FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi sa sjevera Kosova prosvjeduju zbog carina

Autor: vili
BEOGRAD, 25. siječnja 2013. (Hina) - Srbi sa sjevera Kosova zapriječili su u petak ujutro put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku i onemogućili kolonu Europske pravosudne misije (EULEX), carinika i kosovske pogranične policije da dođe do prijelaza Brnjak.

Srbi se protive nazočnosti kosovskih carinika i pogranične policije na prijelazima prema Srbiji i inzistiraju da naplata carina i taksi uđe u porezni sustav Srbije, a ne kosovskog proračuna, kako je to protumačila Priština nakon što je formiran Fond za sjever Kosova, u koji bi se, po dogovoru iz Bruxellesa, trebali slivati prihodi od carina i taksi za visokotarifnu robu.

Kako izvješćuju beogradski elektronički mediji, put ka prijelazu Brnjak je od ranog jutra djelomice blokiran naizmjeničnim zaprekama od kamiona i osobnih automobila, a organizatori i sudionici ove prosvjedne blokade propuštaju sva vozila osim onih koja prevoze kosovske carinike i policiju.

Na sličan način isti je put bio djelomice zapriječen i jučer ujutro, kada su lokalni Srbi spriječili dužnosnike EULEX-a i kosovske policije da stignu na integrirani prijelaz Brnjak. Situacija je slična i u općini Zvečan, u mjestu Rudare, kad su zaustavljena vozila EULEX-a koja su se kretala ka prijelazu Jarinje.

Sporazum o integriranom upravljanju prijelazima (IBM) s Prištinom je sklopila prethodna srbijanska vlada, a promjenom vlasti nakon svibanjskih izbora 2012. preuzela ga je i primijenila nova vlada na čelu s premijerom Ivicom Dačićem.

Tijekom dijaloga dvojice premijera - kosovskog, Hashima Thacija i srbijanskog, Ivice Dačića, pod pokroviteljstvom Bruxellesa, usuglašeno je da se utemelji poseban fond u koji će se uplaćivati carine i takse za robu naplaćenu na dva prijelaza na sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku. Nakon što je Priština priopćila da će novac iz fonda biti distribuiran kroz kosovski proračun, Srbi sa sjevera su se usprotivili i odlučili na prosvjede.

Čelnici lokalnih uprava u četiri srpske općine na sjeveru Kosova zahtijevaju da im srbijanski premijer i predsjednik objasne što je sve dogovoreno tijekom pregovora u Bruxellesu.

Šef pregovaračkog tima srbijanske vlade Dejan Pavićević u petak je, gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), rekao je da je sporazum o Fondu za sjever Kosova "vrlo jasno postavljen i nedvosmislen" o tome kako će se novac prikupljati i distribuirati. On je objasnio da će fondom upravljati po jedan predstavnik EU, Srba sa sjevera Kosova i Albanaca, a u slučaju nesuglasja, presudan će biti glas EU. Naglašavajući da je "Europska unija (EU) prihvatila ulogu medijatora i samim tim jamca svih sporazuma" koji su postignuti ili će biti postignuti, Pavićević je rekao kako EU to sad treba i pokazati. "Unija mora jasno stati iza onoga što je dogovoreno i inzistirati na tome. Drugačije mi nećemo prihvatiti da se implementira ovaj sporazum", rekao je u programu RTS-a šef srbijanskog pregovaračkog tima.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙