FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da građevinska tvrtka Konstruktor ide stečaj, a odgovornost za to adresirao na vlasnika i menadžment tvrtke. Za Konstruktor nema drugog izlaza iz krize osim stečaja, zbog ponašanja vlasnika i menadžmenta koji nisu razgovarali s vjerovnicima nego je vlasnik osnovao novu tvrtku, prebacio na nju radnike i imovinu, a dugove ostavio Konstruktoru. Osim toga, vlasnik je napisao "bezvezan prijedlog" za predstečajnu nagodbu, rekao je Linić na okruglom stolu "Restrukturiranje ili likvidacija", koji je organizirao magazin Banka. Govoreći o pokušaju spašavanja tvrtki kroz proces predstečajne nagodbe, Linić je pohvalio banke jer pružaju veliku potporu tom modelu "iako im nije lako". Ocijenio je da će se predstečajne nagodbe provesti kod oko 400 srednjih i velikih tvrtki, te izrazio optimizam jer je većina uključenih, od banaka do dobavljača, voljna naći rješenje.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da će Vlada pokušati ranije isplatiti poticaje seljacima, ali on ne misli s njima razgovarati "na ulici" i ne prihvaća takav način komunikacije. Iako zakon kaže da poticaje treba isplatiti do kraja lipnja, svjesni smo problema poljoprivrednika kojima je prošla godina bila teška, pa ćemo pokušati isplatiti poticaje ranije, rekao je Linić novinarima nakon okruglog stola o restrukturiranju i likvidaciji. No, za Linića je blokada ulica sramotna i prelazi granice normalne komunikacije, u čemu on ne želi sudjelovati jer "na ulici se ne postiže dogovor". Ispada da poljoprivrednici žive samo od poticaja, komentirao je Linić zahtjeve seljaka koji su zadnjih dana organizirali prosvjede u tri županije tražeći hitnu isplatu poticaja. Tko se bavi poljoprivrednom aktivnošću ako mu je okosnica za plaću, gorivo, sjeme i sve ostalo samo poticaj, upitao se Linić dodavši kako poljoprivrednici imaju svoju zaradu. Podsjetio je da se Vlada u siječnju pojačano zadužila kako bi mogla isplatiti seljačke poticaje iznad prosjeka, kao i sredstva za jedinice lokalne samouprave, te dugove od ranijih godina.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je da danas kreće isplata plaća zaposlenima u državnoj upravi, koja je kasnila pet dana zbog uvođenja Centralnog obračuna plaća, a Sindikatu pravosudne policije, koji je Vladi zaprijetio tužbom, poručio da time šalje vrlo "ružnu poruku". Isplata plaća krenula je tijekom današnjeg dana, a kasnila je pet dana zbog činovnika koji su zaduženi da pripreme obračun, rekao je Linić poručivši sindikalcima da se zbog kašnjenja plaća "obrate svojim kolegama činovnicima". Sindikat pravosudne policije ustvrdio je kako je Vlada prekršila odredbu Kolektivnog ugovora koja kaže da od plaće do plaće ne smije proći više od 30 dana, te najavio da će podići tužbu ne stignu li plaće do petka. Volio bih vidjeti tu tužbu, rekao je Linić dodavši kako su činovnici koji su trebali napraviti obračun plaća po novom sustavu "bojkotirali odluku Vlade".

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da nije zadovoljan rezultatima poslovanja HEP grupe u prošloj godini, koja je prema preliminarnim, nerevidiranim podacima ostvarila dobit prije oporezivanja od 72 milijuna kuna. HEP nije prošao proces restrukturiranja, ocijenio je Linić istaknuvši kako njega zanimaju samo investicije. "Gdje su investicije, mene zanimaju samo investicije, investicije su nova radna mjesta, a enegetika je prioritet", rekao je Linić novinarima nakon današnjeg okruglog stola o restrukturiranju i likvidaciji. Ostvarena dobit od 72 milijuna kuna za HEP nije puno, što znači da trebamo partnere za zajedničko ulaganje u proizvodnju električne energije, napomenuo je Linić dodavši kako će "po tome cijeniti direktore".

ZAGREB - HEP grupa u prošloj je godini, prema preliminarnim, nerevidiranim podacima, ostvarila dobit prije oporezivanja od 72 milijuna kuna, što je za milijun kuna više nego 2011. godine, izvijestio je na današnjem brifingu za novinare predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević. Ističe da bi prošlogodišnja dobit prije oporezivanja bez rezervacije za troškove restrukturiranja iznosila 317 milijuna kuna, ali je smanjuju rezervacije od 245 milijuna kuna za troškove restrukturiranja u 2013. Ta rezervacija najvećim dijelom se odnosi na zbrinjavanje oko 1.500 radnika HEP-a koji će ove godine napustiti kompaniju i osigurana je iz HEP-ovih sredstava. Poslovni prihodi HEP grupe u 2012. iznosili su 13,95 milijardi kuna, što je 795 milijuna kuna više nego 2011., dok su poslovni rashodi povećani za 866 milijuna, na 13,58 milijardi kuna. Povećanje HEP-ovih prihoda od 780 milijuna kuna zbog povećanja cijene električne energije, nije pokrilo rashode zbog rasta cijena energetskih goriva i povećanja uvoza koji su ukupno iznosili 938 milijuna kuna, kazao je Koračević. Govoreći o investicijama, rekao je kako je Uprava zatekla plan investicija od 2,34 milijarde kuna, koji je povećala na 3,47 milijardi kuna od čega je lani ugovoreno 2,75 milijardi kuna, a obračunato i plaćeno 2,42 milijarde kuna. Za 2013. planirane su investicije od 2,7 milijardi kuna. Upitan je li požurio s objavom rezultata HEP-a, budući da je Vlada najavila promjene u upravama javnih poduzeća ovisno o rezultatima, rekao je da nema taj osjećaj, a na upt boji li se smjene, odgovorio protupitanjem "smjenjuju li se uspješni?"

ZAGREB - Hrvatska hotelska industrija unatoč pomacima u zadnjih deset godina i povećanju broja hotela sa četiri i pet zvjezdica te noćenja još zaostaje za hotelijerstvom južne Europe i Mediterana zbog nedostatka investicija, brendinga i javno-privatne suradnje u destinacijama te posebno zbog izrazite sezonalnosti hrvatskog turizma što priječi i jači dolazak jakih hotelskih lanaca i općenito investitora. Ukazali su to neki od vodećih hrvatskih hotelijera i njihove kolege iz svijeta na danas otvorenom dvodnevnom Adria Hotel Forumu (AHF) koji je u zagrebačkom Hotelu Westin okupio oko 150 hotelijera i drugih turističkih profesionalaca te predstavnike konzultantskih i financijskih tvrtki. Forum je otvorio ministar turizma Veljko Ostojić skrenuvši pažnju na novu strategiju turizma do 2020. kojom se predviđa 7 milijardi eura investicija u sektoru i što je ostvarivo uz mijenjanje zakonskih i poslovnih okvira.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su pojačane kontrole na farmama za proizvodnju mlijeka, te je pozvalo potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode. Ministarstvo poljoprivrede, ističe se u priopćenju, pokrenulo je pojačane kontrole u cjelokupnom procesu proizvodnje mlijeka diljem Hrvatske, od analize stočne hrane, analize sirovog mlijeka na farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, te mlijeka iz uvoza. Iz tog ministarstva podsjećaju kako je javnost krajem prošlog tjedna preventivno obaviještena o sumnji na pojavu neznatno povišene koncentracije aflatoksina u mlijeku od strane nadležnih institucija i industrije, zbog čega se od tada vrši pojačana kontrola na utvrđenim kritičnim točkama s ciljem zaštite potrošača i domaćeg mljekarskog sektora uopće. Hrvatsko mlijeko je po svim svojim karakteristikama u samom vrhu kvalitete te udovoljava i zdravstvenoj ispravnosti, a incidenti sa sigurnosti u hrani nažalost, pojavljuju se povremeno i na svim ostalim svjetskim tržištima, napominju iz Ministarstva.

ZAGREB - Dukat grupa je u 2012. ostvarila neto dobit od 110 milijuna kuna, što je smanjenje od 4,6 posto u odnosu na godinu prije, podaci su iz konsolidiranog preliminarnog nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Razlozi slabljenja uspješnosti poslovanja pronalaze se na više razina; unatoč internim programima uštede i optimizacije poslovnih procesa nije se uspjela održati profitabilnost na razini lanjske ponajviše zbog nastavka negativnih gospodarskih pokazatelja, pada kupovne moći, negativnih utjecaja na strukturu prodaje i prihoda od prodaje, smanjenja proizvođačkih cijena te rasta ulaznih troškova, navodi se u izvješću. Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi Dukat grupe u 2012. godini iznosili su 2,47 milijardi kuna, što je 0,5 posto više nego godinu prije, dok su poslovni rashodi uvećani 0,9 posto, na 2,33 milijarde kuna. Dukat grupa je u prošloj godini u dugotrajnu imovinu uložila 72,6 milijuna kuna, a najviše je investirano u proizvodne pogone u Hrvatskoj i Srbiji.

ZAGREB - U Zagrebu je u siječnju boravilo 31,3 tisuće turista koji su ostvarili 66,2 tisuće noćenja, što su porasti od 2 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, prvi su podaci Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ). To su ujedno i rekordni turistički rezultati za siječanj u Zagrebu, tim više što je u ovom siječnju bilo više stranih nego domaćih turista, što je do sada obično bilo podjednako, a u boljim godinama i više domaćih. Stranih je turista u siječnju u Zagrebu bilo više od 20 tisuća, ostvarili su 44,5 tisuća noćenja, te time i poraste od 4 u dolascima i čak 17 posto u noćenjima u odnosu na lanjski siječanja. Najviše je pritom bilo Talijana, Nijemaca, Austrijanaca te gostiju iz BiH i Srbije.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala za 1,00 posto, na 1.939,54 boda, a Crobexa10 za 0,93 posto, na 1.081,28 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je 17,3 milijuna kuna, a na listi milijunaša našle su se tri dionice. Najtrgovanija je s prometom od 4,3 milijuna kuna bila dionica Valamar Adria Holdinga kojoj je cijena pala za 6,43 posto, na 149,99 kuna. Za 3,9 milijuna kuna prodano je dionica Vira čija je cijena pala 0,92 posto, na 645 kuna. Rast cijene za 0,93 posto, na 214,96 kuna, bilježe dionice HT-a kojih je protrgovano za 2,05 milijuna kuna. Po prometu slijede dionice Tiska sa 689,5 tisuća kuna, a cijena im je pala za 3,93 posto, na 220 kuna. Pad cijene od 7 posto, na 55,80 kuna, zabilježila je dionica Dalekovoda, uz promet od 558,4 tisuće kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙