FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

DAMASK

U eksploziji automobila bombe blizu sjedišta stranke Baas u Damasku u četvrtak poginulo je najmanje 35 ljudi, uglavnom civila, a dvjestotinjak je ranjeno, nakon čega su na zgradu sirijskog glavnog vojnog stožera pale dvije granate, izvijestili su nevladina organizacija i službena glasila. Oko 10 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme velike gužve u trgovačkoj četvrti Mazri, bombaš samoubojica aktivirao je eksplozivnu napravu u svom automobilu ispred barikade od betonskih blokova na ulazu u sjedište Baasa, stranke koja je već pola stoljeća na vlasti u zemlji. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti uništene i automobile u plamenu, gust crni dim, krvava trupla koja leže na tlu i oštećene zgrade. Službena televizija i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) rekli su da je riječ o napadu bombaša samoubojice. Televizija je izvijestila o 35 mrtvih i o 237 ranjenih, a SOHR koji se oslanja na široku mrežu aktivista i liječnika, govori o "barem 31 poginuloj osobi", a žrtve su uglavnom civili.

SOFIJA

Bugarski parlament u četvrtak je prihvatio ostavku vlade desnog centra Bojka Borisova nakon desetodnevnih nasilnih prosvjeda potaknutih velikim povećanjem cijene struje. Ostavku su potvrdile sve parlamentarne stranke i ona je izglasana s 209 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim. Ostavka otvara put prijevremenim parlamentarnim izborima na proljeće, umjesto redovitih predviđenih za srpanj. Premijer Bojko Borisov nije sudjelovao u raspravama, ali je došao na izjašnjavanje. Premijer se zatim pridužio masi od oko tisuću pristaša koji su ispred parlamenta skandirali: "Bojko mi smo s tobom". On je pozvao na mir i ustvrdio da će njegova stranka GERB pobijediti na prijevremenim izborima. Parlamentarne stranke trebaju šefu države, predsjedniku Rosenu Plevniejevu sljedećih dana potvrditi da odbijaju osnovati vladu čime mu omogućuju osnivanje prijelazne vlade stručnjaka zadužene za tekuće poslove i organiziranje parlamentarnih izbora krajem travnja ili početkom svibnja.

BRUXELLES

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će na vrijeme biti obavljene pripreme za buduću NATO-ovu misiju u Afganistanu, koja će biti usmjerena na obuku tamošnjih snaga sigurnosti i koja će zamijeniti sadašnju borbenu misiju. "Ima još vremena. Sada smo u procesu planiranja i očekujem da će sljedećih mjeseci biti donesene odluke o veličini i ciljevima te misije", rekao je Rasmussen prije početka sastanka ministara obrane zemalja članica na kojem sudjeluje i hrvatski ministar Ante Kotromanović. NATO-ove snage koje su sada raspoređene u Afganistanu trebaju završiti svoju misiju do kraja 2014. godine, a umjesto te borbene misije, trebale bi 1. siječnja 2015. godine doći snage čija će glavna uloga biti obučavanje i pomaganje afganistanskih snaga sigurnosti koje bi trebale u potpunosti preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

YAOUNDE

Francuska vlada opovrgnula je u četvrtak da je oslobođena francuska obitelj, oteta u utorak na sjeveru Kameruna, kao što je tijekom jutra objavio kamerunski vojni izvor. "Francusko ministarstvo vanjskih poslova demantira informaciju prema kojoj su oslobođeni francuski taoci", stoji u priopćenju ministarstva. Jedan visoki časnik kamerunske vojske je u četvrtak naveo da su "taoci živi i zdravi u rukama nigerijskih vlasti". On je objasnio da su "pronađeni u napuštenoj kući na lokalitetu Dikwa", stotinjak kilometara od granice s Nigerom. Francuski ministar za veterane Kader Arif potvrdio je u četvrtak u Nacionalnoj skupštini da su "oslobođeni taoci u Kamerunu". Sedam Francuza, troje odraslih i četvero djece od 5 do 12 godina, otela je u utorak skupina muškaraca na motorima, i odvela ih prema susjednoj Nigeriji.

MOSKVA

Ruska policija uhitila je u četvrtak u moskovskoj pravoslavnoj katedrali dvije žene srednjih godina koje su željele obilježiti godišnjicu "punk molitve" za ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je izvela skupina Pussy Riot čije su dvije članice trenutno u zatvoru, javljaju ruski mediji. Irina Karacuba i Elena Volkova, obje profesorice, uhićene su u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, u kojoj su Pussy Riot prije godinu dana izvele pjesmu u kojoj mole Djevicu Mariju da "otjera Putina". Dvije prosvjednice uhićene su dok su pokušavale položiti cvijeće kod oltara u znak sjećanja na godišnjicu tog događaja. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će ih pustiti nakon informativnog razgovora. "Mislimo da je to bio herojski podvig da su došle i rekle Crkvi... što mora učiniti da bi bila prava Crkva: a to je da ne služi državi nego da služi Bogu", rekla je jedna od dviju žena u video snimci postavljenoj na internetskoj stranici ruskih novina Novaja Gazeta.

LIBOI

Naoružane osobe ubile su sedam ljudi u džamiji blizu mjesta Liboi, na istoku Kenije 15 kilometara od granice sa Somalijom, rekao je jedan mjesni dužnosnik. Pet muškaraca i dvije žene su ubijeni u napadu u kojem su ranjene i dvije osobe, rekao je upravitelj policije okruga Garissa i dodao da je bilo desetak napadača. Prema policijskom izvoru u Garissi, teško naoružani muškarci su napali džamiju i pucali na vjernike. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad. U području Garisse, gdje se nalazi Liboi, na istoku Kenije traju napetosti nakon intervencije kenijske vojske u Somaliji u listopadu 2011. radi istjerivanja islamističkih pobunjenika iz pokreta Šabab. Do sada nisu zabilježeni napadi u džamijama.

BUKUREŠT

Rumunjske sanitarne vlasti objavile su u četvrtak da su u Bukureštu otkrile 100 kg konjskog mesa s etiketom govedine, namijenjene lokalnom tržištu. "Meso je pronađeno u jednom skladištu u Bukureštu. Namijenjeno je rumunjskom tržištu. Istraga je u tijeku", kazala je glasnogovornica sanitarnih veterinarskih vlasti. Radilo se vjerojatno o krijumčarenju jer je upravitelj skladišta priznao da je koristio lažne etikete za dotično meso. Veterinarske vlasti istaknule su "da se taj izolirani slučaj, međutim, ne može povezati sa stanjem u drugim zemljama EU-a", gdje traje afera s konjetinom pronađenom u gotovim proizvodima s mesom deklariranim kao govedina.

SARAJEVO

Pripreme za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji treba biti proveden od 1. do 15. listopada, dobro napreduju, a po posebnoj metodologiji obavit će se i popis državljana te zemlje koji žive u inozemstvu, kazao je u četvrtak u Sarajevu ravnatelj Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenko Milinović. Pripreme za provedbu popisa odvijaju se sukladno zakonima i preporukama što su ih dali promatrači Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT), koji su nadzirali probni popis proveden 2012. godine. Milinović je kazao kako se trenutačno radi na metodološkoj dokumentaciji i kartografskoj podlozi, a u narednih deset do petnaest dana trebala bi biti utvrđena i formulacija pitanja o nacionalnoj odnosno vjerskoj pripadnosti građana BiH. Ta se pitanja u BiH smatraju posebice osjetljivima, a EUROSTAT je lokalnim vlastima preporučio da u popisnici ostave tzv. otvorenu formu pitanja bez nuđenja bilo kakvih odgovora kako bi se izbjegla diskriminacija građana koji se ne žele izjasniti kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.

BRATISLAVA

Izjava albanskog premijera Salija Berishe o potrebi spajanja svih Albanaca je neprihvatljiva, izjavio je nakon sastanka Višegradske skupine slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, prenose u četvrtak slovački mediji. "Znamo do čega je to u prošlosti dovelo na Balkanu. Ne možemo to samo tako gledati", rekao je Lajčak. Lajčak očekuje da će Europska unija uskoro donijeti stajalište o izjavama albanskog premijera o spajanju Albanaca u zemljama u kojima na Balkanu žive. Po njegovim riječima, zabrinutost zbog takvih izjava izrazili su ministri vanjskih poslova Višegradske skupine, baltičkih i skandinavskih zemalja na sastanku u Gdanjsku u srijedu.

WASHINGTON

Strateški vojni savez, Sjeverna Koreja i prekopacifička trgovinska razmjena bit će na dnevnom redu prvog susreta novog japanskog konzervativnog premijera Shinza Abea i američkog predsjednika Baracka Obame u petak u Washingtonu. Dok američka diplomacija planira putovanja u Aziju, Shinzo Abe kojeg će u Washingtonu pratiti ministar za vanjske poslove Fumio Kishida, dolazi reći svom američkom "zaštitniku" koliko je Japanu stalo do strateškog savezništva sa Sjedinjenim Državama, ako se zanemare manje sporadične nesuglasice. Prije izbora 26. prosinca i nakon pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima Abe je neprestano isticao koliko su njegovi prethodnici s lijevog centra pokvarili bilaterne veze.

MOSKVA

Sumnjiva smrt trogodišnjeg ruskog dječaka u SAD-u ponovno je pokrenula spor između Rusije i Amerike oko nedavne zabrane Kremlja da rusku siročad usvajaju američki državljani, donesene nakon što je u Sjedinjenim Državama na snagu stupio zakon kojim su uvedene sankcije ruskim državljanima osumnjičenima za kršenja ljudskih prava. Smrt Maksima Kuzmina iskoristile su pristaše zabrane usvajanja koja je izazvala žestoku raspravu unutar Rusije kada je stupila na snagu 1. siječnja. Ruski parlament gotovo je jednoglasno usvojio taj prijedlog zakona, javljaju ruski mediji. Dječakova smrt je među glavnim vijestima na ruskoj državnoj televiziji otkako je ta informacija procurila u javnost s dramatičnim izvješćima u kojima se tvrdi da je dječak ubijen, iako službena istraga još nije završena.0

WASHINGTON

Opći dojam o ljubavi između novinara i američkog predsjednika Baracka Obame, kojoj konzervativni kritičari pripisuju dio njegovih izbornih uspjeha, zapravo je mit jer Obama je majstor medijske igre koji društvenim mrežama dopire do birača, a susrete s profesionalcima izbjegava, drže analitičari. Povod za temeljitu analizu odnosa tradicionalnih medija i Obame bila je zabrana novinarima da ga prate prošli vikend kada je na Floridi igrao golf s Tigerom Woodsom zbog čega je pisani prosvjed uputila udruga novinara akreditiranih pri Bijeloj kući. Kada je preuzeo dužnost Obama je obećao da će njegova administracija biti "najtransparentnija u povijesti", no u zbilji on je "nedostupan", kaže izvjestiteljica ABC-a Ann Compton za američki portal Politico. Na prvi pogled to se ne čini tako jer Obama je u prvome mandatu dao 674 intervjua, a njegov prethodnik George W. Bush 217.

LJUBLJANA

Slovenska vlada nastavlja s pripremama za sanaciju bankarskog sustava pa je u četvrtak kao jednog od četiri izvršna direktora ustanove koja će upravljati lošim kreditima banaka nakon njihova prenošenja na tzv. "slabu banku" imenovala iskusnog švedskog financijskog i bankarskog stručnjaka Carla-Johna Lindgrena. Već prije u upravu "slabe banke", čiji je puni naziv Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), imenovani su Šveđani Lars Nyberg i Arne Berggren. Svi oni imaju bogato iskustvo u pronalaženju rješenja za riskantna bankarska potraživanja koja su stekli u Švedskoj, ali i u baltičkim zemljama te Španjolskoj, Rusiji i drugim državama. Četvrti izvršni direktor "slabe banke" je državni tajnik u ministarstvu financija Andrej Šircelj. Inozemne članove uprave slabe banke slovenskoj su vladi preporučili MMF, Svjetska banka i Europska komisija.

MOSKVA

Šteta od kaznenih djela povezanih s korupcijom u ruskim oružanim snaga samo je u prošlog godini bila viša od 7,5 milijardi rubalja (187 milijuna eura), priopćio je u četvrtak vojni odjel ruskog Istražnog odbora, a prenose ruski mediji. Po podacima odjela, godine 2012. broj kaznenih djela korupcije narastao je za 8,4 posto u usporedbi s godinom ranije, a šteta se povećala za 2,5 puta i iznosi više od 7,5 milijardi rubalja. Rast broja registriranih slučajeva podmićivanja izaziva posebnu zabrinutost, rekao je šef vojnog odjela general Aleksandr Soročkin. Ruski glavni tužitelj Jurij Čajka izjavio je u srijedu u Dumi, donjem domu parlamenta, da je šteta od kaznenih djela korupcije 2012. u Rusiji dostigla gotovo 21 milijardu rubalja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙