FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog strategije razvoja turizma do 2020. godine kojom se predviđaju ulaganja od sedam milijardi eura i povećanje ukupne turističke potrošnje za šest milijardi eura. Ta bi potrošnja, prema strategiji, 2020. trebala iznositi 14,3 milijardi eura. Vlada u prijedlogu strategije planira i povećanje broja zaposlenih za 30 tisuća te povećanje broja novih ležajeva za sto tisuća u odnosu na 2011. godinu. Ministar turizma Veljko Ostojić rekao je da je glavni cilj strategije svrstati Hrvatsku među 20 vodećih svjetskih turističkih destinacija po kriteriju konkurentnosti. Cilj je i razvijanje cjelogodišnjeg turizma i njegovo proširenje na područje cijele Hrvatske. Glavni nositelj investicija trebao bi, po Ostojićevim riječima, biti hotelijerski sektor.

ZAGREB - Vlada je danas dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od 53 milijuna eura za financiranje dodatnog investicijskog ciklusa cestogradnje na javnim cestama. Hrvatskim cestama kredit će dati Privredna banka Zagreb i Societe Generale - Splitska banka, kredit je na osam godina, a kamatna stopa promjenjiva u visini 6-mjesečni Euribor plus 4,05 posto godišnje. Vlada nije prihvatila ponudu Ine za gospodarskim korištenjem pomorskog dobra luke posebne namjene - Industrijske luke Urinj, jer je Općina Kostrena uputila prigovor da područje pomorskog dobra koje je predmet koncesije u prostorno-planskoj dokumentaciji nema tu namjenu.

ZAGREB - Hrvatski Telekom objavio je danas da su predstavnici poslodavca i sindikata jučer potpisali novi Kolektivni ugovor koji će biti na snazi do 30. lipnja 2014., a temeljem posebne ponude otpremnina kompaniju će do kraja lipnja ove godine napustiti 403 zaposlenika. Usporedo s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, koji "jamči socijalni mir u idućih godinu i pol dana tijekom kojih neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene su kategorije zaposlenika dogovorene i posebne otpremnine uvećane za 50 posto povrh otpremnina utvrđenih kolektivnim ugovorom", priopćeno je iz HT-a. "Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju napušta 403 zaposlenika", navode iz HT-a. Ukupni trošak otpremnina i povezanih materijalnih prava za te zaposlenike iznosi 201 milijun kuna, a za što su sredstva najvećim dijelom rezervirana krajem 2012. Iz HT-a ističu da je novim Kolektivnim ugovorom dio stavki racionaliziran, pa je tako regres po zaposleniku sa 6.000 kuna smanjen na 3.000 kuna bruto. Glavnina ostalih materijalnih prava ostala je u nepromijenjenom iznosu, primjerice božićnica od 2.500 kuna, uskrsnica, dar djeci i jubilarne nagrade. Otpremnine, tvrde u HT-u, ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku. Novi KU potpisali su predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a Ivica Mudrinić te članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse Irena Jolić Šimović, a u ime sindikata predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) Juko Cikojević i potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Ivan Majdak.

RIJEKA - U riječkoj luci u 2012. godine pretovareno je 4.511.230 tona tereta, što je na razini prometa 2011. godine, a u 2013. godinu očekuje se rast prometa za 11,5 posto, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić. Predviđanja poslovanja Luke Rijeka za ovu godinu su optimistična. Tržišni zaokret u poslovanju se očekuje zbog ulaska Hrvatske u EU, čime će se ukloniti ograničavajući činitelj u odnosu na konkurentske luke sjevernog Jadrana, kazao je Devčić. Nadalje, rekao je, pozitivne rezultate donijet će instalacija i početak rada novih obalnih dizalica na Orlandovom gatu ovog ožujka, završetak građevinskih radova na proširenju i instalacija opreme na kontejnerskom terminalu Brajdica tijekom svibnja te dobijanje statusa slobodne carinske zone na Škrljevu, gdje će se urediti kopneni kontejnerski terminal, parkiralište za kamione, pogoni hladnjače i drugi prateći sadržaji. Projekt Škrljevo vrijednosti je 30 do 40 milijuna eura, kazao je Devčić.

ZAGREB - Koncern Agrokor i kompanija NineSigma potpisali su danas ugovor o suradnji na projektu otvorene inovacije kojim Agrokoru i njegovim kompanija postaje dostupna najveća svjetska mreža inovatora te baza znanja razgranata kroz različite industrijske grane i tehničke discipline. Riječ je o jedno i pol godišnjem ugovoru kojeg su potpisali predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić i predsjednik Uprave NineSigma za Europu Rick Weilens. Ovim ugovorom započinjemo s usvajanjem nove inovacijske strategije - otvorenih inovacija, koju ćemo kontinuirano jačati i primjenjivati kroz sve naše poslovne procese s ciljem jačanja vlastitih istraživačko-razvojnih kapaciteta, usvajanja novih znanja, širenja portfelja inovativnih proizvoda, kazao je Ivica Todorić. Todorić je uz ostalo rekao kako već dva mjeseca intenzivno razgovaraju s najeminentnijim stručnjacima, budući da koncern radi na projektu Agrokor 2020., projektu koji treba pokazati gdje će taj koncern biti 2020. godine.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata pozvala je danas saborske zastupnike da podrže izmjene režima gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a podržavajući prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu zatražila da se u novi režim uglave mehanizmi kontrole dodijeljenih koncesija. HUS poziva zastupnike u Hrvatskom saboru da podrže izmjene režima gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, budući da su rezultati dosadašnjih odnosa i sistema odlučivanja u agrarnoj politici sve samo ne dobri, navodi se u priopćenju HUS-a. Ističu pritom kako se na poljoprivrednim zemljištima danima u koncesiju nerijetko i ne odvija djelatnost zbog koje su dodijeljena na korištenje, kako u regijama s najvećim poljoprivrednim potencijalom, poput Vukovarsko-srijemske županije, broj i postotak nezaposlenih ukazuje na užasnu zapuštenost potencijala. Rezultat svega je i činjenica da je robna bilanca u prehrambenim proizvodima takva da je uvoz duplo veći od izvoza, "U takvim okolnostima, protivljenje uspostavi razumnijeg načina odlučivanja i razumnijeg režima gospodarenja poljoprivrednim zemljištom jest upravo suludo", smatraju u HUS-u.

ZAGREB - Uz solidan promet, na Zagrebačkoj burzi indeksi danas stagniraju s različitim predznacima, pri čemu su u najvećem fokusu investitora dionice HT-a, Valamara i AD Plastika. Oko podneva Crobex je bio na dobitku 0,24 posto, na 1.926 bodova, dok je Crobex10 u minusu 0,18 posto, na 1.075 bodova. Redovni promet iznosio je 10 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego jučer oko podneva. Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, 3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,2 posto, na 217 kuna. Slijedi dionica Valamar Adrije, sa 1,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 6,7 posto, na 114,5 kuna. Milijunski promet ostvaren je još i dionicom AD Plastika, uz rast cijene za 2,47 posto, na 123 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,586961 kunu. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru i to za 0,09 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,47 posto i švicarskom franku za 0,26 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,601714 kune, funte 8,782221 kunu, a franka 6,142791 kunu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙