FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

MUNCHEN - Ni Hrvatska ni regija više nisu gorući sigurnosni problemi, ali nužno je da se hrvatski političari sastaju s regionalnim i svjetskim čelnicima koji formiraju sigurnosnu politiku, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak u Muenchenu gdje se na marginama sigurnosne konferencije sastao s predsjednicima Kosova Atifetom Jahjagom i Makedonije Đorgem Ivanovom. Od Hrvatske koja je u NATO-u i na pragu EU-a, danas se "očekuje da bude faktor stabilnosti" u regiji. "Mi to vidimo kao partnerstvo, ne gledamo na susjede s visine, nego ih zaista gledamo kao partnere". Za Hrvatsku je regionalna sigurnosna suradnja veoma bitna, rekao je i ministar obrane Ante Kotromanović koji u sklopu hrvatskog izaslanstva sudjeluje na konferenciji. Na muenchenskoj će konferenciji u subotu govoriti i američki potpredsjednik Joe Biden, a Josipović će u izlagati na panelu "Sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu". Panel će moderirati bivši finski predsjednik i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, a raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ove dvije regije nakon što je pozornost međunarodne politike prebačena na druga krizna žarišta.

LJUBLJANA - O tekstu slovenskog podneska za arbitražu koja će riješiti granični prijepor s Hrvatskom morat će odlučiti parlament, izjavio je u petak nakon sjednice vlade premijer Janez Janša. O tekstu podneska i o tome kako u njemu definirati predmet graničnog prijepora s Hrvatskom, prema prijedlogu vlade, parlament će raspravljati na izvanrednoj zatvorenoj sjednici u ponedjeljak, rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade. No, izrazio je mišljenje da zbog toga i političke krize u Sloveniji neće biti potrebno od arbitražnog suda tražiti odgodu roka u kojemu je potrebno podnesak dostaviti u Haag. Janša je rekao da vjeruje kako će parlament pristati na "minimalne izmjene" prijedloga kako u arbitraži definirati granični prijepor, u odnosu na službeni prijedlog koji su zastupali ministarstvo vanjskih poslova i skupina međunarodnih stručnjaka koje je angažirala Slovenija.

BEOGRAD - Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu ocijenio je u petak da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju mirne regije koja će ponovno biti integrirana i povezana i ponudio usluge Ankare u dijalogu Beograda i Prištine, a srbijanski premijer Ivica Dačić pozvao je Tursku na suzdržanost u pogledu rješavanja pitanja Kosova. Turski ministar vanjskih poslova sastao se danas sa srbijanskim dužnosnicima u Beogradu u sklopu priprema dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Ankari početkom idućeg tjedna, a prije susreta sa srbijanskim premijerom sastao se i sa svojim kolegom Ivanom Mrkićem. Dačić i Davutoglu potvrdili su da će tijekom ove godine u Beogradu biti održan summit dviju vlada, od kojeg se očekuje da unaprijedi bilateralne odnose Srbije i Turske.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da priželjkuje napredak u postizanju dogovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država, primajući u Berlinu američkog potpredsjednika Joea Bidena. O takvom ugovoru razgovara se već godinama. Prije godinu dana osnovana je radna skupina i uskoro bi se mogla donijeti politička odluka o početku službenih pregovora. Dvoje čelnika su također naglasili važnost dobrih veza između dviju zemalja, a Merkel je SAD nazvala "dobrim prijateljima" Njemačke. Tijekom dvosatnog susreta Merkel i Biden razgovarali su o stanju na područjima sukoba, napose o Siriji, Afganistanu i Maliju te o mirovnom procesu na Bliskom istoku, po priopćenju iz kancelaričina glasnogovorničkog ureda. O tim će pitanjima Biden razgovarati i u Muenchenu, gdje treba sudjelovati na 49. konferenciji o sigurnosti koja je počela u petak poslijepodne i završava se u nedjelju.

CIUDAD DE MEXICO - Prema zadnjim informacijama najmanje su 32 osobe poginule, a više od stotinu ih je ozlijeđeno u snažnoj eksploziji koja je u četvrtak zatresla sjedište državne naftne kompanije Pemex u meksičkome glavnom gradu Ciudad de Mexicu, rekao je predsjednik tvrtke Emilio Lozoya. Eksplozija je teško oštetila prizemlje i niže katove 214-metarskog nebodera u poslovnom središtu glavnog grada, a vjeruje se da je više od stotinu osoba ostalo zarobljeno u višim katovima zgrade. Neboder, koji ima više od 50 katova, okružili su policija, vatrogasci i ambulantna kola. Na televizijskim snimkama vide se krhotine koje su prekrile obližnje prometnice, te razbijeni prozori na nižim katovima. Neimenovani vladini dužnosnici rekli su da prvi tragovi ukazuju da je eksplodirala plinska kotlovnica u manjoj zgradi pokraj Pemexova nebodera, ali točan uzrok eksplozije tek treba utvrditi.

ANKARA - Turska policija sumnja da je bombaš koji je u petak napao američko veleposlanstvo u Ankari, pri čemu je ubio sebe i čuvara, pripadnik ljevičarske militante skupine, objavila je državna televizija TRT. Bombaš samoubojica, muškarac u 30-tih godinama, u napadu je koristio plastični eksploziv. Vjeruje se da je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog optužbi povezanih s terorizmom i da je bio pripadnik Fronte za revolucionarno narodno oslobođenje (DHKP-C). Radi se o marksističko-lenjinističkoj skupini koja je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških napada na policijske postaje proteklih godina. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad na američko veleposlanstvo.

SARAJEVO - Sudionici konvencije Stranke demokratske akcije (SDA) koja je u petak održana u Sarajevu produžili su mandat predsjednika stranke Sulejmanu Tihiću do 2015. godine potvrdivši time njegov utjecaj kao neospornog stranačkog lidera. Od nešto više od 200 izaslanika na konvenciji njih 190 glasovalo je za takvu odluku a istodobno su potvrdili kako član Predsjedništva Bosne i Hrecegovine Bakir Izetbegović ostaje zamjenikom predsjednika SDA, također do 2015. godine kada bi trebao biti održan redoviti stranački kongres i kada će se birati novo rukovodstvo. Dio sudionika konvencije predlagao je da se kongres održi prije 2015. godine no taj je prijedlog odbačen. Sazivanje konvencije SDA rezultat je kompromisa među stranačkim frakcijama koje predvode Tihić i Izetbegović a on je postignut na temelju procjene kako je sada najvažnije očuvati jedinstvo stranke i pripremiti je za predstojeće opće izbore.

BAALBECK - Najmanje šest ljudi, među kojima pet libanonskih vojnika, ubijeno je petak u sukobima s oružanom skupinom blizu sirijske granice, rekao je jedan dužnosnik libanonskih snaga sigurnosti. Nekoliko vojnika je ranjeno u sukobima, od kojih neki teško. U pucnjavi su stradale i naoružane osobe, koje je tražila libanonska vojska.

Sukobi su se odvijali u sunitskom mjestu Arsal, blizu sirijske granice.

Jedan glasnogovornik vojske je obznanio incidente, bez iznošenja dodatnih pojedinosti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙