FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanici osudili oskvrnuća srpskih spomenika na Kosovu

Autor: vili
BEOGRAD/PRIŠTINA, 22. siječnja 2013. (Hina) - Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a u Beogradu zajedničkim priopćenjem osudila su u utorak oskvrnuća pravoslavnih groblja u nekoliko mjesta na Kosovu i zatražila od kosovskih vlasti da počinitelje privedu pravdi.

"Događaji koji su se desili u posljednje vrijeme pokazuju da neke osobe smatraju opravdanim izražavanje nezadovoljstva zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu oskvrnućem grobalja u kojima su Srbi sahranjeni. Takvi akti su u potpunosti neprihvatljivi i počinitelji tih djela treba da se izvedu pred pravdu", navedeno je u u zajedničkom priopćenju zemalja "velike petorke".

Istodobno, veleposlanstva petorke pozvala su građane Kosova da pokažu suzdržanost, te izrazila punu potporu mjerama koje su poduzele vlasti na Kosovu da "spriječe takve akt".

Prema izvješćima srbijanskih medija, na Kosovu je u protekla dva dana porušeno nekoliko desetaka spomenika i obiteljskih grobnica, te oskvrnuta pravoslavna groblja u mjestima centralnog Kosova, južno od rijeke Ibar.

Rušenja su uslijedila nakon što su vlasti u Beogradu u nedjelju ujutro sprovele akciju uklanjanja spornog spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe (OVPBM) iz središta Preševa.

Vlada u Beogradu osudila je vandalizam kosovskih Albanaca, a oskvrnuća groblja i spomenika nazvala "anticivilizacijskim činom", te zatražila reagiranje međunarodne zajednice.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u svom je priopćenju istaknula da su oskvrnuća spomenika i pravoslavnih groblja neprihvatljiva i da se "tako nešto ne može tolerirati", te zatražila da se počinitelji kazne.

Vlada Kosova istaknula je da su rušenja spomenika i oskvrnuća grblja "srpske zajednice u punoj suprotnosti s tradicijom i zakonima Kosova, institucionalnim opredjeljenjem Kosova za afirmaciju europskih civilizacijskih vrijednosti i punoj suprotnosti s legitimnim interesima Albanaca u Preševskoj dolini", na jugu Srbije.

(Hina) xvil ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙