažiraju jednog psihologa, kojega u filmu glumi sam Moretti, kako bi Papi pomogao da prevlada osobnu krizu. Film "Habemus Papam" postigao je europski uspjeh i dobio više međunarodnih priznanja a na mnogo ga se načina može povezati s Papinim povlačenjem objavljenim u ponedjeljak.

MANILA

Najveći morski krokodil koji je živio u zatočeništvu, uginuo je u filipinskom gradiću Bunawanu, smještenom na otoku Mindanau, koji je zahvaljujući njemu postao velika turistička atrakcija. Krokodil Lolong dugačak 6,17 metara i težak jednu tonu uginuo je u nedjelju navečer. Nije poznato od čega, no pokušat će se utvrditi uzrok njegove smrti. Stručnjaci nagađaju kako je hladnoća, neuobičajena za ovaj mjesec mogla ugroziti njegovo zdravlje. "Za nas je ovo vrlo tužan dan. On nam je donio slavu. Razmišljamo o njegovu prepariranju", rekao je u ponedjeljak u suzama jedan od njegovih čuvara. Stručnjaci su procijenili da je ovaj gmizavac, kojega je prošle godine Guinessova knjiga rekorda proglasila najvećim morskim krokodilom (u zatočeništvu) na svijetu, bio star oko 50 godina.

LOS ANGELES

Suosnivač Beach Boysa Brian Wilson izjavio je u nedjelju na 55. dodjeli nagrada Grammy u Los Angelesu da se legendarna skupina iz šezdesetih vjerojatno neće više okupiti, nakon nastupa prošle godine povodom 50. obljetnice skupine. Brian Wilson je osvojio u nedjelju Grammyja za najbolji album naslijeđa za "The Smile Sessions". Na pozornici se pojavio vrlo slab, morali su ga pridržavati da bi stajao uspravno. Iza pozornice, kad su ga novinari pitali o eventualnom novom okupljanju Beach Boysa, koji su nastupili na dodjeli Grammyja 2012. povodom 50. obljetnice skupine, odgovorio je: "Sumnjam, ne vjerujem".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙