FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: značajniji pad potražnje i ponude te skromniji promet

Autor: zpop
ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo, nakon jučeašnjeg rasta, nešto značajniji pad ukupno prijavljene potražnje. Istodobno je i obujam ostvarenog prometa značajnije niži no jučer.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 91,51 milijun kuna ili za oko 44,5 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 161,51 milijun kuna, ili za oko 31 posto manje no dan ranije.

Jedini je promet danas, u iznosu od 11,51 milijun kuna, ostvaren putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa snižena sa 0,8 na 0,7 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas tek 11,51 milijun kuna, a pritom je 80 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa pala je, zbog izostanka ročnih plasmana, sa 2,44 na 0,7 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 1,1 milijun eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto.

„Na samom kraju ovog radnog tjedna, u trgovanju na Tržištu novca, prijavljena je niska potražnja za kratkoročnim pozajmicama. U ponudi je također bilo manje slobodnih kuna u odnosu na prethodne dane, no iz ponude nisu iscrpljena sve ponuđena sredstva iako potražnja nije u cijelosti namirena. Razlog tome je iskorištenost limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Uz kune, danas se trgovalo i devizama i to 1,1 mio EUR po kamatnoj stopi od 1,75%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙