FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Lady Gaga objavila je u utorak da je dobila tešku upalu zglobova zbog koje privremeno ne može hodati pa je otkazala neke od nastupa u Sjevernoj Americi. "Potpuno sam slomljena i srce me boli. Ovu ozljedu i bol skrivam od suradnika mjesec dana, molila sam se da prođe ali nakon sinoćnjeg nastupa nisam mogla hodati", priopćila je pjevačica. Sličnu poruku poslala je za 34 milijuna svojih sljedbenika na twitteru. "Nadam se da ću ozdraviti što prije i da ću opet od sebe davati 500 posto, što vi i zaslužujete", poručila je obožavateljima. Lady Gaga (26) već dvije godine je na turneji "Born This Way Ball".

LOS ANGELES - Glumac Alec Baldwin i njegova nova supruga Hilaria Thomas Baldwin očekuju prvo dijete, objavio je u utorak Baldwinov glasnogovornik. Baldwin (54) je oženio svoju trenericu joge, koja je 26 godina mlađa od njega, u srpnju 2012. a vjenčanje je održano u New Yorku. Rođenje djeteta očekuje se tijekom ljeta, rekao je Baldwinov glasnogovornik ne navodeći pojedinosti. Baldwin je bio oženjen s Kim Basinger od 1993. do 2002. godine a u tom braku rođena je djevojčica Ireland 1995. godine.

PARIZ - Američkom glumcu Bruceu Willisu dodijeljeno je u utorak visoko francusko odličje za umjetnost zbog doprinosa filmu više od 33 godine. Medalju je američkom glumcu na svečanosti u Parizu uručila francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti. "Velika mi je čast biti ovdje i primiti ovo visoko odličje", rekao je Willis. Njegov posljednji film "A Good Day to Die Hard", peti nastavak serijala "Umri muški" prikazuje se u kinima diljem Europe i SAD-a. Sin američkog vojnika, Willis je rođen u Njemačkoj i zatim se preselio u New Jersey, a ističe kako ima posebnu sklonost prema Francuskoj. "U Parizu i Francuskoj uvijek se osjećam kao doma. Ovdje se osjećam vrlo ugodno i radujem se svakom novom dolasku", rekao je. Među dosadašnjim dobitnicima francuskog odličja su i sir Michael Caine, David Bowie i Clint Eastwood.

ZAGREB/PRAG - Budući češki predsjednik Miloš Zeman odlučio se za simboličan potez - dok je na funkciji, trećinom svoje predsjedničke plaće, što iznosi oko 2200 eura mjesečno, pomagat će u otplati nacionalnog duga svoje zemlje, prenose agencije. Zeman je rekao kako će u roku od dva mjeseca nakon stupanja na dužnost 8. ožujka osnovati poseban predsjednički fond za otplatu državnoga duga te je pozvao i ostale imućne Čehe, da pomognu na način na koji je pomogao on, prenosi AFP. "Želim osnovati predsjedničku zakladu koja bi omogućila da svi pomognemo u otplati državnoga duga. Manje je poznato da mi otplaćujemo samo kamate, ali ne i glavnicu državnoga duga", rekao je Zeman. Bivši socijaldemokratski premijer, pred kojim je petogodišnji mandat na čelu države, podsjetio je da sam sebi, po zakonu, ne može smanjiti plaću, ali da osnivanje spomenutog fonda ne zahtijeva nikakve zakonske izmjene. Imućne Čehe pozvao je da ulože bar 160.000 kruna, što je oko 6400 eura. "Svaki stanovnik Češke u ovome trenutku duguje 6400 eura. Na taj ćete način iz dužničkoga ropstva 'izvući' jednog čovjeka", kazao je. Mjesečna plaća češkoga predsjednika iznosi 7450 eura bruto mjesečno i još 6900 eura paušalno za naknadu troškova. Toliko je imao i njegov prethodnik Vaclav Klaus. Češki javni dug iznosi oko 66,09 milijarde eura, što je 42 posto vrijednosti češkoga bruto domaćeg proizvoda.

TOKIO - Gotovo invalidna morska kornjača uspjela je proplivati punom brzinom zahvaljujući tehnološkom podvigu japanskih stručnjaka koji su joj ugradili umjetne peraje. Yu, morska kornjača stara 25 godina, ostala je bez obje prednje peraje u napadu morskog psa, prije nego je ulovljena. U utorak je ponovno uspjela proplivati u akvariju u Kobeu na zapadu Japana zahvaljujući umjetnim perajama. Dvije gumene peraje pričvršćene su joj na tijelu, objasnio je direktor akvarija Naoki Kamezaki. Morska kornjača koja teži 96 kilograma s oklopom dugim 82 centimetra pronađena je u mreži ribara i poslana u vodeni park Suma polovicom 2008. Kornjača je ostala bez trećine desne prednje peraje i polovice lijeve. Nije mogla plivati normalno, što je odgovornima u akvariju dalo ideju da izrade umjetne peraje.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙