FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin želi višu razinu odnosa Beograda i Prištine - veleposlanik

Autor: vili
BEOGRAD, 24. siječnja 2013. (Hina) - Njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm izjavio je u intervjuu u četvrtak da Berlin želi odnose Beograda i Prištine na razini veleposlanika, a od Srbije očekuje da, osim povlačenja iz paralelnih institucija na Kosovu, prestane blokirati Kosovo da postane članom međunarodnih institucija.

Wilhelm je u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima" podsjetio da Njemačka priznaje neovisnost Kosova i da Berlin zato želi viši stupanj srpsko-kosovskih odnosa.

"Njemačka priznaje Kosovo kao neovisnu državu i voljeli bismo vidjeti da se odnosi Beograda i Prištine podignu i na tu razinu. Ali, Srbija ne priznaje Kosovo. Za nas je zadovoljavajući i dogovor o razmjeni časnika za vezu koji će raditi pri misijama EU u Beogradu i Prištini. To je još jedna pozitivna stvar, ali ponavljam - ima još mnogo važnih stvari kojima se treba pozabaviti", naglasio je njemački veleposlanik.

Na pitanje što sve Berlin podrazumijeva pod normalizacijom odnosa Beograda i Prištine njemački veleposlanik istaknuo je kako je ovoga trenutka iznimno važno pronalaženje rješenja za paralelne strukture na sjeveru Kosova te da više nije moguće da one nastave funkcionirati u sadašnjoj formi. Osim povlačenja iz paralelnih institucija, istaknuo je Wilhelm, važno je i da Srbija prestane blokirati Kosovo da postane članom niza europskih i međunarodnih institucija.

Upitan misli li se time i "na stolicu za Kosovo u UN, što je za Srbiju neprihvatljivo, jer bi to značilo priznanje neovisnosti", Wilhelm je podsjetio na izjavu srbijanskog premijera Ivice Dačića o spremnosti Beograda da otvori sve teme. "I članstvo Kosova u UN je jedno od pitanja koje se treba naći ‘na stolu’ u Bruxellesu. Pa, i sam premijer Ivica Dačić je rekao da je Srbija spremna razgovarati o svemu pa i o tome", istaknuo je njemački veleposlanik.

Na pitanje hoće li se pristanak Srbije da Kosovo postane članicom UN tražiti već za dobivanje datuma pristupnih pregovora, Wilhem je rekao da će to ovisiti o dogovoru u okviru Europskog vijeća. "Za nas je to pitanje (članstva u UN) veoma važno, ali u ovom momentu ne mogu reći hoće li biti i presudno za dodjeljivanje datuma", kazao je Wilhelm dodajući kako će se prvo pričekati izvješće Europske komisije i Catherine Ashton o napretku u dijalogu te da misli kako neće biti presudni specifični kriteriji, već ukupni dojam.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je ranije slovačkim medijima, u povodu službenog posjeta Bratislavi, da Srbija može zaustaviti priznanje Kosova u Vijeću sigurnosti UN te kako očekuje da će vrlo brzo, najprije EU, a potom i Albanci, početi s Beogradom "ozbiljno razgovarati" da bi se rješavao problem. "Ali, da ga riješimo tako da Srbija neće moći vladati Prištinom, ali zato ni Priština neće moći vladati mnogim gradovima na Kosovu i Metohiji, tamo gdje su Srbi u većini kao stanovništvo", rekao je Nikolić u intervjuu slovačkoj televiziji i naglasio da će "kao partner EU, učiniti sve da Srbija uđe u EU", ali da Beograd "nikada neće priznati neovisnost Kosova i Metohije".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙