FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Thaci: Kosovska vlada plaća obnovu porušenih srpskih spomenika

Autor: vili
BEOGRAD, 24. siječnja 2013. (Hina) - Kosovski premijer Hashim Thaci odlučio je da svu štetu koja je od nedjelje prouzročena na desecima pravoslavnih groblja rušenjem spomenika i oskvrnućem obiteljskih grobnica na Kosovu plati kosovska vlada iz proračuna, izvijestio je u četvrtak beogradski B92 pozivajući se na prištinske medije.

Ne navode se detalji o svoti koju će vlada Kosova izdvojiti iz proračuna niti kad će početi popravak porušenih spomenika, a mediji podsjećaju na Thacijevu izjavu da je "razočaran zbog nasilja nad srpskim grobljima i spomenicima na Kosovu".

Rušenje srpskih spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja na teritoriju Kosova počelo je nakon što je uklonjen sporni spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca (OVPBM) u središtu Preševa. Oštećeni su, polomljeni ili uništeni eksplozivom spomenici i obiteljske grobnice u desecima sela na Kosovu, u Kosovskoj Vitini bagerom je srušen spomenik žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata, ispisivani grafiti na crkvi u Uroševcu, a policija je spriječila napad na ženski manastir u Đakovici.

Kosovska policija je suspendirala šefa policijske postaje u Kosovskoj Vitini i njegovu četvoricu suradnika jer nisu spriječili rušenje spomenika iako su nazočili incidentu, a policijske snage su pojačale sigurnosne mjere oko srpskih vjerskih i kulturnih objekata.

Vlada u Beogradu je rušenje spomenika nazvala "anticivilizacijskim činom", osude su slijedile iz ureda kosovske predsjednice i premijera, a oskvrnuća spomenika i obiteljskih grobnica na Kosovu osudile su zajedničkim priopćenjem svojih veleposlanstava u Beogradu zemlje velike petorke - SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙