FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikolić nije htio u Muenchen da bi izbjegao neformalni susret s Jahjagom - mediji

Autor: vili
BEOGRAD, 2. veljače 2013. (Hina) - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odbio je sudjelovati na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu jer je među sudionicima i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, piše u subotu beogradski “Blic”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi kako je Nikolić želio izbjeći da njegov prvi susret s kosovskom kolegicom bude u nekoj neformalnoj prigodi.

Prema navodima lista, dodatni Nikolićev razlog za izostanak sa skupa u Muenchenu je i najavljeni dolazak bivšeg izaslanika glavnog tajnika UN-a za Kosovo, Finca Marttija Ahtisaarija.

“Nikolić inzistira na tome da njihov prvi susret bude služben”, ustvrdio je izvor na koji se poziva “Blic”.

U Bruxellesu je u petak potvrđeno da će se Nikolić i Jahjaga sastati 6. veljače popodne pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Europske unije (EU) Catherine Ashton, a tema razgovora trebali bi biti “izgledi za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

Na sigurnosnoj konferenciji, koja je u tijeku u Muenchenu, među oko 400 sudionika šefova država i vlada te ministara vanjskih poslova i obrane nema dužnosnika iz Srbije.

Nikolićev ured u petak je opovrgnuo pisanje prištinskih medija da bi se prije Bruxellesa mogao sastati s Jahjagom na muenchenskom sigurnosnom skupu, a kasnije istog dana i da će se 6. veljače sastati u sjedištu EU.

Neimenovani diplomat u Bruxellesu srbijanskoj agenciji Tanjug nije mogao precizirati dnevni red sastanka, ali je istaknuo da je “prvenstveni cilj dodatno utemeljiti dijalog” koji je već u tijeku na razini premijera i eksperata.

“Više kontakata na raznim razinama znači veće izglede za normalizaciju odnosa”, rekao je Tanjugu taj diplomat i podsjetio kako je “vidljiv i održiv napredak” na planu odnosa Beograda i Prištine, ključni uvjet da Srbija polovicom ove godine dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

(Hina) xvil ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙