FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

MUNCHEN

Organizatori 49. Muenchenske sigurnosne konferencije (MSC) koja je u petak počela s radom, očekuju rekordan broj sudionika, predsjednika država i vlada te drugih visokih dužnosnika, među kojima se ove godine ističe američki potpredsjednik Joe Biden.

Skup na kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović počeo je uz snažne mjere osiguranja te najave skupova protuglobalista koji redovito prosvjeduju tijekom konferencije nazvane "sigurnosnim Davosom". Sudionici trodnevne konferencije govorit će o budućnosti Europske unije, aktualnim sukobima u Maliju i Siriji te o pitanju Irana i ravnoteže snaga na Bliskome istoku, a raspravljat će i o energetskoj geopolitici i cyber-sigurnosti. Predsjedatelj sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger najavio je uoči njezina početak da očekuje više od 400 utjecajnih ličnosti iz politike i gospodarstva, među njima i desetak šefova država i vlada, te petero povjerenika Europske komisije, a prvi put i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Na marginama konferencije očekuju se i bilateralni sastanci hrvatskoga predsjednika Josipovića s Bidenom i Lavrovom te s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom. Već u petak, hrvatski predsjednik Josipović sastat će se s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom te makedonskim predsjednikom Đorgom Ivanovom.

Uz šefa hrvatske države na konferenciji će sudjelovati i ministar obrane Ante Kotromanović.

ANKARA

Bombaš samoubojica aktivirao je eksplozivno sredstvo na ulazu u američko veleposlanstvo u turskoj prijestolnici Ankari u petak i pritom ubio sebe i još jednu osobu, izjavili su dužnosnici, a prenose američki mediji. Američki veleposlanik Francis Ricciardione rekao je novinarima da je u eksploziji koja je odjeknula u 13.15 sati po lokalnom vremenu ubijen zaštitar na ulazu u veleposlanstvo, a jedan turski građanin ozlijeđen. Izgleda da je bomba eksplodirala u prostorijama za sigurnosni pregled na sporednom ulazu u veleposlanstvo te da nije oštećeno samo veleposlanstvo. Policija je okružila to područje i nekoliko vozila hitne pomoći poslano je na mjesto eksplozije.

Zgrada veleposlanstva je pod velikim mjerama sigurnosti, a nalazi se na području gdje je i nekoliko drugih veleposlanstva, među kojima i ona Njemačke i Francuske. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primit će u ponedjeljak predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika Sabora.

U priopćenju se navodi da Hrvatska i Crna Gora imaju vrlo dobre odnose te su uspostavile i visoki stupanj suradnje, naročito na parlamentarnoj razini. "Postojeća otvorena pitanja ne opterećuju međudržavne odnose i obje su strane zainteresirane za njihovo sporazumno rješavanje. To se odnosi prije svega na obeštećenje za opljačkanu imovinu Zračne luke Dubrovnik za vrijeme rata, sukcesiju vojne imovine bivše SFRJ, utvrđivanje granice na moru i pitanje nestalih osoba tijekom Domovinskog rata", piše u priopćenju.

Što se tiče euroatlanskih integracija, čemu Podgorica teži, Hrvatska Crnoj Gori pruža podršku na putu prema NATO-u i Europskoj uniji. Dvije zemlje su zainteresirane i za nastavak gospodarske suradnje.

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga sastat će se 6. veljače popodne u Bruxellesu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Europske unije (EU) Catherine Ashton, izvijestila je u petak beogradska agencija Beta pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu. Kako su Beti rekli neimenovani izvori u sjedištu EU, tema sastanka bit će "izgledi za daljnju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Ured predsjednika Nikolića opovrgnuo je tijekom dana pisanje prištinskog tiska da će se on sastati s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu. Kako je rečeno u Nikolićevu uredu, on neće ni sudjelovati na ovom skupu koji je danas počeo u tome njemačkom gradu, a njegov prvi odlazak u inozemstvo planiran je za 4. veljače kada će otputovati u dvodnevni službeni posjet Turskoj.

Prištinski dnevni list Kosova Sot ranije je izvijestio da bi se Nikolić i Jahjaga mogli susresti na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu.

SARAJEVO

Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do sredine 2014. godine u cijelosti preuzeti nadzor nad zračnim prostorom iznad te zemlje, čemu će prethoditi preuzimanje odgovornosti za nadzor zračnog prometa na tzv. "donjem nebu" do kraja 2013. godine, najavio je u petak u Sarajevu ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić tijekom susreta s novoizabranim direktorom Agencije Europske unije za kontrolu zračnog prometa (EUROCONTROL) Frankom Brennerom. Kontrolu zračnog prometa iznad teritorija BiH još od 1996. godine provode područne kontrole u Zagrebu i Beogradu, jer bosanskohercegovačke vlasti do sada nisu bile u stanju osigurati potrebnu opremu i kadrove za taj posao. Prema navodima Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), zagrebačka i beogradska kontrola leta od tvrtki čiji zrakoplovi prelijeću BiH na taj način godišnje zajedno utrže oko 15 milijuna eura pa vlasti BiH čine sve da ovaj posao u cijelosti što prije preuzmu.

BERLIN

Američki potpredsjednik Joe Biden u petak je pozvao Teheran na obnovu pregovora o nuklearnom pitanju, objavio je u petak njemački list Sueddeutsche Zeitung. Biden u Berlinu počinje svoju europsku turneju, prenosi list. "Vjerujemo da ima vremena i mjesta za diplomaciju, uz pomoć ekonomskog pritiska", rekao je za Sueddeutsche Zeitung Biden, koji je u Berlin doputovao u petak ujutro. U sklopu europske turneje koja će trajati do utorka, posjetit će Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju. Istodobno je američki potpredsjednik upozorio Teheran da vrijeme za diplomaciju neće biti vječno: "Prozor neće ostati zauvijek otvoren", rekao je u razgovoru za list. Biden je ponovio da će SAD spriječiti Iran u pokušaju pribavljanja nuklearnog oružja. Velike svjetske sile i Izraelci sumnjaju da se Islamska republika želi "dokopati" nuklearnog oružja pod krinkom programa za civilne potrebe, što službeni Teheran kategorički opovrgava.

WASHINGTON

Hillary Clinton službeno odlazi s dužnosti američke državne tajnice u petak u vrijeme kada joj je rejting vrlo visok, a već je osnovan Odbor za političku akciju (tzv. super PAC) koji je poziva da se kandidira na predsjedničkim izborima 2016. godine, izvijestio je u petak američki Nacionalni javni radio (NPR). Ona je jedna od najpoznatijih žena na svijetu, a trenutačno možda i najpopularnija političarka u SAD-u. Clinton (65) je nagovijestila da se više neće vraćati u politiku i time je potkopala nagađanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2016. godine. Međutim, odbor za političku akciju poziva je da se kandidira. "Veselim se što ću napustiti ovaj ubrzani način života. Ne vidim se ponovno u politici. Željela bih se posvetiti pomaganju ljudima, raditi na pitanjima do kojih mi je jako stalo, kao što su prava žena", kazala je Clinton u intervjuu za NPR u srijedu. Dodala je kako u budućnosti namjerava održavati predavanja i pisati, te raditi zajedno sa kćerkom Chelsea i suprugom Billom Clintonom, bivšim predsjednikom SAD-a, na pitanjima koja ih povezuju. Hillary Clinton je 2008. na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju izgubila od Baracka Obame, koji je potom postao predsjednik SAD-a. Ako se Clinton ipak odluči kandidirati za četiri godine a nagađanja o tome su sveprisutna, ona će najvjerojatnije glatko osvojiti predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, ocjenjuju analitičari.

EREVAN

Pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata u Armeniji doveo je u pitanje održavanje izbora planiranih za 18. veljače i mogao bi ugroziti sigurnost u regiji Kavkaza. Predsjednički kandidat Parujr Hajrikjan, na kojega je pokušan atentat u četvrtak kasno navečer, je u srednje teškom stanju, izjavili su liječnici. On je ustrijeljen u rame nedaleko od svoje kuće u Erevanu. Liječnici su u petak izvadili metak i rekli su da nije životno ugrožen. Zasad nije poznat motiv napada, ali bi izbori, na kojima se očekuje da će Serž Sarksajn osvojiti drugi predsjednički mandat, mogli biti odgođeni za dva tjedna u skladu s ustavom ako Hajrikjan bude prisiljen povući se. "To je udarac vodstvu zemlje i našoj državnosti", rekao je novinarima premijer Tigran Sarksajn. Ovaj napad na predsjedničkog kandidata izazvat će strah od povratka nasilju koje je zasjenilo predsjedničke izbore 2008. kada su izbili nasilni sukobi između oporbenih prosvjednika i policije u kojima je poginulo desetak ljudi.

BERLIN

Njemačka vojska u svoj će arsenal uvrstiti i bespilotne letjelice, objavio je u petak ministar obrane, pokrenivši time užarenu raspravu oko etičnosti korištenja tih letjelica. Bespilotne letjelice štitit će vojnike u opasnim situacijama jer su precizne i brze, izjavio je ministar Thomas de Maiziere. Prema njegovim riječima, te se letjelice u pravnom, etičkom i tehničkom aspektu ne razlikuju od letjelica s ljudskom posadom jer i dalje netko mora dati zeleno svjetlo za napad. Novu generaciju bespilotnih letjelica, kazao je, Njemačka će razvijati u suradnji s Francuskom. Njemačke oružane snage trenutno koriste bespilotne letjelice za izviđanje u Agfanistanu, u sklopu međunarodnih snaga ISAF-a.

NEW YORK

Bivši njujorški gradonačelnik Ed Koch preminuo je u petak u 88. godini života u Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku nakon hospitalizacije u par navrata, objavio je njegov glasnogovornik. Koch je bio gradonačelnik od 1978. do 1989. godine, kada je izgubio u utrci za četvrti mandat na čelu gradskih vlasti New Yorka. Pripisuju mu se zasluge da je izvukao grad iz duboke gospodarske krize, napunio gradsku blagajnu i pokrenuo građevinsku obnovu. No, njegova tri mandata obilježile su i rasne napetosti, korupcija, porast broja beskućnika i visoka stopa kriminala, kao i porast oboljelih od AIDS-a i HIV-a.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙