FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: uskoro časnici za vezu u Beogradu i Prištini

Autor: vili
BEOGRAD, 23. siječnja 2013. (Hina) - Voditelj delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je u utorak da je u dijalogu Srbije i Kosova postignut dobar napredak i da se uskoro očekuje imenovanje časnika za vezu, a u razgovoru s predsjednikom srbijanske vlade Ivicom Dačićem istaknuo da EU osuđuje oskvrnuća srpskih spomenika i groblja na Kosovu i podupire dijalog za rješavanje problema na jugu Srbije

"Među temama razgovora s Dačićem bilo je i pitanje imenovanja časnika za vezu, koje bi trebalo biti obavljeno idućih dana", rekao je Degert novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Dačićem.

Na pitanje kad Srbija može očekivati datum početka pregovora s EU, Degert je ocijenio da je postignut "dobar napredak" u dijalogu Beograda i Prištine, podsjetivši na da su nakon prošlotjednih dogovora u Bruxellesu učinjeni zadovoljavajući koraci.

"Mislim da idemo u dobrom smjeru", rekao je.

Beogradski mediji ranije su objavili kako bi Kosovo u Beograd kao časnika za vezu poslalo sadašnjeg veleposlanika u Švedskoj Lulzima Pecija, koji bi na tu dužnost, navodno, trebao stupiti u ožujku. Istodobno, po saznanjima beogradskih medijia, kandidat srbijanske vlade za časnika za vezu u Prištini bivši je državni tajnik u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Degert je, glede situacije na jugu Srbije nakon ukljanja spornog spomenika u Preševu, ponovio da je EU zabrinut zbog tih događaja i sugerirao da rješenja treba tražiti dijalogom. Također, Degert je istaknuo da su EU i cijela međunarodna zajednica jasno osudile uništavanja srpskih spomenika na Kosovu i pozvale kosovske vlasti da poduzmu mjere u svezi s time, što one po njegovim riječima i čine.

Kako je priopćila srbijanska vlada, Dačić i Degert su pozitivno ocijenjili angažiranje Srbije na putu prema EU.

"Dačić je rekao da vlada Srbije očekuje da uskoro dobije i datum pregovora sa EU", navodi se u priopćenju srbijanske vlade nakon sastanka Dačića i Degerta.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙