FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

BRUXELLES - Čelnik Europske središnje banke (ECB) skrenuo je pozornost na rizike koje sa sobom donosi niska razina kamatnih stopa u duljem razdoblju, signalizirajući time da one neće biti dodatno snižene kako bi se podržao gospodarski rast. "Naravno da je ECB svjestan izazova vezanih uz dulju provedbu politike niskih kamatnih stopa", kazao je Mario Draghi u jučerašnjem istupu pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Bruxellesu tjedan dana nakon što je banka odlučila zadržati kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto. Podsjetio je da niske kamatne stope u duljem razdoblju mogu naštetiti prinosima štediša i ulagača, kao i da postoji vjerojatnost od stvaranja mjehura na tržištima nekretnina. U ozračju niskih kamatnih stopa banke bi također mogle biti manje motivirane na odgovarajući način pratiti kreditne rizike pa bi mogle prekomjerno davati zajmove neprofitabilnim kompanijama, tumači Draghi. Kamatne stope čelnik ECB-a ocijenio je poticajnima, iz čega analitičari uglavnom iščitavaju male šanse za njihovo dodatno smanjenje. Draghi je ponovio bančino stajalište o tečaju eura na deviznim tržištima, ocijenivši "uistinu pretjeranima" učestale izjave o valutnom ratu.

TOKIO - Japanska vlada vjerojatno će tokom mjeseca povisiti prognozu za gospodarstvo, drugi mjesec zaredom, zahvaljujući poboljšanju osobne i korporativne potrošnje, izvijestio je u utorak utjecajni japanski list. Oporavak počiva na slabijem jenu i višim cijenama dionica, djelomice potaknutima očekivanjima agresivne fiskalne i monetarne politike premijera Shinza Abea, piše Yomiuri. Prošlog mjeseca Japan je povisio prognozu za gospodarstvu prvi put u osam mjeseci, rekavši da su se pojavili znakovi oporavka u nekim područjima. Vladin je ured u utorak izvijestio da je vodeći pokazatelj japanskog gospodarstva u prosincu zabilježio značajan porast, na 93,4 boda, s naniže revidirana 92 boda u studenom. Najnoviji podatak je u skladu s preliminarnim procjenama. Pritom se indeks koji mjeri trenutnu situaciju u gospodarstvu popeo se u prosincu na 92,6 bodova, s 90,2 boda u prethodnom mjesecu, dok je onaj koji mjeri minule gospodarske aktivnosti zabilježio osjetno blaži rast, s 86,4 na 87 bodova. U međuvremenu je japanska vlada za tjedan dana odgodila imenovanje guvernera središnje banke.

MANNHEIM/ZAGREB - Očekivanja njemačkih institucionalnih ulagača znatno su se poboljšala u veljači, pokazalo je u utorak pomno praćeno istraživanje instituta ZEW, odražavajući uvjerenje o oporavku najvećeg europskog gospodarstva od slabosti s kraja prošle godine. Indeks koji izrađuje taj institut poskočio je u veljači za čak 16,7 bodova, na 48,2 boda. Iako su najnoviji podaci o njemačkom BDP-u pokazali njegov osjetan pad u četvrtom tromjesečju 2012., poboljšana očekivanja stručnjaka za financijska tržišta signaliziraju poboljšanje stanja u gospodarstvu u narednim mjesecima, konstatiraju u ZEW-u. "Stručnjaci za financijska tržišta stavili su točku na slabo četvrto tromjesečje 2012. Po njihovom mišljenju nepovoljan vjetar koji stvara kriza u eurozoni ne zadaje više tako velike probleme njemačkom gospodarstvu kao ranije", konstatirao je u priopćenju ravnatelj Wolfgang Franz. Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu ostala je u veljači gotovo nepromijenjena, kliznuvši za 1,9 bodova na 5,2 boda, stoji u priopćenju instituta ZEW.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak kako očekuje da će detalji potrebni za dogovor o Ljubljanskoj banci biti uspješno usklađeni do susreta dvojice premijera 10. ožujka te da će nakon toga slovenski parlament na izvanrednoj sjednici ratificirati hrvatski pristupni sporazum. On je izrazio žaljenje što je povučen kao pregovarač za pitanje Ljubljanske banke ustvrdivši da bi dogovor o tom pitanju i ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma bili bliži nego što su sada. Erjavec je kazao da se je po prijašnjem dogovoru računalo da će danas u Zagrebu on i hrvatska ministrica Vesna Pusić parafirati dogovor o Ljubljanskoj banci te da bi nakon toga taj dogovor prihvatile obje vlade na sjednicama koje bi održale 6. ožujka. "Nadam se da će doći do dogovora te da će nakon toga hrvatski pristupni sporazum biti ratificiran na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta", rekao je Erjavec. Premijer Janez Janša Erjavca je prošlog tjedna povukao kao pregovarača za Ljubljansku banku.

ZAGREB/BRUXELLES - U Europskom parlamentu održat će se u utorak rasprava o godišnjem izvješću za 2012. mreže Europskih centara za zaštitu potrošača koje pokazuje da se EU prošle godine bavila sa 72.000 pritužbi potrošača koji su kupovali preko granice u EU, Norveškoj i Islandu, piše EK. Domaćini rasprave u EP-u su Malcolm Harbour, čelnik Međunarodnog odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg. Izvješće pokazuje da svake godine sve više potrošača ima koristi od informacija i pomoći koju im daju ogranci Europskog centra, koji sufinanciraju Europska komisija i nacionalne vlasti u zemljama EU-a, Norveškoj i Islandu. Godine 2012. mreža je rješavala više od 72.000 upita i pritužbi potrošača o kupnji preko granica u EU, Norveškoj i Islandu. Oko 60 posto ticalo se e-trgovine. Oko jedne trećine ticalo se prometnog sektora, a 22 posto zračnog prometa. U usporedbi s prijašnjim godinama, problematičnim područjima 2012. pokazala se kupnja nefarmaceutskih medicinskih proizvoda, terapeutskih uređaja i opreme. To pokazuje da se ti proizvodi sve više prodaju online, te da sadrže zavaravajuće ili neutemeljene zdravstvene tvrdnje. Među njima na prvom su mjestu tablete za mršavljenje.

ZAGREB - Odbor za zaštitu okoliša Europskog parlamenta podržao je u utorak izmjenu zakona o europskoj shemi trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS), koja je zapala u krizu zbog niskih cijena ugljika, prenose europski mediji. Europsko tržište ugljika najveće je na svijetu s prometom od gotovo 90 milijardi eura 2010. Gotovo 80 posto trgovanja ostvaruje se na terminskim (ročnim) tržištima, a 20 posto na promptnim (spot) tržištima. ETS bi trebao potaknuti kompanije da ulažu u tehnologije koje ne zagađuju okoliš, dodjeljujući im ili prodajući dozvole za njihove godišnje emisije CO2. Najučinkovitije kompanije mogu prodati neiskorištene dozvole ili ih pohraniti za korištenje u idućem trgovinskom razdoblju. Sustav obuhvaća više od 12.000 termoelektrana i tvornica u 27 država članica EU-a. ETS su odlučile kopirati i neke druge države. Australija bi trebala početi trgovati ugljikom 2015., a slične sheme planiraju uvesti i Tajland, Vijetnam, Tajvan i Meksiko, dok bi Kina ove godine trebala pokrenuti pilot sheme u nekoliko pokrajina.

SARAJEVO - Bosanskohercegovačko gospodarstvo i dalje će biti će suočeno sa stagnacijom koja je obilježila 2012. a najveće poteškoće očekuju ga u drugoj polovici ove godine kada nastupe učinci promjene vanjskotrgovinskog režima s Hrvatskom zbog njezina ulaska u EU, procjena je Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) koja je u utorak objavljena u Sarajevu. Dan prije ulaska u EU najavljenog za 1. srpnja Hrvatska mora istupiti iz zone slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), što će značiti i prekid režima bescarinskog trgovanja sa zemljama-potpisnicama tog sporazuma među kojima je i BiH. To će značiti uvođenje carina na proizvode koje Hrvatska nudi tržištu CEFTA-e, ali i za proizvode koje države-članice tog sporazuma kane plasirati u Hrvatskoj. Prema podacima VTK BiH, Hrvatska je toj zemlji u 2012. godini bila najznačajniji vanjskotrgovinski partner sudjelujući u ukupnom uvozu u BiH s 15,4 posto, dok je izvoz u Hrvatsku predstavljao gotovo 19 posto ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza u protekloj godini.

ZAGREB - Francuska prehrambena kompanija Danone izvijestila je u utorak da će ukinuti 900 radnih mjesta u Europi zbog pada prodaje pod pritiskom recesije, prenose u utorak britanski mediji. Proizvođač jogurta Activia i flaširane vode Evian objavio je da su mu prihodi u prošloj godini iznosili 20,1 milijardu eura, što znači da su povećani 5,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je BBC. U Europi Danone je zabilježilo pad prodaje za tri posto zbog "teškog pogoršanja" potražnje. Stoga su najavili plan smanjenja troškova, u sklopu kojeg će ukinuti oko 900 radnih mjesta u upravi i na čelnim položajima u više od 26 europskih zemalja. "Za nas će 2013. biti godina tranzicije, s intenzivnim razvojem poslovanja na tržištima na kojima bilježimo rast i nastojanjima da ojačamo poslovanje u Europi", istaknuo je u priopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Franck Riboud. I za 2013. najveći proizvođač jogurta u svijetu očekuje pad profitne marže, s obzirom na pad potražnje u Europi i tvrodokorno visoke cijene sirovina. Danone je snažno izložen europskim gospodarstvima i generira oko 38 posto prodaje u zapadnoj Europi.

BRUXELLES/ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo se smanjila u siječnju,j iako znatno sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u utorak najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). U siječnju je u 26 zemalja Europske unije (uz izuzetak Malte) registrirano 885.159 novih putničkih automobila, što je 8,7 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Ujedno je to najniža brojka za siječanj otkako su se 1990. počeli pratiti ti podaci. Pad registracija ipak je osjetno usporio u odnosu na prosinac kada su se smanjile čak 16,3 posto. Jedina je svijetla točka među pojedinačnim velikim tržištima ponovo bila Britanija, gdje je registrirano 11,5 posto više novih automobila nego u prethodnom mjesecu. U Njemačkoj njihov se broj ponovo smanjio, za 8,6 posto, a pad su zabilježile i Španjolska, od 9,6 posto, Francuska, od 15,1 posto i Italija, od 17,6 posto. Njemačka je zadržala poziciju najvećeg automobilskog tržišta u Europi, sa 192.090 registriranih novih automobila. Slijedi Velika Britanija sa 143.643 registracije, Francuska sa 124.798 registriranih noviha automobila i Italija, sa 113.525 registracija.

BERN - Švicarska tvrtka Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je da povlači iz prodaje u Španjolskoj i Italiji dva jela koja umjesto govedskog sadrže konjsko meso. "Naša ispitivanja otkrila su tragove DNK konja u dva proizvoda na bazi govedine" njemačkog dobavljača "HJ Schypkea", objavila je švicarska tvrtka. Nestle je odlučio "smjesta" povući iz prodaje u Španjolskoj i Italiji raviole i torteline s mesom koji se prodaju pod nazivom Buitoni Beef Ravioli i Beef Tortellini. Udio konjetine u tim proizvodima malen je, ali ipak viši od jedan posto, ističe se u priopćenju. "Prehrambena sigurnost nije u pitanju ali krivo etiketiranje proizvoda ne ispunjava vrlo stroge kriterije koje potrošači očekuju od nas", ističe tvrtka. "Zamijenit ćemo ih proizvodima čija ispitivanja su potvrdila da sadrže 100 posto govedine", dodaje se u priopćenju. Jelo sa smrznutim lazanjama namijenjeno ugostiteljstvu, Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes, proizvedeno u Francuskoj, također će se povući iz prodaje, nastavlja Nestle. Skandal s pogrešno deklariranim mesom dosad je pogodio 12 europskih zemalja i Švicarsku.

LONDON - Cijene barela nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema 117 dolara budući da se fokus ponovo preusmjerio na sumorno gospodarsko stanje u Europi i ublažavanje geopolitičkih napetosti. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 117,33 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 41 cent nižoj cijeni, od 95,45 dolara. Prvih šest tjedana ove godine cijene nafte snažno su porasle, dosegnuvši vrhunac prije nešto više od tjedan dana da bi u međuvremenu nastupila konsolidacija jer su ulagači odlučili ponovo procijeniti izglede za svjetski gospodarski rast i za eventualne poremećaje u opskrbi. Prognoze o usporavanju rasta francuskog BDP-a u 2013. i predstojeći parlamentarni izbori u Italiji pojačali su nesigurnost u vezi s izgledima za rast eurozone, prigušujući sklonost ulagača rizičnijoj imovini kao što je to nafta. Zabrinutost zbog mogućih prijetnji opskrbi s Bliskog istoka i sjeverne Afrike čini se da se je smanjila, snizujući i premiju rizika koja je u jednom trenutku dodala 10 do 20 dolara na cijenu barela.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene dionica jutros stagniraju jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, dok se tečaj japanske valute stabilizirao nakon jučerašnjeg oštrog pada. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,2, a u Šangaju 1 posto. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji ojačali su između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Od početka godine taj je indeks porastao 3,5 posto, dosegnuvši najviše razine u 18 mjeseci. Kako se na Wall Streetu zbog blagdana jučer nije radilo, azijskim ulagačima nedostaje usmjerenje, dok slabost gospodarstva eurozone i pregovori u Washingtonu o smanjenju proračunskih rashoda navode na oprez. Nakon što je jučer skočio više od 2 posto, jutros japanski Nikkei indeks stagnira jer je prekinut pad tečaja jena. Posljednjih mjeseci japanska valuta neprestano slabi, što je izazvalo kritike da japanske vlasti devalvacijom jena pokušavaju povećati konkurentnost svojeg gospodarstva na štetu drugih.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙