FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom tekstu novoga Zakona o pravu na pristup informacijama, kojega je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan označio kao snažnu ustavnu garanciju dostupnosti informacija građanima. Predstavljajući pred zastupnicima Vladin zakonski prijedlog, Pičuljan je rekao kako je cilj zakona kroz jasno uređen pravni instrumentarij osigurati afirmaciju građana u ostvarivanju Ustavom utvrđenog prava na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Omogućuje se, dodao je, i da tijela javne vlasti budu još otvorenija i odgovornija, te inzistira na otvorenoj i dobroj vlasti, kao oživotvorenju prava građana na dobru vlast, odnosno upravu. "Ovdje se zakonodavnim okvirom razrađuje koncept proaktivne javne vlasti, javne uprave, ne uprave koja čeka, nego koja je uistinu pravi servis građana", poručio je Pičuljan. To se, naglasio je, želi postići širenjem obvezatnih informacija koje su tijela javne vlasti dužna učiniti dostupnima javnosti, a važnim iskorakom smatra i objavu dokumenata u svrhu savjetovanja s javnosti.

ZAGREB - Oporbeni saborski klubovi zatražili su danas da se povjerenik za informiranje bira dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. „Povjerenika treba birati dvotrećinskom većinom jer ćemo u suprotnom dobiti još jednog činovnika koji će služiti vlasti - danas Kukuriku, a sutra nekoj drugoj“, poručio je Laburist Branko Vukšić u raspravi o prijedlogu zakona o pravu na pristup informacijama koji predviđa uspostavu tog neovisnog tijela. Nezavisni Damir Kajin nerazrađenom smatra i odredbu prema kojoj korisnik prava na pristup informacija može biti svaka domaća, ali i strana pravna ili fizička osoba, a zapitao se i što će biti ako Sabor ne prihvati izvješće povjerenika. „Ogromna je to moć u funkciji jednog čovjeka. On postaje i pravobranitelj i inspektor i sudac. Samo da ne bude po onoj narodnoj 'Kadija te tuži kadija ti sudi'“, poručio je Kajin. HDZ-ova Sunčana Glavak zapitala se zašto više nije dovoljno dobra Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja je do sada obavljala poslove koje bi sada trebao preuzeti povjerenik, a s njom se složio i njezin stranački kolega Zvonko Milas.

ZAGREB - Hrvatski građani imaju dosta nisko prosječno povjerenje u institucije - najmanje vjeruju političkim strankama, a najviše znanosti i prijateljima, zaključak je istraživanja GfK provedenog tijekom prosinca 2011. i 2012. u kojem se navodi i kako su promjene u odnosu na lani najuočljivije kod Haškog suda koji je, vjerojatno nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, zadobio veće povjerenje među hrvatskim građanima, dok pada povjerenje u Hrvatsku narodnu banku (HNB) i u EU. Za razliku od lani kada je Haškom sudu vjerovalo samo 11 posto hrvatskih građana, sada mu vjeruje svaki treći građanin (32 posto). I dok je Haškom sudu porastao rejting među hrvatskim građanima, povjerenje u HNB i guvernera pada - točno prije godinu dana, u prosincu 2011., povjerenje u HNB i tadašnjeg guvernera imalo je 44 posto hrvatskih građana, a u HNB i sadašnjeg guvernera vjeruje svega njih 25 posto. Hrvatska je na ulasku u EU kojoj povjerenje daje samo 22 posto hrvatskih građana, dok više od polovice, 54 posto, nema povjerenja u tu instituciju.

OSIJEK - Predsjednik osječkoga HDZ-a Damir Kramarić pozvao je danas predsjednika osječkoga Gradskog vijeća Josipa Vrbošića da preda ostavku jer drži da je nedavni ulazak u HDSSB iskoristio kako bi riješio probleme svoje uže i šire obitelji. Na konferenciji za novinare Kramarić je podsjetio kako je, nakon Josipa Vrbošića, HDSSB-u jučer pristupio i njegov brat Branko koji je, kako tvrdi, "dobio visoko plaćeno mjesto u Vodovodu bez natječaja, što za župana Vladimira Šišljagića nije nepotizam, nego hvale vrijedna investicija". Budući da je Branko Vrbošić jučer poručio kako više neće šutjeti, Kramarić je rekao kako je "bolje da šuti jer je bez javnog natječaja dobio posao u Vodovodu", čime, kako je dodao, s bratom i županom građanima šalje jasnu poruku da ono što je dopušteno bogovima nije dopušteno volovima.

KRAPINA/PREGRADA - Devet je osoba ozlijeđeno od čega jedna teže u prometnoj nesreći koja se sinoć dogodila u mjestu Kostelsko kod Pregrade, kada je autobus sletio s ceste te se prevrnuo na bok, doznaje se u krapinsko-zagorskoj policiji. Dvije su osobe zadržane na liječenju u Općoj bolnici u Zaboku dok ih je sedam nakon obrade otpušteno kućama. Jedna je žena zadobila teže tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, a u bolnici je zadržan i muškarac s lakšim tjelesnim ozljedama, ali i mogučnošću prekvalifikacije težine ozljeda, potvrđeno je s odjela Hitne pomoći zabočke bolnice. Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sata, kada je autobus, zbog neprilagođene vožnje uvjetima i stanju na cesti, skliznuo s ceste. Protiv vozača autobusa tvrtke Presečki bus podnijet će se kaznena prijava, doznaje se u policiji. U trenutku nesreće u autobusu se nalazilo 12 putnika.

ZAGREB - Užim centrom grada danas, tradicionalno na Valentinovo, vozi "Trijezni tramvaj – zvan čežnja, ljubav", a tom se akcijom nastoji građane želi upozoriti na štetnost konzumiranja alkohola i njegove negativne posljedice. Tu javnozdravstvenu akciju, koja je okupila 50-ak sudionika - članova zagrebačkih klubova liječenih alkoholičara, učenica primaljske škole i prijatelja, Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji sa Zajednicom klubova liječenih alkoholičara Zagreba organizira već petnaestu godinu zaredom. Na stajalištima će sudionici građanima dijeliti cvijeće, promotivne letke i Alkohološki glasnik, kao upozorenje na štetnost konzumiranja alkohola i na posljedice koje nanosi pojedincu, obitelji i društvenoj zajednici. Podsjetivši da su tramvaj kojim se voze dobili od ZET-a, neuropsihijatar, alkoholog, te inicijator "Trijeznog tramvaja" Darko Breitenfeld kazao je kako on simbolizira da "ljubav može i treba biti trijezna jer pijana ljubav nije trajna."

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙