FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12:30 sati.

SARAJEVO

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine poduzima sve kako bi što više doniranih sredstava namijenjenih povratku izbjeglica što prije postalo operativnima s ciljem da već ovog proljeća započne obnova kuća onima koji se žele vratiti, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić tijekom susreta s predsjednikom Biskupske konferencije BiH i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Ljubić je Komaricu i Puljića izvijestio o provedbi plana pomoći povratnicima koji se sada nalaze u zemljama regije te je obećao kako će javni poziv za povratak biti produžen i nakon 7. veljače kada istječe prvobitno planirani rok do kojega se trebalo prijaviti za pomoć u obnovi kuća. Kako je priopćeno nakon sastanka, Ljubić je biskupa Komaricu i kardinala Puljića izvijestio i o razgovorima koje je vodio ili će voditi s najvišim dužnosnicima Hrvatske i Srbije s ciljem što brže i što učinkovitije provedbe plana i programa obnove domova, najprije onima koji nemaju nikakvog smještaja, a potom i svima koji se žele vratiti svojim kućama, a do sada nisu dobili donaciju za rješavanje stambenog pitanja. Početkom siječnja objavljen je javni poziv izbjeglim osobama iz BiH u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u BiH.

SEUL

Južna Koreja u srijedu je uspješnim postavljanjem satelita u orbitu ušla u zatvoreni klub azijskih svemirskih sila, nekoliko tjedana pošto je satelit lansirala susjedna Sjeverna Koreja čime je "zaradila" nove sankcije Ujedinjenih naroda. Znanstvenici i dužnosnici pljeskom su pozdravili lansiranje rakete-nosača KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle) teške 140 tona iz svemirskog centra Naro, 480 km južno od Seula, u 16:00 sati po mjesnom vremenu (08:00 pod srednjoeuropskom).

Ta raketa nosač, teška 140 tona, djelomice je izgrađena u domovini, a dijelom u Rusiji koja je Seulu partner u projektu lansiranja raketa. KSLV-I je lansirana u trećem pokušaju Seula da postavi satelit u orbitu oko Zemlje, nakon neuspjelih pokušaja 2009. i 2010. Čak i ovo lansiranje bilo je dva puta odgođeno zbog tehničkih razloga. Lansiranje je u srijedu proteklo prema planu i raketa je dosegla potrebnu visinu te postavila satelit, izvijestila je agencija Yonhap prenoseći izjave dužnosnika koji je dodao kako još nije moguće utvrditi je li satelit u svojoj pravilnoj orbiti. Satelit, nazvan Znanstveni i tehnološki satelit 2C, dizajniran je za prikupljanje klimatskih podataka. Lansiranje je slijedilo nekoliko tjedana pošto je Sjeverna Koreja koristeći se vlastitom trostupanjskom raketom postavila satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodne kritike. Južna Koreja želi do 2021. razviti 100 posto vlastitu trostupanjsku raketu-nosač sposobnu ponijeti 1,5 tona tereta. Da bi razvila vlastitu raketu-nosač u komercijalne svrhe Južnoj Koreji "trebat će najmanje sedam godina", kaže stručnjak za tu tehnologiju Moorris Jones.

ZAGREB

Namjera Sjeverne Koreje da obavi još jedan nuklearni pokus, na krilima uspješnog lansiranja satelita u prosincu prošle godine, ukazuje na to da se Pjongjang približava razvoju nuklearne bojeve glave i raketnog sustava za njezinu isporuku, upozoravaju stručnjaci, no ostaje pitanje koliko je tome blizu. Odgovor, kao i sve vezano za taj zatvoreni komunistički režim, ostaje nepoznanica, kao što su velom tajne obavijene i ostale komponente sjevernokorejskog nuklearnog programa, prenosi u srijedu CNN. "Ostaje pitanje sustava za lansiranje nuklearne bojeve glave i pouzdanosti toga sustava", rekao je Daniel Pinkston, analitičar Međunarodne krizne skupine zadužen za sjeveroistočnu Aziju. "O tome se malo zna ili zna samo uski krug ljudi u Sjevernoj Koreji", dodao je. U izvješću skupine za 2009., navodi se kako Sjeverna Koreja "vjerojatno ima između šest i 12 komada nuklearnog oružja, ili u najmanju ruku eksplozivnih naprava", ali se ističe da su stručnjaci podijeljeni oko toga može li se neka od tih naprava iskoristiti kao uporabljiva bojeva glava, dovoljno mala da bi se postavila na raketu i dovoljno izdržljiva da bi podnijela sve rizike leta. "Radi se o naprednim tehnologijama koje predstavljaju veliki inženjerski izazov, a da bi se njima ovladalo potrebni su brojni pokusi", kaže Pinkston.

Prošloga mjeseca, na prvu obljetnicu smrti Kim Jong Ila, Sjeverna Koreja uspješno je lansirala raketu koja je u orbitu ponijela satelit Star-3. Lansiranje je pokazalo da su Sjedinjene Države sada u dometu sjevernokorejskih interkontinentalnih raketa.

PEKING

Tri moderna kineska ratna broda isplovila su u srijedu radi mornaričkih vježbi u zapadnom dijelu Tihog oceana, a ta flotila će vjerojatno proći kroz sporne vode u Istočnom i Južnom kineskom moru, javili su državni mediji. Službena novinska agencija Xinhua opisala je manevre kao rutinske, ali oni dolaze u trenutku kada je Kina upletena u sve ogorčenije sporove oko pomorskog teritorija s Japanom i s nekoliko zemalja jugoistočne Azije. "Flota će provesti više od 20 vrsta vježbi, uključujući pomorske sukobe, borbene vježbe na otvorenom moru, zaštitu pomorskih prava te zapovijedanje i kontrolu", prenosi Xinhua priopćenje ministarstva obrane.

"Ove vježbe na otvorenom moru održat će se u Žutom moru, Istočnom kineskom moru, Južnom kineskom moru, tjesnacima Miyako i Bashi te u moru istočno od Tajvana", navodi se u priopćenju. Kineski predsjednik Hu Jintao učinio je prioritetom jačanje ratne mornarice, posebno njezino pretvaranje u flotu koja može operirati daleko od obale Kine. No, rastući proračun Kine za obranu, razvoj vojske i nedostatak transparentnosti alarmirali su susjedne zemlje i SAD. Pomorske vježbe na Tihom oceanu "normalan su način uvježbavanja za podizanje borbene sposobnosti mornarice", izjavio je jedan mornarički časnik za agenciju Xinhua, dodajući kako je uobičajeno za druge mornarice da izvode manevre daleko od kuće.

HAAG

Nizozemski sud u srijedu je presudio da je naftna tvrtka Royal Dutch Shell djelomično odgovorna za zagađenje ušća rijeke Niger u južnoj Nigeriji, uz objašnjenje da je uprava tvrtke trebala spriječiti sabotažu na jednom od svojih postrojenja. Sud u Haagu naredio je tvrtki da isplati odštetu, čija visina nije poznata, jednome poljoprivredniku, no odbacio je ostale točke optužnice podignute protiv nizozemske tvrtke. Aktivisti za očuvanje i zaštitu okoliša ovaj su slučaj smatrali svojevrsnim pokusom za multinacionalne holding tvrtke odgovorne za navodne štete nastale u drugim državama. Četiri Nigerijca i grupa za zaštitu okoliša Friends of the Earth tužili su 2008. Shell i druge kompanije odgovorne za zagađenje okoliša nakon triju izlijevanja nafte 2004., 2005. i 2007. u Nigeriji, najvećoj afričkoj energetskoj sili. Nigerijski ribari i poljoprivrednici zatražili su odštetu, tvrdeći tada da više ne mogu prehranjivati svoje obitelji, jer je njihova zemlja zagađena naftom koja je iscurila iz Shellovih postrojenja. Shellova uprava od početka je za incident krivila kradljivce nafte. "Prava tragedija ušća rijeke Niger je neprestana kriminalna aktivnost, uključujući sabotaže, krađe i ilegalno rafiniranje, koje izaziva češće izlijevanje nafte", priopćili su ranije iz Shella. Sud je u srijedu potvrdio argument Shella da je izlijevanje nafte posljedica sabotaže, a ne lošeg održavanja postrojenja, kako su tvrdili Nigerijci.

KAIRO/BERLIN

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi otputovao je u srijedu u Njemačku kako bi uvjerio Europu u svoju demokratsku vjerodostojnost. Glavni zapovjednik egipatske vojske general Abdel Fatah al-Sisi upozorio je u utorak da bi politički sukob u zemlji mogao voditi u slom države i rekao da je zaštita Sueskog kanala jedan od glavnih ciljeva razmještanja vojske u obližnjim gradovima pogođenim nasiljem. Zbog krize u zemlji Mursi je otkazao svoj posjet Parizu koji je bio planiran nakon Berlina, tako da bi se trebao vratiti u Kairo kasnije u srijedu. Deseci prosvjednika bacali su kamenje na policiju, koja je odgovorila bacanjem suzavca, nedaleko od kairskog trga Tahrira u srijedu ujutro. Mursi je najavio spremnost ukinuti izvanredno stanje koje je u nedjelju proglasio u trima pokrajinama koje potresaju siloviti sukobi ako se poboljša sigurnosno stanje. Njegov je ured priopćio u utorak da bi predsjednik, ovisno o razvoju situacije, mogao "zadržati izvanredno stanje u trajanju od mjesec dana, smanjiti njegovo trajanje, ograničiti njegovu primjenu na samo neka područja ili ga potpuno ukinuti".

JERUZALEM

Izraelski predsjednik Shimon Peres u srijedu je krenuo s konzultacijama u pokušaju imenovanja do petka šefa stranke najbolje pozicioniranog za sastavljanje većine i formiranje vlade nakon parlamentarnih izbora održanih 22. siječnja, objavio je njegov ured. Prema medijima, dosadašnji premijer Benjamin Netanyahu ima sve izglede da bude izabran u mjeri u kojoj bi trebao raspolagati podrškom približno 80 zastupnika od 120 i s obzirom da se nijedan drugi kandidat nije javio. Postupak predviđa da predsjednik izbornog povjerenstva sudac Elyakim Rubinstein u srijedu poslijepodne Peresu preda konačne rezultate parlamentarnih izbora od 22. siječnja

Neposredno nakon toga, predsjednik Peres primit će predstavnike svih stranaka. Predstavnici zajedničke liste desnice Likud-Izrael-Beiteinou (31 zastupnik) predvođeni Netanyahuom bit će prvi primljeni u srijedu. Potom će predsjednik primiti izaslanstvo Yesha Atida, nove centrističke stranke koju predvodi Yair Lapid, veliki pobjednik izbora s 19 zastupnika. U četvrtak će Peres primiti predstavnike još deset stranaka.

MOSKVA/ZAGREB

Rusija raskida sporazum o suradnji sa SAD-om na području borbe protiv kriminala i kontrole narkotika, izvijestila je ruska vlada u srijedu a prenose ruski mediji.

Premijer Dmitrij Medvedev potpisao je odluku o raskidanju sporazuma. "Tu je odluku iniciralo rusko ministarstvo vanjskih poslova budući da sporazum nije u skladu s današnjom stvarnošću i da je iscrpio svoj potencijal", navodi se u vladinom priopćenju. Sporazum je potpisan 25. rujna 2002. godine, a u skladu s njim SAD je pružao financijsku pomoć relevantnim ruskim tijelima za projekte borbe protiv kriminala. "Rusko ministarstvo vanjskih poslova dobilo je upute da o donesenoj odluci izvijesti američku stranu", stoji u priopćenju. Američke vlasti zasad nisu komentirale ovaj potez Rusije, koji je svakako još jedan znak pogoršanja odnosa.

Prošle godine Washington je razbjesnio Moskvu usvajanjem tzv. zakona Magnitskog, kojim su uvedene sankcije protiv ruskih dužnosnika osumnjičenih za kršenja ljudskih prava. Zakon je nazvan po odvjetniku Sergeju Magnitskom koji je u nerazjašnjenim okolnostima umro u moskovskom zatvoru 2009. godine.

Rusija je odgovorila uvođenjem zabrane usvajanja ruske djece za američke građane. Također je zabranila aktivnim ruskim nevladinim udrugama da primaju financijska sredstva od SAD-a.

SYDNEY

Australska laburistička premijerka Julia Gillard, čija je manjinska koalicijska vlada zaostaje u ispitivanjima javnog mnijenja za desnom oporbom, objavila je u srijedu da će se parlamentarni izbori održati 14. rujna. Dok Australci obično saznaju datum izbora tek nekoliko tjedana unaprijed, Julia Gillard je svoju iznenađujuću odluku objasnila time što želi "godinu dana razumnih rasprava" umjesto "gorljive kampanje". "Ne radim to kako bih pokrenula najdužu izbornu kampanju u zemlji, naprotiv", kazala je ona u Nacionalnom novinarskom klubu u Canberri u govoru kojim je naznačila prioritete svoje Laburističke stranke za iduće mjesece. Radi se i tome, kazala je ona, da se biračima, tvrtkama i ulagačima pruži dovoljno vremena da se organiziraju u jednoj od rijetkih zemalja gdje je glasovanje obvezno.

Australski parlament bit će raspušten 12. kolovoza. Najnovije ispitivanje instituta Newspoll objavljeno u siječnju u dnevniku The Australian davalo je Laburističkoj stranci 49 posto glasova, nasuprot 51 posto oporbi pod vodstvom Tonyja Abbotta, koji predvodi Liberalnu stranku desnog centra.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙