FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 23. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Središnji odbor HNS-a na današnjem je Izbornom saboru stranke dao punu i jedinstvenu podršku kandidaturi potpredsjednice Vesne Pusić za vođenje HNS-a, priopćeno je iz HNS-a. Time je otvoren kandidacijski postupak koji otvara mogućnost kandidiranja svakom članu HNS-a na način određen Statutom HNS-a. Osim potporom Središnjeg odbora, kandidatura se ostvaruje uz potporu šest županijskih organizacija, dva regionalna saveza ili 10 posto članova Izbornog sabora. Prijedlozi kandidatura dostavljaju se najkasnije 72 sata prije održavanja Izbornog sabora, navodi u priopćenju Ured za odnose s medijima HNS-a. Središnji odbor donio je i zaključke o jedinstvu HNS-a u političkom djelovanju u pripremi Izbornog sabora HNS-a i uspjehu, zajedništvu i podršci članovima koji sudjeluju u izvršnoj vlasti. Također, izražena je zahvala dosadašnjem predsjedniku Radimiru Čačiću na svemu što je učinio za HNS, kao i rezultatima koje je HNS postigao tijekom razdoblja dok je vodio stranku prema aktualnoj poziciji u kojoj HNS ima četiri ministra u Vladi RH i Klub od 14 saborskih zastupnika. Članovi Središnjeg odbora izrazili su nadu da će Radimir Čačić i ubuduće dati svoj doprinos angažmanom u gospodarskoj politici HNS-a, stoji u priopćenju.

KARLOVAC

Na današnjoj izvanrednoj izbornoj skupštini karlovačke Gradske organizacije HSS-a predsjednik stranke Branko Hrg je govoreći o izbornim ciljevima rekao da je po postojećem broju mandata na lokalnoj razini" HSS na granici između druge i treće stranke te da nakon izbora u svibnju taj položaj želi i zadržati." HSS u Hrvatskoj ima ukupno 1089 vjećnika, tri župana, 11 zamjenika župana, 58 načelnika općina, šest gradonačelnika i znatan broj zamjenika, kao i predsjednika gradskih ili općinskih vijeća. Po tim je brojkama HSS na granici između druge i treće stranke na lokalnoj razini, rekao je Hrg, te dodao da s obzirom na sadašnje pregovore i kandidature stranka ima šanse dobiti još koje gradonačelničko i načelničko mjesto. Govoreći o aktualnoj vlasti, Hrg je između ostaloga rekao da je po njegovim informacijama razlog najavljenog smanjivanja plaća zaposlenih u javnom sektoru od tri posto i to što su vladajući dosad zaposlili stotinu novih ljudi. Tražit ću na Saboru odgovor na pitanje koliko je ljudi otišlo, a koliko došlo. Čini se da Vladi odgovara da se stvara depresivna atmosfera, jer depresivnim se narodom lakše manipulira, on se ne buni, on nema tigra u sebi, kazao je Hrg. Na pitanje o najnovijoj krizi s otkupom mlijeka kazao da će HSS poljoprivrednicima dati svu moguću potporu da se odupru politici uništavanja hrvatskog sela, a koju provodi prerađivačka uvozna industrija uz, kako je ustvrdio, potporu Vlade i šutnju nesposobnog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

ZAGREB

Hrvatski seljački savez danas je u otvorenom pismu zatražio od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da poduzme sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko, a potrošači bili sigurni u njegovu kvalitetu, ili da podnese ostavku. Iz Hrvatskog seljačkog saveza napominju da im se svakodnevno javljaju proizvođači mlijeka i žale se da su u bezizlaznoj situaciji jer su 'ni krivi ni dužni' dovedeni do ruba s obzirom da otkupljivači ne preuzimaju njihovo mlijeko zbog povišenog prisustva aflatoksina. Smatraju da otkupljivače mlijeka ne zanima ništa drugo osim njihova profita, a pogotovo ne domaća proizvodnja mlijeka te da zato nisu ni obavijestili Ministarstvo poljoprivrede o prestanku odvoza mlijeka. U otvorenom pismu koje je potpisao Mijo Latin, podsjećaju ministra poljoprivrede da su od njega i od Vlade RH zbog elementarne nepogode, suše, lani tražili da pomognu hrvatskom selu i uplate 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a posebno da pomognu sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi jer je zbog suše stočna hrana bila slabe kvalitete što je danas u nekim slučajevima rezultiralo prisustvom aflatoksina u mlijeku. "Međutim, niste nas poslušali, pa ćete robne rezerve aktivirati sada što će, nažalost, za mnoge biti prekasno", navodi Hrvatski seljački savez.

SPLIT

Predsjednik splitskog ogranka Hrvatskih laburista-stranke rada Milan Štrljić izrazio je sumnju da će se ostvariti najava ministra Željka Jovanovića kako će uskoro završiti radovi na Osnovnoj školi Pujanki, ocijenivši da nadležno ministarstvo štiti neodgovorne izvođače. "Djeca i roditelji postali su taoci neodgovornih izvođača na osnovnoj školi Pujanke koje nadležno ministarstvo iz tko zna kakvih razloga štiti", navodi Štrljić u današnjem priopćenju, istaknuvši da su najavljivani rokovi za završetak radova već nekoliko puta probijeni. „Kao što su se tuneli, za vrijeme vladavine HDZ-a, bojali i prebojavali po nekoliko puta, a novac je za te radove uredno isplaćen i podijeljen, tako se može očekivati i da će Kukuriku koalicija, 'prebojavanje' i uređivanje koje je probilo sve do sada predviđene rokove, uredno preplatiti novcima poreznih obveznika“, upozorava Štrljić. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Jovanović je jučer nakon obilaska gradilišta izjavio da radovi na Osnovnoj školi Pujanki mogu biti gotovi za 45 dana te da će škola biti spremna na početku sljedeće školske godine, a Štrljić u današnjem priopćenju kaže kako je ministar „ponovno sebi skočio u usta, nepristojan izraz bi bio da je lagao“.

SPLIT

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako je danas, tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila četiri alpinista, od kojih su trojica pronađena dok se za četvrtim alpinistom još traga. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Riječ je o lavini koja je vrlo duga, oko 500 metara, pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Na teren je upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a u pomoć su upućene i zemaljske ekipe HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, navode iz HGSS-a. Iza 15 sati ekipe HGSS-a došle su do pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom alpinista zahvaćenih snježnom lavinom. Spasitelji su uspjeli locirati i odtrpati tri alpinista te ih medicinski zbrinuti. Nakon što su ozlijeđeni alpinisti spušteni u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Više od 40 pripadnika HGSS-a koji su s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna nastavili intenzivnu potragu za četvrtim alpinistom uz pomoć potražnih pasa. Potragu je dodatno otežala kiša, a u višim dijelovima i snijeg. Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben sa najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 m n/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v).

ZAGREB

Suradnja gradova preduvjet je boljeg tržišnog pozicioniranje hrvatske kulture i očuvanja našeg nacionalnog identiteta u Europskoj uniji, zaključak je okruglog stola na kojemu je predsjednik Republike Ivo Josipović danas u svome uredu okupio predstavnike Ministarstva kulture RH, gradskih ureda za kulturu, hrvatskih gradova i kulturnih institucija. Na skupu na kojemu se raspravljalo o suradnji s europskim gradovima, intenzivnijem uključivanju na kulturnu scenu EU, korištenju EU fondova i boljoj kulturnoj povezanosti hrvatskih gradova predsjednik Josipović ocijenio je neosnovanim strah od gubitka nacionalnog identiteta, podsjetivši na narode slične veličine kojima je članstvo u Uniji pomoglo u dodatnoj afirmaciji. U tu svrhu, poručio je Josipović, moramo afirmirati stvaralaštvo, kulturni menadžment, financiranje kulture iz nevladinih izvora (sponzorstva), te jačati suradnju gradova u plasmanu kulturnih sadržaja. Na financijski i razvojni potencijal kulture upozorila je ministarica kulture Andrea Zlatar Violić koja u središtima gradova, umjesto shopping centara, ubuduće vidi kulturne institucije koje bi oživjele gradske jezgre. Radi bolje dostupnosti kulturnih proizvoda ministrica kulture Zlatar Violić pozvala je na suradnju gradova i njihovih festivala.

DUBROVNIK

U Dubrovnik je 2012. uplovilo 648 brodova na kružnim putovanjima s nešto više od milijun putnika, a ove godine očekuje se da će ta brojka biti znatno veća. Iz kompanije MSC koja je u prošloj godini imala dva ticanja tjedno, petkom i subotom, najavljuju dolazak još jednog broda i to četvrtkom, broda Amonija kapaciteta 2200 putnika. Kako navodi Ljubo Milinković iz kompanije MSC u Dubrovnik će petkom uplovljavati brod Divina sa 4200 putnika, a umjesto broda Musica koji je prošlih šest godina dolazio u Dubrovnik dolazit će brod Fantasia također sa 4200 putnika. "Možemo najaviti da će svakog tjedna od sredine ožujka s brodovima naše kompanije u Dubrovnik dolaziti oko 11 tisuća turista" naglasio je Milinković dodajući kako bi ova sezona trebala biti jedna od rekordnih sezona MSC u Dubrovnik te bi broj putnika trebao biti veći za 20 do 30 posto. Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika najavljuju povećanje broja turista od 1. svibnja do 1. studenog za gotovo 30 posto jer je u tom razdoblju samo kroz luku Gruž najavljen dolazak više od 824 tisuće putnika za razliku od 2012. kada je kroz luku Gruž prošlo nešto manje od 664 tisuće. Prema dosadašnjim najavama Dubrovnik će u svibnju posjetiti 47 600 turista više s brodova na kružnim putovanjima nego je to bilo u svibnju 2012.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙