FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada će sanirati i županijske bolnice u Vinkovcima i Vukovaru

Autor: zdra
VINKOVCI, 30. siječnja 2013. (Hina) - Vukovarsko-srijemska Županijska skupština na današnjoj je sjednici donijela odluku da Vlada RH preuzme sanaciju županijskih bolnica u Vinkovcima i Vukovaru zbog gubitaka s kojima te dvije zdravstvene ustanove godinama posluju, a koji premašuju izvorne godišnje prihode županije.

Prošlu su godinu vinkovačka i vukovarska bolnica završile s gubitkom većim od 89 milijuna kuna, a izvorni prihodi županije su 58,6 milijuna kuna, rečeno je tijekom rasprave na kojoj su se svi vijećnici složili da za gubitke bolnica "nisu krive uprave, nego nerealni limiti ministarstva koji bolnice vode u dugove".

Predstavljajući rezultate poslovanja vinkovačke Opće županijske bolnice zamjenik ravnatelja Martin Božić rekao je kako je 31. prosinca 2012. bolnica dugovala 53 milijuna kuna, a potraživala 28 milijuna. Prošli mjesec bolnici je bio određen limit od 9,9 milijuna kuna, što je, kako je istaknuo, dovoljno tek za plaće 808 djelatnika od kojih je 432 zdravstvenih radnika. Da bi bolnica mogla normalno funkcionirati, na mjesec bi trebalo osigurati oko 13 milijuna kuna, dodao je.

Po riječima ravnateljice vukovarske Opće županijske bolnice Vesne Bosanac, financijski problemi te zdravstvene ustanove počeli su još 1999. i traju sve do danas, kad je njezin ukupni dug 35 milijuna kuna. Bolnica ima tražbine od 8,8 milijuna kuna, a zapošljava 614 djelatnika, od kojih je 100 liječnika i 423 medicinskog osoblja. Bolnica posluje uz limit od 7,1 milijun kuna na mjesec, što je i u toj zdravstvenoj ustanovi dovoljno tek za plaće zaposlenika, upozorila je Bosanac.

Zdravstveni djelatnici odgovorni su za posao koji obavljaju. Loši financijski rezultati nisu generirani lošim radom, nego "dirigentskom palicom" onoga tko je raspoređivao novac, ustvrdio je predsjednik Upravnog vijeća vinkovačke bolnice Ante Todorić. To je poduprla i predsjednica Upravnog vijeća vukovarske bolnice Ivanka Mihajlović, koja je rekla kako model upravljanja županijskim bolnicama u Hrvatskoj nije dobar jer sve posluju s gubitkom po načelu "što veća bolnica, veći dugovi".

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je nezadovoljstvo što se županije moraju odlučiti hoće li prihvatiti sanaciju bolnica u skladu sa Zakonom o sanaciji, a da prije toga nisu vidjele sanacijski plan koji tek treba izraditi.

"Tražimo da u sanacijsko vijeće uđe predstavnik županije kako bismo mogli pratiti u kojem se smjeru sanacija provodi, a izričito se protivimo da pod krinkom sanacije dođe do otpuštanja zaposlenika kao i eventualnim namjerama promjene djelatnosti bolnica", istaknuo je Galić.

Po mišljenju Nikole Mažara (HDZ), "glavni generator gubitaka u bolnicama je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) i država koja bi ih trebala sanirati, a ona ih je gurnula u dubioze". Slično misli i Anica Marić (HSS), koja je ustvrdila kako je za dugove bolnica "kriv sustav, a ne liječnici".

Ravnatelji domova zdravlja iz Vinkovaca, Vukovara i Županje te Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u svojim su izvješćima istaknuli kako te ustanove posluju pozitivno te da nema potrebe za sanacijom, što je poduprla i Županijska skupština.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙