FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Gospodarske aktivnosti u eurozoni u četvrtom su tromjesečju 2012. smanjene za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su novi podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Time je recesija u posrnulom 17-članom gospodarstvu dodatno produbljena, budući da je u trećem tromjesečju lani pad gospodarstva iznosio svega 0,1 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, stoji u prvim procjenama objavljenim na službenim stranicama Eurostata.

BERLIN/PARIZ/RIM - Njemačko i francusko gospodarstvo ostvarili su izražen pad aktivnosti u posljednjem tromjesečju 2012. a i stanje u Italiji je slabije od očekivanog, objavljuju statistički uredi. Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu u tom su razdoblju bile niže 0,6 posto, objavio je Destatis. To je najlošije tromjesečje nakon svjetske financijske krize u 2009. Berlin je zabrinut podatkom da je najveći uteg gospodarstvu bio izvoz, njegov dosadašnji glavni pokretač. "U zaključnom tromjesečju 2012. izvoz roba smanjio se osjetno više nego uvoz", podaci su njemačkog statističkog ureda. Privatna i javna potrošnja blago su porasle ali su ulaganja u gradnju i opremu znatno niže u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Konačni podaci očekuju se 22. veljače. Francusko gospodarstvo smanjilo je aktivnosti za 0,3 posto, izvijestio je INSEE. Ujedno je revidirao podatke za prvo i drugo lanjsko tromjesečje, što znači da je zemlja u prošlih 12 mjeseci već jednom kliznula u recesiju, objavljuje taj statistički ured. Zbog slabog rasta BDP-a vlada je priznala da je zacrtano smanjenje proračunskog deficita u 2013. nedostižno. Talijansko gospodarstvo u posljednjem je tromjesečju 2012. palo za 0,9 posto, u šestom tromjesečju zaredom, izvijestio je ISTAT. Aktualna recesija u Italiji tako traje dulje nego ona iz 2008/2009.

TOKIO - Japanski bruto domaći proizvod neočekivano je pao u posljednjem lanjskom tromjesečju, već treći kvartal zaredom, što pokazuje koliko je teška borba nove vlade koja radikalnim politikama nastoji izvući treće po veličini svjetsko gospodarstvo iz recesije. Japanska vlada objavila je jutros da je u četvrtom kvartalu prošle godine BDP oslabio 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na godišnjoj je razini, pak, gospodarstvo palo 0,4 posto, dok su u anketi Reutersa ekonomisti očekivali rast za 0,5 posto. Kako bi potaknuo izlazak gospodarstva iz recesije i suzbio deflaciju, koja traje dva desetljeća, novi premijer Shinzo Abe je najavio paket poticajnih mjera i pritisnuo središnju banku na daljnje ublažavanje monetarne politike. Uskoro će parlament vjerojatno prihvatiti vladin prijedlog poticajnih mjera, vrijedan 117 milijardi dolara, dok je središnja japanska banka polovicom siječnja odredila ciljanu razinu inflacije od 2 posto. Istodobno je najavila i programe neograničene kupnje imovine kako bi ubrizgala svježa sredstva u financijski sustav te tako oživjela kreditiranje i potaknula rast gospodarstva. Podaci o BDP-u za četvrto tromjesečje prošle godine pokazuju da je osobna potrošnja porasla za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, manje nego su analitičari očekivali.

TOKIO - Središnja japanska banka priopćila je jutros, nakon dvodnevne sjednice njezinih čelnika, da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena. No, vjerojatno će je dodatno olabaviti idućih mjeseci, nakon što polovicom ožujka guverner Masaaki Shirakawa odstupi s dužnosti, a na njegovo mjesto, špekulira se, zasjedne netko tko je više sklon agresivnijim mjerama monetarne politike, kakve traži premijer Abe. Od kada je stupio na dužnost, premijer Abe neprestano pritišće središnju banku da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi izvukla gospodarstvo iz recesije, a to dovodi do slabljenja japanskog jena. Ovih dana tečajevi dolara i eura u odnosu na japansku valutu dosegnuli su najviše razine u više od 30 mjeseci. Zbog toga niz europskih zemalja, na čelu s Njemačkom, već neko vrijeme poručuje Japanu da ne bi trebao pretjerano labavom monetarnom politikom poticati slabljenje jena i tako povećavati konkurentnost svojeg gospodarstva na štetu drugih. Tečajeve valuta trebaju određivati tržišne snage, a ne vlade ili monetarne vlasti, poručuju europski dužnosnici premijeru Abeu. Velike oscilacije tečajeva najznačajnijih valuta ili 'valutni rat', kako neki analitičari to nazivaju, bit će jedna od glavnih tema na sastanku čelnika skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta u Moskvi u petak i subotu.

BRUXELLES - Europska komisija želi osigurati da se Hrvatska što bolje pripremi za povlačenje sredstava iz europskih fondova i nastoji da se te pripreme ubrzaju kako se ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme, izjavio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. Povjerenik Hahn je nakon posjeta Zagrebu u razgovoru sa skupinom hrvatskih novinara u Bruxellesu istaknuo da će Hrvatska do kraja njegova mandata u Komisiji biti jedno od glavnih područja njegova djelovanja. Kohezijska politika je izazov za svaku zemlju članicu, pogotovu za novu", rekao je Hahn. Glavnim izazovima za Hrvatsku Hahn smatra poboljšanje apsorpcijskih kapaciteta za povlačenje europskih sredstava i zadržavanje stručnih i kvalitetnih ljudi koji rade na pripremama i provedbi projekata. Hrvatska bi iz kohezijske politike EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. mogla povući nešto preko osam milijardi eura. Hahn je najavio da će u sljedećem programskom razdoblju 2014.-2020. prvi put biti uspostavljena čvrsta suradnja između strukturnih fondova i okvirnog programa EU-a za istraživanje i razvoj Horizon 2020 kako bi se privuklo znanstvenike da rade u zemljama koje do sada nisu bile poznate po vrhunskim istraživačkim rezultatima. Hrvatska bi tako, ističe Hahn, mogla ponuditi hrvatskim istraživačima koji rade u inozemstvu da se vrate u zemlju i osigurati im uvjete za rad.

LONDON - Europska komisija službeno je u četvrtak predložila uvođenje poreza na financijske transakcije u 11 zemalja Europske unije, kojim će se godišnje prikupiti 35 milijardi eura, i poručila je da je to tek prvi korak na putu uvođenja toga poreza u cijeloj Uniji. Porez na financijske transakcije (FTT) trebao bi prisiliti banke da plate za pomoć poreznih obveznika u vrijeme financijske krize a uvodi se od siječnja 2013. Iznosit će 0,1 posto na trgovinu dionicama i obveznicama, te 0,01 posto na trgovinu financijskim izvedenicama. Prijedlog Komisije temelji se na odgovarajućoj zakonodavnoj inicijativi 11 članica EU-a koje predstavljaju dvije trećine gospodarstva EU-a i odlučile su uvesti porez unatoč negativnom odgovoru 16 članica na raniji prijedlog za cijelu EU. Skupina obuhvaća Francusku, Njemačku, Austriju, Belgiju, Estoniju, Grčku, Italiju, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Španjolsku. Pokušaji da se takozvani "Tobinov porez" uvede u cijelom svijetu propali su zbog američkog protivljenja. Europski povjerenik za porez Algirdas Šemeta upozorio je da su porezi uvedeni europskim financijskom sektoru "preniski", procijenivši zaostatak na nekih 18 milijardi eura.

BERLIN/BERN - Konjsko meso pronađeno je prvi put u smrznutim lazanjama koje se prodaju u Njemačkoj, saznaje se u četvrtak od distributera, lanca supermarketa Real. Real je već iz opreza povukao iz prodaje lazanje svoje jeftine robne marke "Tip" a testovi naručeni u laboratorijima potvrdili su u srijedu prisutnost konjskog mesa, priznala je tvrtka u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici. Real ističe da se radi o mjeri poduzetoj "isključivo iz opreza jer ni u jednom trenutku opasnost po zdravlje potrošača nije zabilježena". Distributerska tvrtka koja ima 316 trgovina u Njemačkoj potvrdila je da radi u suradnji s vlastima, opskrbljivačima i ministarstvom poljoprivrede kako bi se "poduzele sve mjere potrebne da mušterije kupuju samo besprijekorne proizvode". Švicarski trgovački lanac Coop također je objavio, na svojoj internet stranici, da je vanjskom analizom zaleđenih lazanja povučenih iz prodaje u utorak utvrđeno da sadrže konjsko meso. Coop je "iz mjera opreza" povukao iz prodaje lazanje francuske tvrtke Comigel. Odlučeno je da će se izvesti analiza proizvoda kako bi se doznalo u kojoj mjeri su isporuke Comigela zahvaćene pogrešnim deklaracijama, naveo je u utorak glasnogovornik. Comigel, tvrtka čije se sjedištem u Francuskoj, proizvela je lazanje tvrtke Findus prodane u Velikoj Britaniji koja je umjesto govedine sadržavala konjetinu.

ZAGREB - Američki zrakoplovni prijevoznici American Airlines i US Airways planiraju formirati jednu od najvećih svjetskih zrakoplovnih kompanija, prenose brojni mediji. Uprave dviju kompanija, prema brojnim neimenovanim izvorima, sastale su se u srijedu radi odobrenja spajanja. Službena objava očekuje se tokom dana. Spajanje će povećati tržišnu vrijednost American Airlinesa na približno 11 milijardi dolara i približiti ga konkurentu Delta Airlinesu. Najveći udio u novoj tvrtki imat će stečajni vjerovnici American Airlinesa koji će držati 72 posto kompanije, objavljuju mediji. BBC podsjeća da je krovna kompanija American Airlinesa podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota prije više od godinu dana. US Airways pak proteklih nekoliko godina bilježi dobre poslovne rezultate. Dvije kompanije pregovaraju o spajanju od kolovoza prošle godine kada su potpisale ugovor o razmjeni povjerljivih informacija. Novi prijevoznik poslovat će pod brandom American Airlines, a očekuje se da će izvršni direktor biti trenutni čelnik US Airwaysa Doug Parker. Bez podružnica, imat će oko 900 zrakoplova i izvoditi više od 3.000 letova, te zapošljavati 100.000 radnika. Navodni dogovor trebaju odobriti regulatori i američki stečajni sud.

VEVEY - Najveća svjetska prehrambena grupa Nestle objavila je u četvrtak kako očekuje da će 2013. biti izazovna kao što je bila i 2012., nakon što je izvijestila o slabijem od očekivanja tromjesečnom rastu prodaje u Aziji i Americi. Organski rast proizvođača čokoladica KitKat i juha Maggi iznosio je u 2012. 5,9 posto, u skladu s prosječnim očekivanjima analitičara, što predstavlja blagi oporavak u odnosu pet posto ostvarenih u trećem tromjesečju. Analitičare je donekle razočarao podatak o 5,2-postotnom rastu u Americi gdje Nestle ostvaruje gotovo trećinu ukupnih prihoda. Nije ih impresionirao ni 8,4-postotni rast u Aziji, Oceaniji i Africi, koje čine oko petine prihoda. U trećem su tromjesečju Nestleove rezultate pritisnuli tajfun na Filipinima, nemiri u Egiptu i prekidi poslovanja zbog sankcija Iranu. Među ugodnim iznenađenjima analitičari istaknuli 6,4-postotni rast u poslovanju s flaširanom vodom, uz snažnu prodaju premium brandova kao što su San Pellegrino i Perrier, kao i branda Pure Life. To je poslovanje posljednjih nekoliko godina bilježilo slabije rezultate jer su se kupci ponovo okrenuli vodi iz slavine, a uteg su bile i kritike ekoloških aktivista.

ZAGREB - Proizvodnja nafte iz škriljca mogla bi do 2035. povećati vrijednost svjetskog gospodarstva za gotovo 2.700 milijarde dolara, prenose britanski mediji novo izvješće savjetodavne tvrtke PricewaterhouseCoopers (PwC). Udio nafte iz tog izvora mogao dosegnuti i do 12 posto ukupne svjetske proizvodnje, odnosno 14 milijuna barela dnevno, i pritom spustiti cijene nafte na svjetskim tržištima i do 40 posto, procijenili su u PwC-u, rezultate čijeg istraživanja prenosi BBC. Nafta i plin iz škriljca pojavili su se kao mogućnost održivog poboljšanja opskrbe energijom. Strahuje se ipak da sama metoda vađenja, takozvano hidrauličko frakturiranje ("fracking"), nije potpuno bezopasna, prenosi BBC. U sklopu tog postupka mješavina vode, pijeska i određenih kemikalija ubrizgava se pod visokim tlakom u bušotinu u stijeni kako bi se istisnuo zarobljeni plin. Pojedina su istraživanja povezala tu metodu s potresima slabijeg intenziteta, što je potaknulo bojazni za okoliš. U izvješću PwC navodi da bi se proširenjem izvora energije za naftu iz škriljca vrijednost svjetskog gospodarstva do 2035. mogla povećati za gotovo 3,7 posto.

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak budući da su nove napetosti zbog iranskog nuklearnog programa oživjele zabrinutost za opskrbu, potisnuvši u drugi plan razočaravajuće podatke o gospodarskom rastu Francuske i Njemačke. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla za 25 centi na 118,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 97,28 dolara. Tijekom prijepodneva naftna su tržišta pritisnuli podaci o padu aktivnosti u dva najveća europska gospodarstva u posljednjem tromjesečju 2012., prigušujući nedavni optimizam za oporavak u regiji. Ubrzo su tržišta promijenila smjer nakon što su Ujedinjeni narodi izvijestili o novom zastoju u razgovorima s Iranom o kontroverznom nuklearnom programu zbog zabrinutosti ulagača za opskrbu. "Vijest da Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA i Iran nisu uspjeli postići dogovor potaknula je skok cijena, nakon pada na početku današnjeg trgovanja zbog razočaravajućih podataka o BDP-a u gospodarstvima eurozone", kazao je Olivier Jakob iz Petromatrixa. Njemačko gospodarstvo zabilježilo je pad aktivnosti za 0,6 posto u posljednja tri mjeseca 2012. a francusko za 0,3 posto.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je tečaj japanskog jena stabilan uoči sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, na kojemu će se raspravljati o situaciju u globalnom gospodarstvu i oscilacijama tečajeva valuta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Singapuru burzovni indeks stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto. Jačanje azijskih burzi pripisuje se se naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava, što je potaknulo rast cijena sirovina, a time i dionica u rudarskom sektoru. Japanska je vlada jutros objavila da je u četvrtom kvartalu prošle godine gospodarstvo na godišnjoj razini palo 0,4 posto. Premda se u anketi Reutersa očekivao rast za 0,5 posto, podaci nisu toliko razočarali ulagače jer je to manji pad nego u prethodnom tromjesečju, pa se u prvom ovogodišnjem kvartalu očekuje izlazak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva iz recesije.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu, uz mršav obujam trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nije bilo vijesti koje bi znatnije potaknule tržište. Dow Jones oslabio je 35 bodova, ili 0,26 posto, na 13.982 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,06 posto, na 1.520 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 3.196 bodova. Zahvaljujući naznakama ubrzavanja rasta američkog gospodarstva i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, Dow Jones i S&P 500 indeks kreću se na najvišim razinama u više od pet godina. Pritom se S&P 500 primaknuo na 3 posto, a Dow Jones na samo 1 posto od najviše razine u povijesti, dosegnute u listopadu 2007. No u nedostatku novih poticajnih vijesti, posljednjih su dana ulagači oprezni, pa indeksi ne osciliraju osjetnije, dok je obujam trgovanja nizak. Nešto živosti unijela je jučer ponuda kabelske kompanije Comcast za kupnju dijela NBCUniversala kojega još ne posjeduje, a koji je u vlasništvu General Electrica.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙